Bodemkwaliteit scanner meest inspirerende innovatie

Gistermiddag nam Angelique van Helvoort van SoilCares tijdens het CHANGE in Business event de CHANGE Award in ontvangst uit handen van Gert Askes (founder SHARE360, voorzitter ledenraad NCD). De overige juryleden waren Rutger Buch (Eneco EnergyCampus) en Sayna de Voogd (ondernemer & Ananasmarketeer®).

SoilCares was erg verheugd met de prijs, hiermee kan zij meer aandacht krijgen voor het wereld voedseltekort. Met de innovatieve bodemscanner kunnen zij hun kennis in de handen van boeren wereldwijd leggen. Met deze prijs wil de NCD de nadruk leggen op de waarde van echte veranderingen, maar ook de trots benadrukken die we als Nederland mogen hebben op baanbrekende innovaties.

SoilCares Scanner
Kennis van een laboratorium letterlijk in handen van boeren wereldwijd brengen, dat is waarom CEO Henri Hekman 4 jaar geleden gestart is met SoilCares. Dit wordt gedaan met behulp van een zeer betaalbare en betrouwbare sensor (SoilCares scanner), die in combinatie met de door hen zelf ontwikkelde database realtime nutriënten in de bodem kan meten en tegelijkertijd praktische besmettingsadviezen kan geven op een smartphone. Op deze manier kunnen zij boeren wereldwijd helpen hun oogsten te verbeteren. Ongeacht of het een hoogontwikkelde voer in Nederland is, boeren met tienduizenden hectares in Oekraïne of zeer kleinschalige boeren in Kenia of Myanmar. Zij hoopt daarmee een substantiële bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van het wereldvoedselvraagstuk.

Overige genomineerden
De andere twee genomineerden voor de CHANGE Award waren Project 366 (GDI Foundation) en The Blue Battery van AquaBattery B.V. De GDI Foundation heeft als hoofddoel ‘ethical hacking’. Hiermee draagt zij bij aan de veiligheid van IT-systemen door actief systemen te controleren op kwetsbaarheden. Deze kwetsbaarheden rapporteert zij aan de systeem eigenaar zodoende mogelijke schade te beperken. In 2016 heeft zij 690 ernstige beveiligingslekken ontdekt en gerapporteerd. The Blue Battery is een 100% duurzaam opslagsysteem . Vaak is het zo bij duurzame energie dat de opgewekte energie niet op dat moment gebruikt kan worden. Een mismatch tussen opwekking en consumptie. The Blue Battery slaat de elektriciteit op uitsluitend met het gebruik van water en keukenzout. Het gebruik van zout water maakt energieopslag milieuvriendelijk, veilig en schaalbaar en heeft een hoog potentieel voor opslag op langere tijdschalen, waar conventionele batterijtechnologie economisch niet aantrekkelijk is. Deze batterij kan de transitie richting duurzame energie een impuls geven en daarmee elektriciteitskosten voor de eindgebruiker verminderen.

Selectiecriteria genomineerden
Om in aanmerking te komen voor de CHANGE Award gold dat alle genomineerden afgelopen jaar een innovatie award hadden gewonnen. Daarnaast waren er diverse selectiecriteria waaraan de genomineerden moesten voldoen. Hij of zij moet op positieve wijze zaken doen, moet anderen inspireren en tot voorbeeld kunnen zijn. Hierbij denken we aan raakbaar (raakt het mensen), maakbaar (is het voorbeeld voldoende inspiratie om ook zelf aan de slag te gaan) en haalbaar (is het voorbeeld met wat hulp te realiseren). Het moet als lichtend voorbeeld kunnen dienen voor ‘dat had ik ook kunnen doen’ (succes ligt op straat, pak het op). Daarnaast is het op bewuste wijze zaken doen belangrijk. Met bewust bedoelen we dat de oplossingen of veranderingen ook op langere termijn moeten werken. Daarnaast is lef, ondernemerszin, plezier in werken, delen en samenwerken van belang. Gebruik van kruisbestuiving is een pre.

NCD en de CHANGE Award
De uitreiking van de NCD CHANGE Award is een belangrijk onderdeel van de NCD visie op leiderschap, met als doel een nieuwe, frisse CHANGE wind te laten waaien door zakelijk Nederland. Daarbij gaat het niet om een concreet doel, maar een proces om bewust en positief zaken te doen en samen te werken. Waarbij de NCD een platform biedt om nieuwe initiatieven met elkaar te delen en verder te brengen.

CHANGE in Business event
Het CHANGE in Business event wordt jaarlijks georganiseerd door de NCD. Ditmaal vond het plaats op de Eneco EnergyCampus te Utrecht. In de ochtend gingen deelnemers aan de slag met cases verzorgd door Rutger Bach van Eneco en Gerard van Vliet (Etrecht). In de middag namen 10 sprekers je op dynamische wijze mee in alle facetten van energie in hun uitlopende vakgebieden, waaronder Pauline van der Lee (personal developer), Henk A. Koopmans (Boardroom Sparring Partner), Michiel van den Berg (Managing Director Eneco), Gerben Meijer (Sustainability Manager Eneco), Raymond Lescrauwaet (LLE BV), Derck Mekkering (RADYGO Smart Lifestyle), Gert Askes.(voorzitter ledenraad NCD), Karlijn L’Ortye (Inspirator en serie ondernemer), Luc van Bussel (ondernemer, spreker en auteur). Dagspreker was Sayna de Voogd.