RONALD VAN TOL
Coronacrisis
4 ideeën voor herstel van bedrijven
Snel steun voor bedrijven
De maatregelen betreffen vooral aanvullingen van het inkomen tot een minimum bestaansniveau en zijn meestal onvoldoende vergeleken met de normale bedrijfsresultaten. Vaste kosten kunnen niet worden gedekt en er wordt verlies geleden.
Andere maatregelen moeten ervoor zorgen dat er geld is om rekeningen te betalen. Dat geld wordt verstrekt in de vorm van staatsgegarandeerde leningen. Met die leningen kan het bedrijf overeind worden gehouden, maar deze leningen moeten wel worden terugbetaald. Dat terugbetalen lukt alleen als de productie weer op gang komt.
Leningen trekken een wissel op de toekomst
De steunmaatregelen voorzien in liquiditeit, geld om de rekeningen te betalen, maar ondernemingen worden echt geraakt in het eigen vermogen. Door productieverlies verandert winst in financieel verlies en verlies zorgt voor een afname van het eigen vermogen. En een onderneming functioneert alleen op eigen vermogen en op omzet. Met liquiditeitssteun ligt een onderneming aan de spreekwoordelijke beademing.
De liquiditeitssteun is noodzakelijk voor de eerste tijd, maar het heeft ook een negatief effect op de onderneming: door de extra leningen in ondernemingen verslechteren de verhoudingen tussen eigen vermogen en vreemd vermogen. Het eigen vermogen daalt door verlies en het vreemd vermogen stijgt door de staatsgegarandeerde leningen. Als de “Corona-maatregelen” weer kunnen worden losgelaten en ondernemingen weer kunnen investeren moeten zij dat doen met een verslechterde vermogensverhouding. Die verhouding is bepalend voor het wel of niet krijgen van een financiering. Bij een verslechterde vermogensverhouding kunnen financieringen die in het verleden wel gegeven zouden worden, geweigerd worden. En juist die investeringen en benodigde financieringen zijn dan hard nodig om uit de recessie te komen.
Een ander belangrijk criterium voor het verkrijgen van financiering is de kasstroom van een bedrijf. Maar juist die staat onder druk door twee oorzaken: enerzijds het gemis aan omzet: er komt minder geld de onderneming binnen. Anderzijds door de verhoogde aflossing op de staatsleningen: er gaat meer geld uit de onderneming.
De steunmaatregelen van het kabinet helpen dus om de onderneming te behoeden voor omvallen maar trekken met de huidige voorwaarden een grote wissel op de toekomst van diezelfde bedrijven. Kunnen die aflossingsvoorwaarden dan niet anders teneinde die wissel zo klein mogelijk te maken en een recessie voorkomen of in ieder geval minimaal te houden. Enkele mogelijkheden zijn:
Vermogen buiten de kaders
De zeggenschap over de aflossing
Het staat buiten kijf dat er afgelost moet worden. En dat mag ook worden gestimuleerd door de leningen (vriendelijk) rentedragend te maken. Met aflossen creëer je als onderneming namelijk ook weer ruimte voor het opvangen van een eventuele volgende crisis. Maar aflossen met een opgelegd en ambitieus schema brengt het bedrijf opnieuw in gevaar.
De vermogensverhoudingen beïnvloeden
1. Een mogelijkheid is te werken met een impliciete achterstellingsverklaring van de lening. De leninggever, in dit geval de overheid (via de banken), verklaart daarbij dat aflossing van andere (toekomstige) leningen voorgaat.
2. Een andere mogelijkheid is om van de lening er een obligatie van te maken met daarin de mogelijkheid die te converteren naar aandelen. Die conversiemogelijkheid kun je dan zien als recht van de onderneming en eventueel als recht van de obligatiehouder.
3. Je kunt nog een stap verder gaan door aandelen uit te geven, die geen invloed geven op het ondernemingsbeleid. Hier kun je dan de verplichting aan verbinden de aandelen door de onderneming in te laten kopen bij een bepaalde winstgevendheid.
