Karlijn l’Ortye

Versus corona

‘Ik houd mijn hart vast’

Het coronavirus raakt ook commissarissen en directeuren. NCD-leden vertellen hun ervaringen tijdens de coronacrisis. Karlijn l’Ortye is ondernemer in onder andere e-learnings. ‘De impact van het coronavirus was in een vroeg stadium zichtbaar.’

Wat is het effect van de coronacrisis voor jezelf?

In een vrij vroeg stadium was mijn naaste familie besmet geraakt. Een familielid werkt in de zorg, en dat heeft gelijk de impact laten zien. Er is geen ziekenhuisopname geweest, maar de twee weken verplichte quarantaine en de zorg om de gezondheid maakten dat ik deze crisis al heel snel heel serieus nam. Inmiddels zijn mijn naaste familieleden hersteld en hebben wij geen besmetting opgelopen, voor zover je dit kunt weten. De impact op het gezinsleven is groot nu onze kinderen thuis moeten leren en daar ook veel begeleiding bij nodig hebben. Dit is inmiddels een parttime job van mij geworden.

Wat is het effect voor je bedrijf/bedrijven?

Alle ‘live’ activiteiten zijn tot nader order opgeschort. Dit is een enorme impact op mijn agenda: die is momenteel heel erg leeg. Ik heb altijd meerdere trajecten lopen, en nu merk ik dat deze teams en bedrijven ook andere prioriteiten moeten stellen. We zetten enkele zaken door online. Een domino-effect. Ik hoop en verwacht dat na de zomer we weer kunnen gaan bouwen met elkaar. De online activiteiten lopen door, sterker nog die zie ik sterk toenemen. Ik heb meerdere e-learnings en daar zie ik een piek in nieuwe aanmeldingen.

Zijn de genomen maatregelen voldoende?

Dat moet nog blijken. Maar als je bedenkt dat ze in de eerste weken van de crisis opgesteld zijn en gebaseerd op drie maanden verwacht ik dat het niet voldoende zal zijn.

Wat gaat de coronacrisis betekenen voor de toekomst?

Ik hoop heel veel: bewuster bezig met reizen, kantoorruimte en consumptie. Maar mensen zijn eigenwijze wezens, veranderen doen we niet snel. De lessen van de bankencrisis bijvoorbeeld hebben we ook niet meer helder op het netvlies (hoge hypotheken door -nu- lage rentes).

Hoelang gaat deze periode duren?

Mijn hoop is zoals gezegd tot de zomer. Dat we vanaf 1 juni weer ‘intelligent open gaan’. Ik houd mijn hart vast voor een tweede golf in het najaar.

Wat betekent de coronacrisis voor jouw toekomst?

Kansen! Ik denk in kansen, ik zie veel meer markt en aandacht voor e-learning. Ik ben hier al bijna 10 jaar mee bezig. En de laatste vijf jaar besteed ik een steeds groter gedeelte van mijn tijd hieraan.

Hoe ga je om met de korte- en langetermijnplanning?

Korte termijn: anderen helpen met mijn tijd. Netwerken gaat online door, ik plan video-calls met relaties, volg de NCD Talks en geef komende woensdag zelf een webinar. Lange termijn werk ik met scenario’s. Hier heeft de NCD Talks over de coronacrisis ook goed aan bijgedragen. Het scenario wat ik nu het meest reëel en hoopvol vind is de volledige opening en opbouw vanaf september 2020.

Hoe zorg je ervoor dat je productief blijft?

Ik pak veel tijd voor mijn werk in de avonden. Ook is het weekend voor mij een mooi moment om even achter elkaar door te werken. Zo ben ik de laatste hand aan het boek De Netwerkbijbel met Gerard van Vliet aan het leggen en daar is zeker aandacht en tijd voor nodig.

Wat zijn jouw tips voor directeuren en commissarissen?

Heb aandacht voor jouw team(s) en of collega’s. Nu we elkaar niet zien is er een groot gedeelte ‘social talk’ weggevallen. Plan dat in, wees pro-actief. Ik coach ook een aantal toezichthouders en daarmee spar ik hoe ze de juiste ondersteuning kunnen bieden. Over dit thema gaat mijn webinar: Hoe houd je je team bij elkaar – op afstand.

Versus corona

Lees hier de verhalen van de andere NCD-leden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle updates van NCD
Emailadres:*


Adres

Amersfoortseweg 98 3941 EP Doorn

Bel ons

+31 (0)88 623 2300

E-mail ons

ncd@ncd.nl
X