Image home

Governance Chair

De rol van de voorzitter van een Raad van Toezicht of een Raad van Commissaris is divers, uitdagend én veelal bepalend. Blijf derhalve antiperen door te leren in plaats van reageren. Het unieke NCD Governance Chair programma helpt je kennis en ervaring te versterken en uit te bouwen, zodat je waarde blijft toevoegen vanuit de belangrijke taak die je vervult.

Immers hoe zorg je dat je de governance van de organisatie goed laat functioneren en dat in een dynamische omgeving met steeds nieuwe en oude belanghebbenden? Hoe bewaak je de continuïteit van bestuur, organisatie en tegelijkertijd de cohesie van de Raad zelf? En wat behoort er precies tot je taak, verantwoordelijkheid en rol en wat niet?

Volgende startdatum: 19 maart 2025

Aanmelden

Over deze opleiding

De rol van voorzitter binnen de RvT en/of RvC

De Governance Chair biedt je de mogelijkheid om aan de hand van zeer ervaren sprekers, die zelf Voorzitter van een Raad van Commissarissen of Toezicht zijn, kennis en ervaring op te doen en je horizon te verbreden. Ook door de groep van gelijkgestemde mede-deelnemers. Daarnaast werk je tijdens het programma aan jouw persoonlijke rolopvatting over het goed laten functioneren van de governance van de betrokken organisatie en jouw visie daarop. Daarmee biedt je ook aan jouw organisatie en bestuur een krachtig instrument om gezamenlijk aan de slag te gaan met een gemeenschappelijke toezichtsvisie

Profit- of non-profit organisatie: elke organisatie heeft tegenwoordig te maken met een grote diversiteit aan interne- en externe belangen. Bevindt de organisatie zich in een crisis, dan is de rol van een goede voorzitter nog uitdagender. Ook de maatschappelijke context waarin de organisatie functioneert, denk aan klimaatcrisis, artificiële intelligentie, personeelstekort, D&I, stelt hoge eisen aan de “stuurmanskunst” van jou als voorzitter. Vaak zijn juist jouw kwaliteiten bepalend voor succes. Heb je het allemaal in beeld en waarvan heb je het idee dat er misschien lacunes zitten in de Raad, het bestuur of misschien bij jezelf?

Het zicht krijgen dan wel versterken van je persoonlijke rolopvatting is dan ook cruciaal om je “als een vis in het water” te voelen in deze veeleisende taak en verantwoordelijkheid. Juist het uitwisselen van kennis, ervaring, ideeën en dilemma’s met gelijkgestemde voorzitters in een veilige omgeving, kan een unieke leerervaring voor elke deelnemer opleveren. Daarmee kan de continuïteit van de eigen organisatie een belangrijke impuls gegeven worden.

In de vierdaagse leergang Governance Chair biedt de NCD handvatten om jou in je professie van (aankomend) Voorzitter te laten groeien van Voorzitter tot een goede Voorzitter. Je ontwikkelt het juiste gereedschap om te kunnen anticiperen en reageren op verschillende situaties en ontwikkelingsstadia waarin de organisatie zich bevindt. Het biedt ook inzicht in je eigen gedrag en omgang met anderen en hoe je hierin kan groeien qua effectiviteit en werkplezier.

  • Inhoud

    In vier dagen leer je alles over de (trends) van de corporate Governance Code en de verschillende rollen, taken en verantwoordelijkheden die jij als voorzitter te vervullen hebt. Daarnaast leer je hoe je effectief als voorzitter kan optreden in de dynamiek binnen de organisatie, ook vanuit het “eigen” team van de Raad. En, niet te vergeten, in een dynamisch maatschappelijk veld van belanghebbenden dat steeds nieuwe eisen stelt aan de rol van de voorzitter. De rode draad in het programma is het werken aan je eigen persoonlijke rolopvatting als voorzitter en het ontwikkelen van een visie op het goed laten functioneren van de governance en die te verrijken met de inzichten van de kennis en ervaring van topsprekers – allen zeer ervaren voorzitters van Raden van Commissarissen en/of Toezicht en afkomstig uit alle geledingen van de maatschappij.

    In een kleine groep met deelnemers, in een fijne omgeving waarbij een veilige, open setting wordt gecreëerd, wordt je nadrukkelijk uitgenodigd tot participatie. We hanteren diverse werkvormen: van kennisinput van sprekers, rollenspellen tot praktijkcasussen en als hoogtepunt het ‘Dilemma Diner’. De interactie met de sprekers en de andere deelnemers maakt de ervaring compleet.

  • Programma

    Dag 1: Introductie

    • Kennismaking en formulering leerdoelen rond persoonlijke rolopvatting en visie, de waarde en betekenis van de opvolgende Nederlandse governancecode(s) en de impact daarvan op de bestuurlijke inrichting van de governance.

    Experts: Floris Croon en programmaleider Francois Carstens

    Dag 2: De transitie

    • Hoe laat ik de governance goed functioneren? Dienend en leidend voorzitterschap, kritische succesfactoren, dilemma’s en keuzes.
    • Functie/rol van de voorzitter. Wat is een passende rolopvatting om tot een goede voorzitter uit te groeien; aandachtspunten bij het afleggen van rekening en verantwoording.
    • Reflectie op eigen rolopvatting en visie. Input verwerken voor je rode draad.