Deze drie suggesties als deze hebben wellicht consequenties voor wet- en regelgeving. Maar het zijn dan ook bijzondere tijden en dat vraagt denken buiten de kaders. Aanpassen van wetgeving is dat ook: het scheppen van nieuw kader. Wellicht leidt deze crisis dan tot mooie nieuwe producten.
Daarbij: ministers Hoekstra en Wiebes hebben vorig jaar hun Innovatiefonds aangekondigd. Waarom dit fonds niet ook gebruiken als herstelfonds en daarbinnen innovatie stimuleren? Eerst weer sterker worden, even eerst aan de eigen kracht denken en vernieuwing als onderdeel daarvan. We zouden al vernieuwing kunnen gebruiken om de maatschappij robuuster te maken om steunmaatregelen zoals bij de huidige crisis te voorkomen.
Het staat buiten kijf dat er afgelost moet worden. En dat mag ook worden gestimuleerd door de leningen (vriendelijk) rentedragend te maken. Met aflossen creëer je als onderneming namelijk ook weer ruimte voor het opvangen van een eventuele volgende crisis. Maar aflossen met een opgelegd en ambitieus schema brengt het bedrijf opnieuw in gevaar.
Ophouden met betaal-hamsteren
In het tv-programma Op1 van 26 maart kon bij monde van minister Knops (Binnenlandse Zaken) toch niet veel meer bedacht worden dan “een beetje lief zijn voor elkaar”. Hoewel daar op zich niets op tegen is, maar als het op overleven aankomt is daar geen ruimte voor. Dat laat het hamsteren van WC papier wel zien. Je zult daar toch wel meer voor moeten doen, bijvoorbeeld stimuleren van samen liquiditeit genereren of zelfs met bepaalde wetgeving moeten werken.
Voorzitter Hans de Boer (VNO NCW) had het in dezelfde uitzending over Nederland als ketenland. Ik stel me daar dan een productieketen bij voor: Alle bedrijven van zand tot klant betrokken bij een productieproces om tafel zetten en met elkaar afspraken maken over betalingen om zo de behoefte aan cash te verminderen. Daarmee reduceer je alle tussenliggende vertraging in de betalingen en wordt de totale termijn van betalen in de gehele keten korter. Een manier van werken die in Japan bekend is onder de naam Keiretsu en gebaseerd is op vertrouwen, respect en duidelijke verhoudingen.
Je kunt daarvoor een betaal- en financieringscoöperatie maken en dit proces uitbesteden aan een bank of fintechbedrijf of het proces zelf gezamenlijk doen. De techniek bestaat al, nu nog de cultuur om het toe te passen. Op deze wijze breng je èn de behoefte aan geld terug èn laat je het geld sneller rondgaan. Snelheid van beschikbaarheid van geld is een van de middelen die je hebt om de economie te stimuleren.
Coronacrisis: gevaar en kans
In dit artikel staat een aantal andere denkrichtingen, niet zo zeer nieuw maar anders. Leidend in het denken is het herstellen van het eigen vermogen: De vraag: “Hoe breng je de ontnomen kracht weer terug bij de bedrijven.” staat centraal. Daarbij is ondersteuning door de overheid nodig, maar moet de aflossing afhankelijk van de resultaten worden gemaakt. Dat die steun van de overheid komt is logisch, gezien de keuze voor het stringente beleid en het beroep op solidariteit.
Een ander thema in het denken is om niet alles via het marktmechanisme op te lossen, maar om via overleg efficiency te bewerkstelligen. Een belangrijke daarin is tegengaan van betaal-hamsteren en de oplossing te zoeken in het verminderen van de gezamenlijke behoefte aan geldmiddelen. Een manier van werken die ook leidt tot een lagere kostprijs. Wat weer bij kan dragen meer winst en dus een sneller herstel.
Het staat buiten kijf dat er afgelost moet worden. En dat mag ook worden gestimuleerd door de leningen (vriendelijk) rentedragend te maken. Met aflossen creëer je als onderneming namelijk ook weer ruimte voor het opvangen van een eventuele volgende crisis. Maar aflossen met een opgelegd en ambitieus schema brengt het bedrijf opnieuw in gevaar.