Ik heb een ‘september 1996’ gevoel. Het moment waarop ik in de goede, oude boekwinkel ineens 2 tijdschriften gewijd zag aan Internet en dacht: “Het gaat gebeuren”. Dat gevoel heb ik nu weer, maar dan anders..
Jij ook?

The Future is NOW!
Virtual Reality, Augmented Reality, Internet of Things, 5G, beacons, lab-on-a-chip, genomics, robotisering, Artificial Intelligence, bots, photonics, quantum, big data, 3D printing, Cyber security, Ambient UX, cloud, wireless power, neuroprothese, wearables, smart houses/cities, hologram, solar, geohacking, space travel, anti-aging, biotech, e-paper, Maglev trains, driverless cars, fusion reactor, exoskeletons, …. Ik kan vrijwel eindeloos doorgaan. De lijst van ontwikkelingen was nog nooit zo lang, maar ook zo concreet.

En of dat nog niet genoeg is, kunnen we die lijst ‘kruisen’ met willekeurige ontwikkelingen als internationalisering, digital natives, purpose driven, flexibilisering of talent/skills gap om de eindeloze mogelijkheden zichtbaar te maken. Ik zeg expres ‘mogelijkheden’ en niet ‘uitdagingen’ of ‘opgaven’! Want het gaat gebeuren…

Digibeten Feestje!
In het geval van Internet was het één potentiele doorbraak. Nu heb ik het gevoel dat er, mede dankzij datzelfde internet, een groot aantal doorbraken aan zitten te komen. En dat maakt het ‘anders’.
Ik werd op mijn verjaardag blij verrast met het bericht dat het woord ‘Digibeet’ door het Genootschap Onze Taal was ‘goedgekeurd’ (het staat al jaren in de Dikke van Dale). Zie onderstaand stukje uit de Volkskrant.

Ik verzon het ooit als onderdeel van de reeks Digikids, Digidont’s en Digibeten. Toen (1994) moest ik die termen ‘vertalen’ voor anderen, dat hoeft nu niet meer. Ik werd jarenlang aangeschreven door taalpuristen die mij verweten dat het geen goed Nederlands woord was. Onzin, want alles wat ik wilde was een nieuw taalbegrip neerzetten.
Datzelfde heb ik geprobeerd met woorden als ‘community manager’, ‘telecommerce’ en ‘prenovation’.

Meer van hetzelfde?
En dat bedoel ik met dat ‘anders’. Ik kom woorden tekort om aan te geven dat het echt ‘anders’ is. We hebben, volgens mij, behoefte aan een andere, aanvullende woordenschat om het verschil te kunnen duiden. Want het is geen ‘meer van hetzelfde’.
Zeg nou zelf, een woord als ‘Innovatie’ geeft al lang niet meer aan wat er aan het gebeuren is (vandaar ‘preventieve innovatie’ ofwel ‘prenovation’). Maar ook met ‘transformatie’ wordt het niet duidelijker. Wat te doen met het woord ‘Directeur’ of ‘Commissaris’? In een tijd waar functies worden ingeruild voor rollen vrijwel achterhaalde woorden. Een woord als ‘Founder’ of ‘Co-owner’ dwingen inmiddels meer respect af.

Inleider, Verleider, OMleider
Nieuwe woorden dus voor nieuwe begrippen. Om die ‘andere’ wereld te duiden. Reden voor woorden als ‘Meerzicht’ (MEERwaarde in toeZICHT) in plaats van Toezicht. ‘Commonity’ (samen on line creëren, gemeenschappelijk dus) ipv Community. ‘WIJmeren’ (tijd nemen om samen te reflecteren) naast MIJmeren, ‘Trustmarkt’ (symbool van je betrouwbaarheid) in plaats van Landmark (symbool van je ego). ‘Feetback’ (voor de spiegel gaan staan, stapje terug doen en jezelf vragen stellen) naast Feedback.
Voor de NCD Academy werken we niet meer met de aloude ‘Inleider’, maar met ‘Verleiders’, die het maximale uit de groep zelf moeten halen (want alles wat met kennis te maken heeft staat voor de groep vooraf al on-line klaar).
Bij het nieuwe Programma ‘CHANGE Unlimited!’, dat in november gaat starten, gaan we werken met ‘Omleiders’, die laten zien welke andere wegen er zijn om je droom of project te realiseren. De oude wegen volgen levert geen nieuwe realiteit op.

Wat doen we met de Volger?
En over volgen gesproken. ‘Volgers’ slaat ook nergens meer op. Dat heeft meer het effect gekregen van ‘Likers’. In het Engels kun je het verschil nog aanduiden door van ‘Follower’ een ‘Fellower’ te maken, een soort ‘medestrijder’.
In het Nederlands gaat dat niet lukken en zullen we een nieuw woord moeten introduceren. ‘Bolger’, de bouwende volger? Of dan maar een heel nieuw begrip als ‘Meeder’ (MEeDenkende makER) of ‘Topper’ (geen idee, maar klinkt lekker).

Je suggesties voor een alternatief zijn welkom. Ook dat maakt het anders. Vroeger verzon je het zelf, vandaag de dag doen we dat het liefst met z’n allen. En kunnen we dat ook via allerlei ‘Instant Media’.

Gerard van Vliet