    Experts: Jan-Renier Swinkels en Jan-Gerrit Kroon

    Dag 3: De omgeving

    • Sturing geven aan het bewust omgaan met relatiemanagement, eigen rolinvulling en dilemma’s.
    • Situationeel regie nemen in een dynamische organisatie, acteren of reageren, relatiemanagement in crisistijd.
    • Reflectie op eigen rolopvatting en visie: input en feedback verwerken voor je rode draad.
    • Dilemma Diner

    Experts: Jaap Merkus, Leontine van der Goes en Francois Carstens

    Dag 4: Jij als voorzitter-commissaris

    • Sturing geven aan duurzaam toezicht vanuit de Raad: hoe creëer je maximale waardecreatie voor een organisatie; welke taken en activiteiten worden daarbij verwacht en welke niet? Agenda-setting.
    • Het reflectief vermogen van de raad: Hoe creëer je een gedegen feedbackloop op het functioneren en beoordelen van de Raad en de personen daarbinnen. Hoe organiseer je feedback over je eigen functioneren als voorzitter.
    • Reflectie op eigen rolopvatting en visie: input en feedback verwerken voor je rode draad

    Experts: Marjan Trompetter en Bea Annot

  • Voor wie?

    • Voorzitters van RvC, RcT en/of RvA die streven naar een permante vorm van educatie om de individuele groei van voorzitter te blijven ontwikkelen;
    • Recent benoemde voorzitters van RvC, RvT en/of RvA die zich in de breedte en diepte van het vak van voorzitter zich verder willen bekwamen;
    • Binnenkort te benoemen voorzitters RvC, RvT en/of die beslagen ten ijs willen komen in een voor hun nieuwe rol;
    • Deelnemers die willen investeren in hun vak en zich bewust zijn van hun (toekomstige) rol. Daarnaast ook samen met andere vakgenoten op een plezierige en intensieve wijze actief willen onderzoeken wat de kritische factoren, best practices en veranderingen zijn die van invloed zijn op de rol van de voorzitter. Nu en in de toekomst.
  • Experts

    Mr. Francois Carstens CBM

    Mr. Francois Carstens CBM

    Partner/mede eigenaar van Mesa family business consultants | Programmaleider NCD Governance Chair

    Strategisch bestuursadviseur voor ondernemende families met familiebedrijf of landgoed over dilemma’s in hun onderlinge relatie. Kwesties rond (inrichting) goed bestuur; eigenaar strategieën; inpassing volgende generatie en samenwerkingsvraagstukken behoren bijvoorbeeld tot zijn aandachtsgebied. Naast Vz RvA en Stak Eurosupport ook diverse informele governance rollen. Eerder commissaris bij AWL Techniek Harderwijk en (kring) voorzitter Rabo Midden Nederland. Daarnaast is Francois sinds het ontstaan verbonden aan de NCD Governance Academy, onder meer als spreker in de Governance Essentials. Sinds kort is hij tevens verbonden aan De Stichting De Consularis.

  • Onze USP’s

    • Zorgvuldig samengestelde en diverse groepen van maximaal 10 deelnemers uit verschillende sectoren en achtergronden, zowel profit als non-profit.
    • Sprekers uit de praktijk met ervaring als voorzitter RvC en/of RvT.
    • Rode draad is het werken aan je persoonlijke rolopvatting/visie om als basis te kunnen dienen voor het formuleren van een rolvatting/ visie van de Raad als geheel.
    • Wisselende werkvormen, actuele casuïstiek en veel interactie. Er is een scherpe koppeling met de praktijk.
    • De voorbereiding vindt thuis plaats en breng je tijdens de bijeenkomsten in de praktijk.
    • Persoonlijk contact en sparring mogelijk met de programmaleider.
    • 9+ CEDEO-waardering.
    • Actuele onlinebibliotheek die ook na afloop beschikbaar is.
    • Contiunue actualisering van het programma.
    • Mogelijkheid om gespreid te betalen (i.o.).
  • Aanmeldinformatie

    Na ontvangst van uw ondertekende digitale inschrijving, digitale foto en actueel curriculum vitae ontvangt u een ontvangstbevestiging. Bij de totstandkoming van de groep wordt uitgegaan van een evenwichtige samenstelling. Hoe eerder uw inschrijving is ontvangen, hoe groter de kans is dat u geplaatst wordt voor deelname. Een intakegesprek behoort tot de procedure.

    De overige informatie vindt u in het aanmeldformulier.

    Aanmelden
  • PE Punten

    Na het afronden van de opleiding Governance Chair ontvang je 30 PE punten naast je certificaat van deelname.

Praktische informatie

Duur & locatie

Duur:
4 dagen | 7 dagdelen

Locatie:
Groot Kruivestein
Gooyerdijk 211
3972 MH Driebergen-Rijsenburg

Startdata

De Governance Chair opleiding start in maart 2025.

Dag 1: 18 maart 2025 + overnachting
Dag 2: 19 maart 2025
Dag 3: 9 april 2025
Dag 4: 6 mei 2025

Kosten 2025

Voor deelname aan Governance Chair gelden in 2025 de onderstaande prijzen:

NCD-leden: € 3.000
Niet-leden: € 3.500

Prijzen zijn excl. 21% BTW

No image