Commissarissen

road-street-sign-wayBen je Commissaris, toezichthouder, lid van een Raad van Advies of een Kitchen Cabinet? Dan ken je de noodzaak om je kennis up to date te houden, te spiegelen met collega’s of je te laten inspireren met voorbeelden die nog beter werken.

De NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren) is hét platform voor al deze aspecten. Een platform voor leiderschap en toezicht waar inspiratie en persoonlijke groei voorop staan. Om te kunnen anticiperen op de realiteit van vandaag, maar juist ook morgen en overmorgen. Want we willen de ontwikkelingen steeds voorblijven. Met als rode draad bewust en positief leiderschap. En dat doen we als vereniging van collega’s al ruim 63 jaar!

Als het om toezicht gaat praten wij liever over Meerzicht, ofwel MEERwaarde in toeZICHT. Want van TOEkijken is allang geen sprake meer. We zijn als Meerzichthouders steeds actiever betrokken bij het succes van onze organisaties. In de rol van inspirator, coach, klankbord en adviseur. De toenemende noodzaak voor professionalisering nemen we daarom ook uiterst serieus.

Meerzicht betekent voor ons dat we het OVERzicht houden over de complexe ontwikkelingen die relevant kunnen zijn voor onze organisatie. Wat zijn onze kansen, waar moeten we tijdig bijsturen of zelfs ons complete business model vernieuwen? Daar heb je dan wel het INzicht voor nodig in wat de organisatie doet en aan kan. We hebben het dan net zo goed over de veranderingsbereidheid als het veranderingsvermogen. De laatste is niet zelden cultuur gerelateerd. Waar het uiteindelijk om gaat is het UITzicht dat we met elkaar bepalen op die toekomst. Waar gaan we naar toe en hoe activeren we al het talent in de organisatie om daar te komen? Dat een positieve verandering dan veel beter is dan een noodzakelijke, vaak negatieve, verandering spreekt voor zich.

De NCD is een collegiaal platform waar we met elkaar ons ‘vak’ en elkaar verrijken. Leren, inspireren en reflecteren staan daarin centraal. Dat doen we uiteraard in een veilige en plezierige omgeving, want bij ons zijn de Chatham House Rules van toepassingen: er gaat niks naar buiten zonder dat we dat hebben afgesproken.

Wat doen we allemaal?
Heel veel, zoals:
– commissarissen districten, waar we als groep bij elkaar komen met een agenda die we gezamenlijk in de groep bepalen
– opleidingen via de NCD Academy, waar we regelmatig worden bijgetankt op onderwerpen als innovatie, HR en Cultuur of digitale ontwikkelingen
– WIJmer groepen, waar we standpunten bepalen met elkaar, zoals de Corporate Governance Code of de Wet Bestuur en Toezicht. Maar ook van gedachten wisselen over nieuwe inzichten
– een Thema groep voor de One Tier ontwikkelingen, waar we steeds meer RvC/RvT’s toe zien overgaan.
– De Dag voor de Commissaris, waarop we stil staan om vooruit te kijken. Van aansprakelijkheid tot nieuwe business modellen. Bekijk hieronder de aftermovie van 2017.
– aangesloten te zijn bij ecoDa, de Europese organisatie voor toezichthouders, waarin we Nederland vertegenwoordigen. En onze invloed uitoefenen als het gaat om de vele richtlijnen die de EU keer op keer ter discussie stelt.
– als NCD de spreekbuis te zijn en regelmatig onze stem te laten horen in de media en de politiek. Waarbij we het niet schuwen het te hebben over te lage beloningen, maar ook over de noodzaak van ethiek in maatschappelijk verband.
– elkaar te steunen. Want als je even wilt klankborden dan kan dat. Weten we zelf niet het antwoord dan zoeken we naar een collega die het wel weet of schakelen we een adviseur in.
– elkaar te informeren. Wat we doen door nieuwsbrieven, maar ook door het Digitale Magazine dat we hebben: LeadershipNL. Waarin we collega’s aan het woord laten.
Governance TV.  In elke opname komt een belangrijk aspect van Governance, en de manier waarop commissarissen daarmee omgaan in de praktijk, aan de orde.
– het zelfs aanbieden van een Aansprakelijkheidsverzekering, mocht je die niet standaard vanuit de organisatie krijgen waar je bij betrokken bent.

Kortom, duidelijk persoonlijk voordeel naast een ideële opdracht die we elkaar hebben opgelegd. De ‘opdracht’ namelijk om leiderschap en toezicht op een nog hoger niveau te brengen dan we al hebben. Want we willen wel dat Nederland op al die voortreffelijke Top 10 lijstjes blijft staan. Dat kunnen we alleen bereiken als we het SAMEN doen!