Met 213 leden en introducés toostten we gisteravond op een mooi nieuw jaar. Een voor NCD bijzonder jaar, want dit jaar bestaat onze vereniging 65 jaar! Nog meer dan anders was deze nieuwjaarsbijeenkomst hét moment om een blik naar achteren en naar voren te werpen.
Ron Steenkuijl opende met een bevlogen betoog over, zelfs een beroep op, de maatschappelijke verantwoording van commissarissen en directeuren. Over de noodzaak ‘om van ik ‘wij’ te maken’ en de wil om schouder aan schouder samen Nederland in een land te veranderen waar iedereen er gewoon bij hoort. De hele speech van Ron lees je hieronder.
Herman Pleij nam ons vervolgens op zijn geheel eigen wijze mee terug in de tijd, waarbij hij probeert te verklaren waarom we in Nederland bepaalde beslissingen nemen en waarom we ons op ‘zo’n’ manier gedragen. Een land dat bedreven is in het maken van compromissen en vinden van draagvlak, waar ‘gewoon doen’ de standaard is en een ongekend samenhorigheidsgevoel leeft….. Hilariteit, verbazing (soms misschien zelfs een fractie schaamte ;-)) maar zeker herkenbaar, waren zichtbaar en voelbaar in de zaal. De zoektocht van de emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde naar het DNA van ons land is een bijzonder boeiende. En het gaf veel voer voor geanimeerde gesprekken na de nieuwjaarstoost!

Enkele mooie reacties die wij ontvingen:
“Gloedvolle speech met oproep tot actie en netwerken”
“Dit NCD bruist en leeft. Wat een verandering ten opzichte van vroeger!”
“Wat een opkomst! En wat een leuke mensen!”

Lees hier de Nieuwjaarsspeech van Ron Steenkuijl
Bekijk hier de foto’s