16 maart 2017 – 10e editie Nationale dag commissarissen toezichthouders: Meer waarde of Meerwaarde? (De highlights)
Op het Landgoed Zonheuvel verzamelden zich op 16 maart een kleine 200 commissarissen en toezichthouders om zich te laten inspireren én te discussiëren over belangrijke governance dilemma’s. Want brengen begrippen als digitalisering, diversiteit, aansprakelijkheid, cultuur en duurzaamheid eigenlijk Meer waarde?

Maar voordat het hele dag- en avondprogramma van start ging, werd de dag geopend met een druk bezocht Certificeringsontbijt. Tijdens de ontbijtsessie werd informatie gegeven over de opzet en het proces van certificering van het ‘Register Certified Board Member’ (RCBM), een initiatief van commissarissen en toezichthouders binnen de NCD. Na uitgebreide aandacht in de pers eerder deze week (NU.nl, en de Telegraaf) zijn wij heel blij dat het register zo enthousiast ontvangen is. De eerste aanmeldingen zijn zelfs al binnen!

Kortom: een goede start van een mooie dag met zeer enthousiaste aanwezigen!

Na het ontbijt waren er Update Sessies uit de branche door Ton du Burck, Thijs van Biljouw, Henriette de Lange en Albert Kerssies. De categorale verenigingen over de ontwikkelingen binnen specifieke sectoren zoals onderwijs, gezondheidszorg, pensioenen en woningbouw.

En toen was het tijd voor de workshops in de ochtend… Druk discussiërend namen de deelnemers plaats bij de twee workshops van hun keuze.

Maurits Bruel – Toezicht en familiebedrijven. Wat blijft en wat verandert? Belang neemt toe, flexibeler en innovatiever. Op een prikkelende manier werd de toekomstvisie op commissariaat bij familiebedrijven gegeven.

Frank Grift – DIGItaal in gewone taal. Bij veel bedrijven wordt nog te naïef naar ICT gekeken. Welke invloed heeft o.a. Big Data, Virtual Reality en block chain voor jouw organisatie? Welke vragen moet je stellen als toezichthouder en waarom zit er vaak geen CIO in de directie?

Jeannette de Haan en Jantien Heimel – Over de meerwaarde van Internal audit. Een goede internal audit geeft je meer kansen. Een inspirerende sessie over hoe een internal audit Meer waarde biedt.

Jeroen van ’t Hoog – Over Scrum en agile IT ontwikkeling en de impact op Governance. Ben jij in staat om mensen te enthousiasmeren om naar jouw doel toe te gaan? Het gaat om iteratief werken en de focus op waarde.

Michel Kee – Risicomanagement in de praktijk. Hoe kan risicomanagement vorm krijgen en van waarde zijn voor het succes van de organisatie.

Frits van der Woude – De aansprakelijkheid van de Commissaris/ Toezichthouder. Over risico’s voor de commissaris; praktische tips rondom ontwikkelingen in aansprakelijkheid. Als de bestuurder ernstig verwijt treft… waar was het advies en toezicht? Voorbeelden uit de praktijk.

Na de lunch opende dagvoorzitter, Ron Steenkuijl, voorzitter van de NCD het hoofdprogramma met Lizzy Doorewaard, Marry de Gaay Fortman en Jeannine Peek.

Lizzy benadrukte dat een goede commissaris zijn vooral uit jezelf moet komen. De intrinsieke waarde komt niet genoeg voor in de nieuwe Code Van Maanen. Deze wordt niet aangesproken door het afvinken, maar omdat je graag wilt leren. Ze ziet de Code Van Maanen dan ook niet als baanbrekend maar heel belerend. Ze kreeg de lachers op haar hand toen ze vroeg met welk ras hond jij jezelf wilde vergelijken. Ze zag zichzelf als een border collie, een hond die schapen bijeen drijft. Ze geeft mensen de ruimte, maar geeft aan ‘ho niet verder’ als grenzen worden overschreden.

