Internationale Vrouwendag; omdat het moet of omdat het kan?

Ruim 30 dames namen de uitnodiging van NCD leden Lisette Tanis, Judith Bilsen en Corine Riem Vis graag aan. Zij kwamen naar Rebelz aan de Rotte (een aanrader!) om  elkaar te inspireren en te discussiëren.

En dat is gelukt!  Zeker ook dankzij het interessante verhaal van Wouter van den Berg, Braincompass.  “wie je bent hangt af van de elektrische en chemische signalen in je brein. En over 4 sheets zijn jullie dit volledig met me eens”, zo startte hij zijn verhaal . Zijn zoektocht naar de vraag wat het verschil is tussen goed genoeg zijn en excelleren, vindt zijn oorsprong in zijn eigen jeugd. Toen na 16 jaar intensief trainen om topvoetballer komen, bleek dat hij net niet goed genoeg was. Hij vertelt hoe “mindset” (de vaste patronen, verwachtingen en aannames in ons hoofd) in dit verhaal een belangrijke rol heeft gespeeld.  Het verklaart zeker ook zijn twee cumlaude afgeronde studies uitstekend.

“Life is not about finding, but about creating yourself.”Aan de hand van proeven demonstreerde hij  hoe je door een boeiende cocktail van lichaamseigen “stofjes” als endorfinen, cortisol, oxytocine, je DNA en “prikkels” door de biologie van je eigen lijf, continue tot bepaalde keuzes komt. Veel beslissingen zijn onbewust en beslissingen rationaliseren we achteraf. Je hiervan bewust zijn is de eerste stap. “Je kunt iedere dag de beslissing nemen om het anders te doen en de afweging te maken of je ook een andere keuze kunt maken. Plak geen label op  jezelf en laat je niet voor de gek houden door je intuïtie”, aldus Wouter.

Het thema van deze avond was, op z’n Rotterdams,: “niet lullen maar poetsen”. De standpunten over een vrouwen quotum, vrouwelijk talent naar de top en glazen plafonds zijn zo langzamerhand wel uitgewisseld. Maar wat houdt topvrouwen van nu bezig?  En hoe kunnen we die met al onze kwaliteiten bespreekbaar maken, oplossen of in beweging krijgen als we ons hiervoor samen sterk zouden maken? Duidelijk werd dat dát niet in een avond lukt … wordt zeker vervolgd.

Over de spreker
Wouter van den Berg behaalde zijn Master Bedrijfseconomie en zijn Master in Neurowetenschappen (beide cum laude) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarna promoveerde hij op het snijvlak van deze twee domeinen, waar hij onderzoek deed naar de invloed van de biologie van ons brein op het gedrag van professionals. Hierbij maakte hij gebruik van DNA-onderzoek, hormoon analyses, breinscans en gedragsstudies, bij zowel mensen als muizen. Als Scientific Explorer van BrainCompass helpt hij professionals het maximale uit zichzelf te halen door de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van het brein te vertalen naar state-of-the-art ontwikkelprogramma’s.

Het restaurant REBELZ aan de Rotte is een sociale onderneming. Gasten met een beter gevoel weer naar buiten laten stappen is het doel. Dat geldt niet alleen voor de zeer goed verzorgde gerechten, maar in het bijzonder ook voor de bijzondere opzet. Het restaurant wordt deels gerund door ex-gedetineerde vrouwen die via de leer/werkplekken knokken voor een nieuwe kans in de maatschappij.