TU Eindhoven stelt wetenschappelijke vacatures alleen open voor vrouwen. Alle vacatures mogen half jaar lang uitsluitend door vrouwen worden vervuld. ‘Man, jij hebt mazzel gehad.’

De TU/e, met het laagste aandeel vrouwelijke hoogleraren van Nederland, stelt nu alle wetenschappelijke vacatures eerst alleen voor vrouwen open. Gerard van Vliet, directeur van NCD, zegt in gesprek met NOS dat mannen pech hebben. ‘Ik weet hoe stom het klinkt, maar eigenlijk wil ik zeggen: man, jij hebt altijd mazzel gehad. Nu is het even tijd voor de vrouw. Deze discussie over positief discrimineren is zo niet meer van deze tijd.’

De universiteit hoopt op een ‘cultuurverandering’ met de maatregel. Van Vliet: ‘Als niks helpt, is dit het enige wat je nog kan doen. Er zijn überhaupt weinig vrouwen die een technische opleiding kiezen. De kans dat ze dan ook nog eens bij jou werken, is heel klein. Daarom moet je zoveel mogelijk maatregelen nemen om dit te bevorderen.’

Gender bias

De directeur spreekt van een diepgeworteld probleem en verwacht enige weerstand. ‘We hebben een maatschappij gecreëerd waarbij bepaalde beelden als waarheid worden aangenomen. Vrouwen werken bijvoorbeeld niet in de techniek, mannen niet in de zorg. Het is de ouderwetse manier van denken. Leg de traditionele bevolking maar eens uit hoe positief het is als je een divers bedrijf hebt.’