NCD VACATURE

NCD zoekt bestuurslid Financiën

De Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren – NCD is op zoek naar een bestuurslid met bestuurlijke en financiële ervaring.

De Nederlandse vereniging voor Commissarissen en Directeuren (NCD) biedt sinds 1953 een inspirerende omgeving voor professionals die als (interim)leider, DGA en/of toezichthouder werkzaam zijn in grote en middelgrote organisaties om kennis te delen, aan te scherpen en te investeren in de leider/toezichthouder van nu en straks. Hiervoor heeft NCD in 2014 de NCD Academy opgericht. De programma’s van de Academy hebben een hoge waardering (Cedeo-scores boven de 9,0) en biedt stevige programma’s voor executives en non-executives.

Daarnaast heeft de NCD als person-to-person platform regionale districten waar leden regelmatig ‘dicht bij huis’ bij elkaar komen. Leden (en niet-leden) kunnen ook deelnemen aan (digitale) landelijke bijeenkomsten zoals de Dag van het Commissariaat, de Dag van het Leiderschap en NCD Talks & Colleges. Door samen en interactief te leren, reflecteren, uit te wisselen en elkaar te inspireren is het NCD hét platform voor leiderschap en toezicht in Nederland. Deelnemers wisselen contacten en kennis uit om voorop te blijven lopen in een steeds veranderende omgeving. NCD biedt dit platform aan als vereniging maar ook via twee online community’s: de NCD-App en Commissarissen.nl.

Profiel bestuurslid Financiën

De rol van bestuurslid Financiën is die van het financiële geweten van de vereniging, community’s en activiteiten. Een vindingrijke combinatie van precies en rekkelijk. Heeft aantoonbare ervaring in het bestuurlijke en financiële veld en denkt van daaruit in oplossingen. Je spart met de directeur en de voorzitter om te komen tot een solide financieel beleid met het Bestuur en dito uitvoering via het Bureau. Je kent en houdt van de democratie van de vereniging; toegevoegde waarde leveren aan leden is de basis. Naast leden zijn er ook deelnemers (bijvoorbeeld aan de NCD Academy), volgers (bijvoorbeeld media en onderzoekers), partners en veel andere stakeholders onderdeel van de community. Je hebt ervaring met het besturen van een dergelijke pluriforme en volatiele entiteit, een hecht en uniek netwerk.

Kwetsbaar durven zijn, transparantie en met elkaar delen nemen hierbij een belangrijke plaats in. Na de transitie van vereniging naar community in de afgelopen tijd heeft het Bestuur akkoord gekregen op een nieuwe strategie, structuur en governance voor de periode 2020-2025. Daarbinnen ga je aan de slag om een daarbij passend financieel model te ontwerpen en te implementeren samen met Bestuur, Bureau, Auditcommissie en externe accountant. Je bijdrage met focus op financiële governance moet leiden tot meer toegevoegde waarde voor de community en modern leiderschap en toezicht in Nederland.

Wij zoeken een persoonlijkheid die gemotiveerd is bij te dragen aan de doelen en ambities van de NCD. Je kent leiderschap en toezicht vanuit je eigen achtergrond, je bent bestuurlijk ervaren, energiek en daadkrachtig, verbindend met reflectief vermogen. Kennis en ervaring met verenigingen en transities is een pré, evenals een gevoel voor samenwerken, bruggen bouwen en communicatie. Een stevig netwerk in het bedrijfsleven dat je wilt en kunt inzetten strekt tot aanbeveling.

Het bestuurslid Financiën brengt met zich mee:

  • Affiniteit/ervaring met het doel van NCD;
  • Bestuurlijke ervaring: directeur, bestuurder en/of toezichthouder;
  • Rol ervaring: kennis en ervaring met de rol van bestuurder in een democratische (verenigings/ community) setting;
  • Financiële ervaring: deskundig financial met kennis van verenigingsfinanciën en – administratie, netwerk bij accountants en financieel adviseurs, biedt financiële guidance naar de toekomst;
  • Persoonlijkheid: communicatief, servicegericht en ‘hands-on’;
  • Uitstraling: energiek en dynamisch met relativeringsvermogen;
  • Beschikbaarheid: ca. 2 tot 4 uur per week.

Uitdaging

Je ziet deze rol niet als ’werk’ en hebt de passie en het overzicht om de (financiële) vraagstukken van de vereniging in transitie naar community als uitdaging te zien en op te pakken. Daarbij is er voldoende ruimte om de rol uitdagend in te vullen. Gezien de genoemde competenties denken we aan een ervaren bestuurder en finance professional met minimaal 10-15 jaar (verenigings-/community-) management ervaring gekoppeld aan een praktische ’can-do’ mentaliteit.

Een prachtige rol waarin impact kan worden gerealiseerd om leiderschap en toezicht in Nederland te versterken. Je investeert gemiddeld gemiddeld 1 dagdeel per week in het werk voor de NCD. De vergoeding bestaat uit een reis/onkostenvergoeding en een gratis premium lidmaatschap (ter waarde van € 750 per jaar).

Procedure

Kandidaten voor deze vacature kunnen zich melden bij de directeur van NCD. Alle reacties worden voorgelegd aan de  Benoemingscommissie, bestaande uit een voorzitter, 2 leden van de Ledenraad en 2 leden van het Bestuur. De Benoemingscommissie komt na een selectieprocedure tot 1 of meerdere kandidaten die ter besluitvorming worden voorgelegd aan het Bestuur en de Ledenraad. Het is de ambitie om het nieuwe bestuurslid eind januari 2021 te kunnen benoemen voor een periode van 4 jaar.

Een VOG en een check door een onafhankelijk bureau op cv, credentials, referenties en mogelijk strijdige belangen, maakt onderdeel uit van de procedure.

Reageren

Heb je interesse in de functie bestuurslid Financiën en wil je reageren? Stuur dan je motivatiebrief en CV uiterlijk voor 4 januari 2021 naar NCD-directeur Karlijn L’Ortye: karlijnlortye@ncd.nl.

Financiële documenten, jaarverslagen, statuten en reglementen zijn te vinden via https://ncd.nl/jaarverslagen-en-statuten/

Heb je nog aanvullende informatie en vragen? Aarzel niet om NCD-voorzitter Paul Geraeds te contacteren: PaulGeraeds@ncd.nl

Adres

Amersfoortseweg 98 3941 EP Doorn

Bel ons

+31 (0)88 623 2300

E-mail ons

ncd@ncd.nl
X