In gesprek | 11 april 2025 | 5 minuten
Jochem en Sjoerd, oprichters van Naïf. We kennen elkaar uit Groningen, waar we beiden studeerden en in hetzelfde studentenhuis woorden. We hebben allebei een een corporate achtergrond.
Jochem heeft een commerciële achtergrond en heeft bij Unilever en Google gewerkt voordat hij en Sjoerd Naïf startten. Sjoerd heeft een meer technische en financiële achtergrond bij Exxon. Beiden hebben we altijd gedroomd van het ondernemen en uiteindelijk zagen we een kans toen we beiden vader werden. We zijn toen in het diepe gesprongen en met succes.
Over 10 jaar zijn we allebei 55 jaar oud en hopen we, naast Naïf, nog een mooi avontuur opgezet te hebben. Wat dat precies is weten we alleen nog niet.
In 2013 werden we beiden voor het eerst vader en realiseerden we ons dat er eigenlijk een hoop troep in babyproducten zat. Dat moest anders, dachten we, en daarom zijn we Naïf gestart. Babyverzorging met alleen de beste ingrediënten die de gevoelige babyhuid ook echt nodig heeft.
Duurzaamheid is voor ons heel belangrijk. We willen de aarde op een fijne manier achterlaten voor volgende generaties. Alles wat we doen heeft natuurlijk impact – positief en negatief. En voor onze babyproducten gebruiken we ook grondstoffen. Daar kunnen we natuurlijk niet zoveel aan veranderen, maar we hebben wel invloed op onze impact. We proberen daarom zo min mogelijk negatieve impact te hebben, door kritisch te zijn op onze CO2 uitstoot en de ingrediënten die we gebruiken. Aan de andere kant proberen we ook zoveel mogelijk positieve impact te maken, door het steunen van sociale initiatieven en natuurlijk een mooi product waar mensen van kunnen genieten, zonder zorgen.
Bij Naïf willen we alle ouders helpen om goed voor hun kids te zorgen. We vieren naïviteit - jij kunt naïef en onbezorgd voor onze producten kiezen en erop vertrouwen dat het wel goed zit. Dat doen we met kwalitatief goede en eerlijke producten. We proberen het ouderschap ook niet te idealiseren of romantiseren, en zo ook een steentje bij te dragen aan minder druk op jonge ouders.
Als B Corp wordt er van je verwacht dat je aan bepaalde strenge eisen voldoet, om dit te kunnen testen wordt je onderneming flink onder de loep genomen. Ze kijken naar verschillende pilaren: milieu, medewerkers, klanten, leveranciers en de maatschappij. Hierdoor hebben we al een goed beeld van onze impact. We houden dingen bij zoals: CO2
uitstoot, plasticgebruik en reizen die we maken. Maar ook: hoeveel producten we doneren, hoe ons team van medewerkers eruitzien (diversiteit) en hoe ze zich voelen etc.
Door alles goed bij te houden kunnen we ook goed inzichtelijk maken waar we nog verder kunnen verbeteren. Zo zijn we onze verpakkingen gaan maken van gerecycled plastic en hebben we ook navulverpakkingen gelanceerd waarmee tot wel 76% plastic wordt bespaard. En we bundelen al onze stappen in ons impact report, want transparantie vinden we misschien nog wel het allerbelangrijkste
Waar wij echt het verschil hebben gemaakt? Niet alleen lanceerden wij in 2020 als eerste merk plasticvrije billendoekjes op de Nederlandse markt, daarmee hebben we inmiddels zo’n 10 miljoen 1L PET-flessen aan plastic bespaard.
We waren ook het eerste Nederlandse merk met een minerale zonnebrand. We proberen de industrie constant uit te dagen en te innoveren. Dat kan soms best een uitdaging zijn. Maar het is leuk om te zien dat andere merken steeds meer mee gaan en er echt verandering tot stand komt.
De grootste uitdagingen als impact ondernemer is het vechten tegen de bierkaai. Jij wilt snel, maar de rest gaat langzaam. Hier heb je veel geduld voor nodig, iets wat wij nou juist niet hebben. Dat is dus ook een obstakel waar we vaak tegenaan lopen. De industrie beweegt zich niet snel genoeg mee met de doelen die wij hebben. Er gebeurt een hoop en er zijn zeker al hele mooie stappen gezet de afgelopen jaren, maar de implementatie duurt vaak wel langer dan we zouden willen.
Je kunt alleen omgaan met de balans tussen financiële duurzaamheid en sociale impact door te erkennen dat beide aspecten belangrijk zijn. Voor de lange termijn zijn zowel financiële duurzaamheid en sociale impact essentieel voor je bedrijf. We willen blijven groeien en dat kan alleen door een zekere financiële duurzaamheid. Tegelijkertijd is sociale impact voor ons heel belangrijk voor het bijdragen aan de bredere samenleving. Zeker als merk dat zich richt op babyverzorging. Baby’s zijn de toekomst en wij willen zoveel mogelijk positieve impact maken, nu en in de toekomst.
Een financieel gezonde onderneming begint met het op orde houden van je cashflow. Het is belangrijk om kritisch te blijven op wat je uitgeeft. Niet alleen grote bedragen, maar juist ook kleine bedragen. Het kost geld om te kunnen groeien als merk, dus als er geen geld is kun je ook niet groeien.
We zouden onze doelen niet kunnen bereiken zonder andere organisaties en bedrijven. Denk daarbij aan retailers, leveranciers, maar ook kinderdagverblijven, het Huidfonds en Supermarkt Fris. We werken samen met veel verschillende organisaties en bedrijven, om zo veel mogelijk positieve impact te kunnen maken.
De komende jaren zullen we ons richten op het verder uitbouwen en versterken van onze positie in Nederland, België en Duitsland. We zijn twee jaar geleden gestart op de Duitse markt en zien hier enorme kansen met onze baby- en zonproducten. De focus zal dus liggen op nóg meer mensen kennis te laten maken met ons merk.
Ons advies voor andere sociale ondernemers is om niet te lang na te denken. Gewoon DOEN. En geef ook niet zomaar op. Houd vol en geloof in je onderneming. De aanhouder wint.