Afgelopen 19 maart gaf bergklimmer Bart Baars het college Bergbeklimmen. Hier kan je het verslag van de avond terug lezen.

Bart Baars wil zeven bergen in zeven jaar beklimmen. Van elk continent de grootse berg. Na het succesvol beklimmen van Mount Elbrus (Kaukasus; Europa; 5642 meter) en Denali (Alaska; Noord-Amerika; 6190 meter) was het afgelopen februari tijd om de Aconcagua (Argentinië; Zuid-Amerika; 6962 meter) te beklimmen. Na zijn succesvolle avontuur in Zuid-Amerika vertelt Baars tijdens het NCD College over zijn vele klimervaringen. Tijdens zijn escapades op hoge hoogten leerde de bergbeklimmer om te samenwerken in moeilijke omstandigheden en gecalculeerd risico’s te nemen.

A thin line between pleasure and pain
Baars kreeg op zijn 16e de klimkriebels. Tijdens een wandeling in de bergen keek hij naar de bergtop en dacht: hoe gaaf zou het zijn om die te beklimmen? Twaalf jaar later startte zijn klimmerscarrière. Na het halen van enkele certificaten begon hij verschillende bergen te beklimmen. Vanaf toen was zijn drijfveer om altijd de top te behalen van elke berg die hij beklom. Waarom? Om zijn limiet te vinden. Fysiek, maar ook mentaal.

Leiderschap in de bergen
Bart Baars moet leiderschap tonen tijdens de klimtochten die hij als gids leidt. Een groep bergbeklimmers zijn vreemden voor elkaar, maar hebben wel als doel om samen de top te behalen. Dit gezamenlijke doel zorgt ervoor dat er snel een groepsbinding ontstaat tussen de klimmers. Baars: ‘Dat is belangrijk, want klimmers zijn solisten en bergbeklimmen brengt veel risico’s met zich mee. Samen het doel voor ogen houden betekent dat er afgewogen keuzes gemaakt kunnen worden. Tenslotte haal je als klimmer de top nooit in je eentje.’

De gids is eindverantwoordelijk voor het welzijn van de klimmers. Zijn doel is daardoor anders dan dat van de klimmers. Hoe overtuigt hij de andere klimmers als hij bijvoorbeeld een dag wil wachten vanwege barre weersomstandigheden? Baars: ‘Door de klimmers de context te schetsen en het gevoel te geven dat de keuze bij hen ligt. In het schetsen van de context. Er zijn veel risico’s die afgewogen moeten worden. Je kunt eindeloos over de risico’s blijven praten, maar uiteindelijk moet je een keuze maken. Door het schetsen van de context kun je enigszins sturen op de keuze.’

Sponsors gezocht
Een berg beklimmen kost veel geld. De Mount Everest (op de planning voor 2021) kost bijvoorbeeld €40.000,-. Wil jij Bart sponsoren of weet jij iemand? Elke hulp is welkom. Bekijk zijn site.

Impressie enkele bergen die Bart Baars beklommen heeft.