Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Verdiepingssessie – Commissarissenbenchmarkonderzoek

22 mei 2018 @ 09:30 - 12:30

Verdiepingssessie  

Resultaten jaarlijkse Grant Thornton Commissarissenbenchmarkonderzoek:  ‘De rol van de werkgever’, ‘Tijdsbesteding, vergoeding en werkwijze commissaris en enige trends.

Wij nodigen je van harte uit om samen van gedachten te wisselen over de resultaten van het jaarlijkse GT benchmarkonderzoek van Aalt Klaassen en Herbert Rijken.

Datum:  dinsdag 22 mei 2018
Locatie: Berghotel Amersfoort, Utrechtseweg 225
Tijden: 09.30 – 12.30 uur
Prijs: Gratis voor NCD leden en hun introducés

Dit jaar hebben naast de commissarissen ook niet-commissarissen, leden van RvB’s/directies en secreta­rissen van RvC’s, meegewerkt. Op diverse gebieden lopen de opvattingen van aan de ene kant de commis­sarissen en aan de andere kant de niet-commissarissen uiteen. Verschillen manifesteren zich o.a. bij de veronderstelde kwaliteit van de competenties en de verbeterwensen van RvC’s. Wat zegt dat dan over het zelfkritisch vermogen van een RvC/commissaris? En in het verlengde daarvan ook over het kunnen invullen van de werkgeversrol. Welke rol speelt de relatie van de RvC met het senior management in het kader van succession planning m.b.t. de RvB? Of is dat de verantwoordelijkheid van de RvB? En hoe zit de vrouwelijke commissaris in de wedstrijd? Heeft zij andere opvattingen dan haar collega’s?

Evaluaties van RvC en RvB blijken ook volgens commissarissen zelf de nodige tekortkomingen te vertonen. Hoe wordt er met eventuele lacunes omgegaan, bijscholing, aanpassing samenstelling of ….? Waarop wordt een RvB beoordeeld? Hoe is de verhouding tussen de selectie- en benoemingscommissie en de voltallige RvC ten aanzien van benoemingen van RvB- en RvC-leden? Hoe en door wie worden selectie- en beoordelingscriteria opgesteld? Wie beoordeelt of aan de selectiecriteria is voldaan? Kunnen lacunes in RvC en RvB worden opgelost met bijscholing? Zo ja, hoe gestructureerd wordt bijscholing/permanente educatie opgepakt en hoeveel tijd wordt daaraan besteed? Welke rol moet bijscholing spelen t.b.v. een eventuele certificering van de individuele commissaris? Of moet er misschien een keurmerk voor de RvC komen?

We lezen in de literatuur, in de vakbladen en in de media dat het commissariaat of toezichthouderschap steeds meer tijd vraagt. Dit lijkt een logisch voortvloeisel als je als commissaris meer data moet verwerken, meer je vergaderkamer uit moet, meer onderlinge afstemming hebt, meer stakeholders relaties onderhoudt en meer toezicht taken krijgt al of niet opgelegd door interne of externe stakeholders.

In het commissarissen benchmarkonderzoek is in de meest recente editie ook onderzoek gedaan naar tijdbeslag van de toezichthouder en de daarbij behorende en gewenste vergoeding. Voor de partners van sommige commissarissen misschien een reden om een andere baan (erbij) te nemen. Hele interessante resultaten en het zorgt in ieder geval voor veel stof voor discussie en reflectie. Maar misschien moet een commissaris eens minder tijd besteden aan het commissariaat door de werkwijze en misschien ook wel samenstelling van de RvC aan te passen? Heeft u ideeën? Wij in ieder geval wel.

Aalt Klaassen gaat er op 22 mei tijdens de verdiepingssessie op in en zal hier en daar een commissaris een wenkbrauw laten fronsen.

Sprekers

Aalt Klaassen is partner van Board in Balance. Als researcher/consultant  is hij na zijn universitaire loopbaan (VU Amsterdam, vakgroep ondernemingsfinanciering) o.a. 20 jaar actief betrokken geweest bij het ontwikkelen en implementeren van KPI’s in met name de financiële wereld en vooral bij Investor Relations (interne organisatie, relatiebeheer en positionering op de kapitaalmarkt). Daarnaast is Aalt in die periode ook actief bij diverse managementopleidingen betrokken geweest. Inmiddels is hij al bijna 10 jaar gespecialiseerd in het evalueren van RvC’s in zowel de (semi-) publieke als private sector en heeft hij diverse bestuurlijke functies bekleed. Op dit moment is Aalt ook docent in de leergang Governance Essentials van NCD en NCD-lid.

Kees van der Waaij is zijn gehele carrière werkzaam geweest bij Unilever. Zijn laatste functie tot aan zijn pensionering in 2011 was  Voorzitter Directie Unilever Nederland Holdings BV.

Overige functies:
Voorzitter Raad van Commissarissen Unilever Nederland Holdings BV

  • Voorzitter Raad van Bestuur Nederlands Normalisatie Instituut
  • Vice voorzitter Raad van Toezicht Catharina Ziekenhuis Eindhoven
  • Vice voorzitter Raad van Commissarissen Rabobank Rotterdam
  • Vice voorzitter Bestuur Vereniging Achmea
  • Lid Raad van Toezicht Hogeschool Rotterdam

Bart Jonker (moderator) is in 1995 afgestudeerd als Registeraccountant aan de Universiteit van Amsterdam. Na bij een aantal accountantsorganisaties werkzaam te zijn geweest, is Bart tevens een periode als financieel directeur werkzaam geweest binnen de sportindustrie. Sinds januari 2003 is hij werkzaam als partner binnen de controlepraktijk van Grant Thornton. Ook is hij sinds 2007 directeur van het International Business Centre van Grant Thornton. Naast internationaal opererende bedrijven, adviseert hij ondernemers binnen de nationale markt in de regio Amsterdam. Tevens is hij gespecialiseerd in Business Risk Services en de uitvoering van due diligence onderzoeken.

Aanmelden!

Gegevens

Datum:
22 mei 2018
Tijd:
09:30 - 12:30

Locatie

Berghotel Amersfoort
Utrechtseweg 225
Amersfoort,
+ Google Maps