Artikel | 25 oktober 2018 | 2 minuten
Ruim 22 jaar was Philipine Vinke eigenaar van een aantal makelaarskantoren.
Toen was het tijd voor een nieuwe stap. Ze haalde haar masters, verkocht haar bedrijven en nam een sabbatical. Dat leidde onder meer tot het inzicht dat ze wel een commissariaat ambieerde. Maar dan wilde ze wel goed beslagen ten ijs komen. Dus koos ze voor Governance Essentials.
Philipine Vinke kent het Nederlandse makelaarslandschap op haar duimpje. Inmiddels heeft zich een nieuwe uitdaging aangediend: de Duitse markt veroveren met Home-Show.de, een online dienst voor makelaars die zich toespitst op marketing van woningen. Samen met haar Nederlandse partners organiseert ze een pilot in Duitsland. Met Duitse makelaars experimenteert ze om de Nederlandse HomeShow aan te passen aan de Duitse markt. ‘Een heel avontuur’, stelt Philipine. ‘De leiderschapsuitdaging is: op basis van de ervaring die we opdoen in de pilot het perfecte team samen te stellen. Dat is cruciaal, want zonder de juiste mensen komt zo’n nieuwe dienst niet van de grond.’
Voor het governance-aspect laat Philipine zich adviseren door een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in het begeleiden van Nederlandse bedrijven die de Duitse markt opgaan. Maar ze wil wel graag zelf weten waar het over gaat, dus ook uit dat oogpunt had ze behoefte aan kennis over toezicht.
Bij het zoeken naar een geschikte opleiding ging ze niet over een nacht ijs. ‘Voordat ik me voor deze leergang inschreef, heb ik in een Excel-sheet alle governance-opleidingen naast elkaar gezet en met elkaar vergeleken op inhoud en prijs-kwaliteitverhouding. De NCD-opleiding kwam er op alle punten als beste uitrollen.’ Ze werd niet in haar verwachtingen teleurgesteld. ‘Heel waardevol’, zo vat ze de leergang samen.
‘Voor mij was het heel belangrijk om basiskennis van governance op te doen. Te weten hoe het toezicht wettelijk is geregeld en wat precies de rol is van een commissaris. Die basis is in de leergang goed gelegd. Daarnaast vond ik het nuttig om te zien hoe toezicht in het Rijnlandse systeem geregeld is. Ik ben zelf opgeleid binnen het Angelsaksische systeem, en dat is wezenlijk anders. Doordat deze leergang was toegespitst op toezicht in Nederland, was dat voor mij een nuttige aanvulling op mijn kennis.’