Jeannine over de digitale transitie: wie durft? We moeten open staan voor veranderingen. Digitalisering is meer dan het hebben van iPads in de RvC. Er moet goed worden nagedacht over hoe ICT kan worden ingezet, wat zijn je kansen en wat kun je ermee doen. Je kunt het zien als nieuwe kansen, als je er niets mee doet, kan dit het einde van je organisatie zijn. Ze sloot af met de woorden; “welke keuze maakt u als commissaris, bent u de Neelie Kroes of stopt u uw hoofd in het zand?”.

Marry nam het veelbesproken onderwerp diversiteit op zich. Ze verwees naar de ‘glass ceiling’ cijfers waarbij Nederland de 24e plaats op de index inneemt als het gaat om vrouwelijke bestuurders. Van de 212 bestuurders in AEX bedrijven zijn er slechts 15 vrouw. Er wordt gewoon te weinig voor vrouwen gekozen. Ze pleitte voor een versnelling in doorstroom van vrouwen naar de top. Aan de Topvrouwen database zal het niet liggen, daar staan al 1200 vrouwen in, waar een percentage van in de zaal zat.

Na het hoofdprogramma begonnen de Inspiratiesessies in de middag, waarbij deelnemers bij 2 sessies plaats konden nemen.

Roos van Erp-Bruinsma – In deze sessie werd ingegaan op de rol van commissaris en toezichthouder. Is de ene rol zwaarder dan de ander? De rol van toezichthouder is grondig aan het veranderen, maar wat betekent dit voor zittende toezichthouders en instromend talent?

Hanny Kemna – Is er in de boardroom wel voldoende digitale kennis aanwezig? Een digibeet in de boardroom is niet meer van deze tijd. Aan de hand van haar eigen ervaring werden voorbeelden gegeven over digitale transformatie.

Laetitia Smits van Oyen – een interessante discussie ontstond na haar stelling: Hoeveel Tech moet een RvC hebben. Van de 3009 heeft 14% technische ervaring. Door alle veranderingen in AI en robotisering moet je toch eigenlijk ingenieurs in de board hebben? Je kunt het pas begrijpen als je het gebruikt of in ieder geval een boel affiniteit mee hebben. Daarnaast gaf ze een kijkje in de toekomst over hoe o.a. door block chain bepaalde businessmodellen gaan verdwijnen. Wordt hier eigenlijk al over nagedacht in de board?

Shaktie Rambaran Mishre  – Cultuur en gedrag: waar hebben we het nu eigenlijk over? Shaktie Rambaran Mishre legt uit aan de hand van het ‘monkey ladder’ experiment en 4 categorieën die cultuur en gedrag beïnvloeden. Discussie over o.a. De ‘hard controls’ zoals KPI’s en waarde van strategie naleven versus de ‘soft controls’.

Trude Maas- de Brouwer – Is een RvC/RvB/OR de GOUDEN driehoek? De OR wordt vaak bij grotere organisaties als lastige mensen gezien die het niet begrijpen. Maar het komt juist aan op het activeren van de menselijke factor. Hierdoor worden flexibiliteit en veranderingsvermogen gemaximaliseerd.

Na een intensieve maar zeer geslaagde dag mét vooral een boel inspirerende vrouwen, een bewuste keuze in het samenstellen van het programma, konden de deelnemers napraten op de borrel gevolg door het netwerkdiner dat werd gehost door NCD vice-voorzitter Sonja Schasfoort.

Kortom, een boel ingrediënten voor een geslaagde Nationale Dag. Bekijk hieronder de eerste foto’s. De video bijdragen zijn binnenkort ook online te vinden via deze site en de eventsite.

Bekijk hier de foto’s Download hier de presentaties

Het videomateriaal zal binnenkort beschikbaar worden gesteld via LeadershipNL en de website.