Een werkgever ziet het eerste teken van aanstaande armoe bij loonbeslag. Dit soort signalen is de start van een campagne om armoede te bestrijden. Jeroen Dijsselbloem is de eerste buddy.

De Almelose ADG Dienstengroep roept het Twentse bedrijfsleven op een vuist te maken tegen armoede. ADG wil dat ondernemers zeker 500 buddy’s leveren, die mensen in de schulden gratis financieel gaan coachen. Directeur Ron Steenkuijl van ADG, en voorzitter van NCD, vindt dat ondernemers ‘hun verantwoordelijkheid moeten nemen’ om dit grote maatschappelijke probleem aan te pakken.

Armoede wordt bij de bron aangepakt, zo vertelt Ron Steenkuijl, bedenker van stichting Helden van de Wil. Die stichting heeft zich gestort op het probleem dat een op de vijf huishoudens in Nederland kampt met financiële problemen. Hij vermoedt dat dat percentage in Groningen hoger ligt, al zijn daarover geen cijfers beschikbaar.

Hij heeft komende week bedrijven uit Groningen gevraagd naar een bijeenkomst van Helden van de Wil te komen. Steenkuijl heeft hun hulp nodig. Want werkgevers weten bijvoorbeeld bij een loonbeslag als eerste dat een werknemer financiële problemen heeft. Ze kunnen helpen, met geld, actie of buddy’s.

Schaamte speelt ook mee

De stichting heeft een hulpdienst opgetuigd – Fikks genaamd – die de mensen aan digitale oplossingen en buddy’s kan helpen, de hulp kan zelfs anoniem gebeuren. ‘Afgezien van de privacy-gevoeligheid brengt deze problematiek ook schaamte met zich mee’, weet Steenkuijl.

Steenkuijl is werkzaam bij de ADG Dienstengroep. Dat is een verzameling van twaalf bedrijven, waarvan de bekendste Asito (schoonmaak), TSN (thuiszorg), Timing (uitzendbureau), In Person (bedrijvenhulp) en Youbahn (online uitzendbureau) zijn. ‘We wilden als bedrijvengroep met een wezenlijk maatschappelijk thema aan de slag’’, vertelt Steenkuijl. ‘Armoede bleek, verrassend, het grootste maatschappelijk probleem te zijn.’

Lees verder bij Dagblad van het Noorden.

X