Het ouderwetse beeld van de CFO als penningmeester is niet meer. De financieel topman/topvrouw grijpt de macht in de boardroom. Bestuurslid Jill Dierikx signaleert dat de verantwoordelijkheden van de CFO groeien. ‘Als je weet wat er in je portemonnee zit, kun je een stuk prettiger winkelen.’

De rol van de Chief Financial Officer verandert. De CFO krijgt steeds meer macht, blijkt uit onderzoek van McKinsey onder ruim 200 financieel directeuren. Jill Dierikx, bestuurslid van de Nederlandse vereniging voor commissarissen en directeuren (NCD), erkent in gesprek met BNR de evolutie van de financieel topman/topvrouw. ‘De nieuwe CFO heeft een veel bredere rol en een veel breder profiel. Een traditionele CFO werkt vooral in zijn kantoor achter een berg controllers. Je ziet nu vooral een boegbeeld voor de organisatie. Een rol waar alles samenkomt.’

De financieel directeur kan het zich niet permitteren om achter een berg cijfers te verschuilen. Het samenspel met de stakeholders wordt belangrijker. Dierikx: ‘Het samenkomen zie je steeds meer in de rol die ze spelen in de verbinding met bijvoorbeeld commissarissen. Communicatie en sociale vaardigheden worden steeds belangrijker voor de rol van CFO.’

CFO: strategisch bewaker van portemonnee

Het bestuurslid gelooft dat de CFO juist dankzij alle ontwikkelingen het verschil kan maken en niet overbodig wordt. ‘Zeker in een wereld waarin bedrijven een digitale transformatie maken, en er steeds meer verandert in een snelle markt. Daarbij juist als je goed inzicht hebt in je portemonnee, kun je daar een slag in maken.’

Dierikx geeft aan dat de rol van de CFO van steeds groter strategisch belang wordt. ‘We hebben op het gebied van digitalisering en automatisering, zeker op financieel vlak, nog een heel eind te gaan. Data is het nieuwe goud. Juist als je goed weet om te gaan met data, hoef je niet alleen de controllerfunctie uit te oefenen, maar kun je ook naar voren kijken. Waar willen we staan qua strategie? Hoe ziet onze portemonnee eruit? Als je weet wat er in je portemonnee zit, kun je een stuk prettiger winkelen.’