Internet of Things. De voordelen liggen voor het oprapen, maar wat zijn de bedreigingen en hoe zit het met ethiek en wetgeving? Hoe kunnen organisaties zich op deze ontwikkelingen voorbereiden?

Afgelopen dinsdag sprak Boban Vukicevik tijdens het NCD college over hoe IoT zich tot nu heeft ontwikkeld. Hij nam ons mee terug in de tijd naar de aanleg van de spoorlijn en de stoomtrein en de gevolgen van deze ontwikkeling. Thomas Cook reizen ontstond en bood treinreizen aan. Lokale gerechten werden bekend elders in het land.

Zo gaf hij vele voorbeelden van hoe organisaties nu met IoT zijn omgegaan en waar je in de toekomst als commissaris of directeur mee geconfronteerd gaat worden. Wat betekent het voor je organisatie, personeel, toepassingen, beveiliging, marketing en distributie etc. Welke impact heeft IoT? Kunnen we dit overzien vanuit de conventionele boardroom of hebben we hier andere type mensen voor nodig en met welke competenties dan? Er zal een omdenken plaats moeten vinden naar andere business modellen.
IoT gaat veel verder dan alleen maar snellere productie, terugdringen van CO2 uitstoot en besparingen.
Er ontstaan andere relaties met andere contracten.

Er bleven aan het eind uiteraard nog een hoop vragen over zoals: hoe gaan we om met een overheid die niet mee komt in de snelle ontwikkelingen, hoe gaan we om met privacy, ethiek en beveiliging. Plaatsen we de afdeling IoT buiten het bedrijf en de boardroom en of integreren we R&D met IT.
Een van de conclusies was dat IoT met name wordt toegepast bij business tot business modellen.

Dit college vraagt om een vervolg en verdere verdieping met businesscases als voorbeeld. De deelnemers werden getriggerd door de voorbeelden van Boban. De tijd was helaas te kort om nog dieper op zaken in te gaan.

Lees hier de hand-outs