Op 25 oktober jl. zijn zo’n veertig leden van de NCD op werkbezoek geweest bij De Verspillingsfabriek in Veghel. Het werd een inspirerende dag, georganiseerd door het NCD-district in samenwerking met het landelijke NCD-bureau.

Bob Hutten, winnaar van de Leadership Award 2018, is de motor achter De Verspillingsfabriek. Hij nam tijdens het bedrijfsbezoek de aanwezigen mee op zijn ondernemersreis. In zijn bevlogen presentatie gaf hij aan hoe belangrijk het is om betekenisvol te zijn voor cultuur, mens en natuur. En hoe je dat als individu handen en voeten kan geven.

Na de presentatie was het tijd voor een rondleiding door de Verspillingsfabriek, waar hoofdzakelijk soepen en groentesauzen worden gemaakt van reststromen. Daarnaast ondersteunt de Verspillingsfabriek andere bedrijven om foodwaste tegen te gaan. Bijzonder inspirerend om te zien, hoe een energiek bolwerk van bedrijven is ontstaan om tot duurzamere oplossingen te komen.

Vervolgens was het tijd om te genieten van een driegangendiner in het restaurant van de Verspillingsfabriek en om na te babbelen welke bijdrage wijzelf kunnen leveren aan een duurzamere wereld. Kortom, een zeer geslaagd werkbezoek die ook stof tot nadenken heeft gegeven.

Ontstaan Verspillingsfabriek

 

Jaarlijks gooien we in Nederland minstens 5 miljard euro weg aan voedsel. Vaak mankeert er eigenlijk niks aan. Initiatiefnemer Bob Hutten kon het niet langer aanzien en ging op zoek naar een oplossing om reststromen vanuit de voedingsindustrie een nieuwe nuttige bestemming te geven. Hutten legde de hand op een ‘verspild’ fabriekspand in Veghel en liet het inrichten met koel- en productieruimtes. De Rabobank verschafte een speciale Impactlening en zo is De Verspillingsfabriek een feit geworden. De Verspillingsfabriek beschikt over de kennis en expertise op het gebied van voedselverspilling en heeft deze op één plek verzameld. Hulp van gelijkgestemde partners en initiatieven zijn ontzettend belangrijk om samen de droom na te jagen om verspilling van voedsel, en talenten (!) mondiaal tegen te gaan.

De Verspillingsfabriek heeft een belangrijk uitgangspunt; voedsel dat eerder bestemd was als menselijk voedsel herbestemmen als menselijk voedsel. Afwaardering van reststromen tot diervoeding of biovergisting wordt namelijk ook gezien als verspilling. Zo blijven we hoog aan het werk op de ladder van Moerman. Andere doelstellingen zijn om binnen twee jaar kostendekkend te produceren en een aanzienlijke groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan de slag te hebben. Voedselverspilling in de keten moet verminderd zijn en de fabriek dient als inspiratie om wereldwijd voedselverspilling tegen te gaan. Alleen dan is de missie geslaagd en heeft De Verspillingsfabriek impact!

(klik op de foto)