Image home

Familiebedrijven: next level dilemma’s

Datum: Woensdag 15 juni 2022 van 16:00 tot 20:00 uur.
Locatie: Landgoed Anderstein, Woudenbergseweg 13 te Maarsbergen

Het aansturen van een familiebedrijf anno 2022 wordt als commissaris, bestuurder of directeur steeds interessanter. De huidige maatschappij en overheid vraagt namelijk steeds meer openheid, transparantie en interactie. Wat vraagt dit van het commissariaat binnen deze bedrijven?

Aanmelden

Over deze booster

Actualiteit in de organisatie

Een next level dilemma ontstaat op het moment dat wij als maatschappij ‘iets vinden’, verwachtingen hebben en eisen stellen rondom het functioneren van het familiebedrijf. Denk hierbij aan:

 • Duurzaamheid: Kan een aandeelhouder of bestuurder met een bezineauto voorrijden als het bedrijf een policy heeft op het gebied van Co2 reductie en is overgegaan op zon- en windenergie?
 • Diversiteit/inclusie: sinds begin 2022 is de wet ingroeiquotum en streefcijfeers van kracht waarbij grote familiebedrijven verplicht zijn ambitieuze plannen te ontwikkelen voor de bevordering van diverse directie, RvC en subtop. Hoe ga je hier als familiebedrijf mee om als je top al jarenlang uit dezelfde familieleden bestaat?
 • Transparantie: er ontstaat een conflict binnen de familie en deze kan geen aanspraak maken op zijn/haar recht op dividend. Hoe zit dit? En waarom zijn er deze ingewikkelde fiscale structuren?
 • Inhoud

  Het aansturen van een familiebedrijf anno 2022 wordt als commissaris, bestuurder of directeur steeds interessanter. De huidige maatschappij en overheid vraagt namelijk steeds meer openheid, transparantie en interactie. Wat vraagt dit van het commissariaat binnen deze bedrijven? In de kern zijn familiebedrijven vaak gericht op de langere termijnwaarde creatie. Het communiceren hierover naar de buitenwereld blijkt vaak uitdagend. Want hoe verhoudt de rol van de maatschappij zich tot de persoonlijke waarden en visie van het bedrijf? De dynamiek binnen familiebedrijven gaat nou eenmaal vaak gepaard met dubbele rollen: eigenaarschap, besturing van het bedrijf en de familieleden zelf. Traditionele dilemma’s passeren regelmatig de revue want ‘welke rol gaat de senior generatie spelen na terugtreding uit bestuurlijke rollen’ en ‘hoe gaat het eigenaarschap verdeeld worden binnen de familie’? Ook zijn thema’s als ontwikkeling en groei van het bedrijf actueel.

  In deze booster brengt iedere deelnemer en expert eigen casussen en ervaring in binnen een veilige omgeving. Ook de experts delen thema’s die zij dagelijks in hun werk tegenkomen. In een intervisiesetting wisselen de deelnemers van gedachten om van daaruit inspiratie op te doen om zo in eigen omgeving effectiever in te kunnen spelen.

 • Experts

  Mr. Francois Carstens CBM

  Mr. Francois Carstens CBM

  Partner/ mede eigenaar van Mesa family business consultants

  Strategisch bestuursadviseur voor families met familiebedrijf of landgoed over dilemma’s in hun onderlinge relatie. Kwesties rond (inrichting) goed bestuur; eigenaar strategieën; inpassing volgende generatie en samenwerkingsvraagstukken behoren bijvoorbeeld tot zijn aandachtsgebied. Naast commissaris AWL Techniek, Vz RvA en Stak Eurosupport ook diverse informele governance rollen.

  Marinka Nooteboom

  Marinka Nooteboom

  CEO

  Marinka Nooteboom werd in 2022 uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar. Ze staat als vijfde generatie aan het roer van Koninklijke Nootebom in Wijchen als CEO. Het familiebedrijf is in 1881 opgericht en telt meer dan 500 medewerkers.

 • Over de booster

  Deze Booster sessie is uniek door de opzet:

  • Kleine groep gelijkgestemde leiders van stevig kaliber om van en met elkaar te leren in een vertrouwelijke setting
  • Focus op casuistiek uit de actualiteit en jouw praktijksituatie en het boosten van pratische ethische leiderschap-skills
  • Concrete handvatten vanuit meerdere perspectieven, zowel juridisch als ethisch, om meer impact te maken in de Raad en/of directie
 • Kosten

  NCD-leden: € 495
  Niet-leden: € 695
  Prijzen zijn excl. 21% BTW
  Premium-leden: mogen per jaar 2 boostersessies kosteloos bijwonen

  Kosteloos annuleren kan tot uiterlijk 8 juni 2022

 • Aanmeldinformatie

  Wil je meer informatie over de booster? Neem contact op met Priscilla van den Born, coördinator NCD Academy.

  U kunt zicht aanmelden via onderstaande button.

  Aanmelden
 • PE punten

  Na het volgen van deze booster ontvang je 4 PE punten.

No image