NCD presenteert dit jaar voor het eerst de ‘Jonge Toezichthouder van het Jaar’ award. Deze award wordt uitgereikt tijdens de Dag van de Commissaris op donderdag 7 november.
NCD streeft naar meer diversiteit binnen de RvC en RvT’s in de breedste zin van het woord. Wij geloven in van én met elkaar leren, generatie op generatie. Daarom is het van belang dat de stem van jonge(re) generaties wordt vertegenwoordigd binnen de Raad.
Jonge en talentvolle mensen zijn immers van grote meerwaarde omdat ze inzicht bieden in maatschappelijke, culturele en sociale aspecten. Ze leren en adopteren snel(ler) en hebben aanvullende en nieuwe kennis op het gebied van o.a. AI, internet en technologie.
Ook de nieuwe economie kennen zij als geen ander. Met hun ‘out of the box’ denken en flexibele insteek zijn ze vaak kritisch en niet bang om vragen te stellen.
Je kan jezelf óf een ander nomineren en zo kans maken om zo Jonge Toezichthouder van het Jaar te worden. Deze award wordt uitgereikt tijdens de Dag van de Commissaris op donderdag 7 november. Je wint:
Om jezelf of een ander te nomineren moet je aan een aantal criteria voldoen:
Voldoe je aan de criteria? Dan kan je jouw nominatie in orde maken door:
Mail deze naar ncd@ncd.nl met als onderwerp (naam) + ‘Toezichthouder van het jaar’
De ‘Jonge Toezichthouder van het Jaar’ wordt gekozen door een vakjury. Deze jury bestaat uit ervaren commissarissen uit diverse sectoren. Zij kiezen uit alle aanmeldingen een top 3 van jonge toezichthouders. Een week voor de Dag van de Commissaris (31 oktober) ontvangen zij bericht. De top 3 krijgt tijdens het event op 7 november de kans om te pitchen in 2 minuten. Aansluitend wordt de winnaar gekozen door de aanwezigen van de Dag van de Commissaris.
Nomineer jezelf of iemand anders voor ‘Jonge Toezichthouder van het Jaar’ als je voldoet aan onderstaande criteria:
De awarduitreiking vindt plaats tijdens de Dag van de Commissaris op donderdag 7 november. Deze dag staat in het teken van informeren en inspireren rondom het thema ‘Dilemma’s en Duurzaamheid’.
Klik hier voor het hele programma.
Ruud Borst onderscheidt zich als jonge toezichthouder door zijn vermogen om jong en fris perspectief te brengen in de toezichthoudende rol, wat vaak wordt gekenmerkt door een juist traditionele aanpak. Ruud laat binnen zijn RvT/RvC rollen zien dat hij goed kan navigeren door complexe bestuurlijke uitdagingen. Maar heeft ook visie op hoe toezicht en governance toekomstbestendig gemaakt kunnen worden.
Mirjam Kramer weet een scherpe, positieve en kritische inbreng te geven binnen de Raden waar zij actief was/is. Ze wordt gewaardeerd om haar kritische vermogen en brede inbreng op alle dossiers. Ze stelt scherpe, waarderende vragen die de besluitvorming verbeteren. Dit combineert zij met een grot rolbewustzijn. Voor haar bestuurders is zij een critical friend die betrouwbaar en consequent is.
Marlous is toezichthouder bij netbeheerder Cogas en richt zich daarin o.a. op de toekomstbestendigheid van energie infrastructuur. Dit doet ze vanuit kennis en kunde, met groot bewustzijn van de impact op toekomstige generaties: ze motiveert niet enkel om de energietransitie versnellen, maar durft de bestuurder en mede-rvc leden ook te challengen op de manier waarop dit doel wordt bereikt.
Crijn Janssen (1987) is onderdeel van het bestuur van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) sinds 2017. Hij was in 2017 een cruciale factor om de zeer naar binnengekeerde bestuurscultuur van de organisatie te doorbreken en te veranderen. In uitstekende afstemming en samenwerking met zijn bestuursgenoten voert hij met samen een actieve en effectieven politieke en ambtelijke lobby. Ook heeft hij goed oog voor het verenigingselement van de NFV. De evenementen voor de leden zijn van groot samenbindend belang voor de NFV, en in de facilitering en in het uitdenken ervan speelt Crijn een grote rol. Daardoor is de NFV tegenwoordig een vereniging waar je lid van wilt zijn.
Marieke Romano is sinds oktober 2020 commissaris bij Univé Zuid-Nederland waar zij de toekomstige generaties vertegenwoordigd. Vanaf de eerste RvC vergadering staat voor haar lange termijn waardecreatie en duurzaamheid hoog op de agenda. Vanuit haar inhoudelijke expertise op branding, commercie en datagedreven besluitvorming is ze een sparringpartner voor het bestuur. Marieke is kritisch en durft de ongemakkelijke vragen te stellen. Overigens altijd vanuit vertrouwen en met het doel om er samen door te groeien. Binnenkort start haar tweede termijn en wil zij meer waarde toevoegen op het proces en de boardroom dynamics.
Jeroen is lid van de RvT van Museum Broekerveiling. Hij is het levende bewijs dat jarenlange ervaring niet noodzakelijk is voor een uitstekende toezichthouder. Met duidelijke focus vanuit zijn portefeuille financiën weet hij op een positieve manier de bestuurder te controleren en te motiveren. Ook houdt hij de RvT scherp op de financiële en risicokant van een RvT. Jeroen heeft in no-time de Audit Commissie op een professionele manier ingericht en is daarmee ook een waardevolle sparringpartner voor de bestuurder.
Nupur Kohli heeft met haar rol als commissaris in 4 verschillende commissariaten en raden van toezicht laten zien dat zij een duidelijke visie op diversiteit heeft en een brede kennis en ervaring op jonge leeftijd van toegevoegde waarde is om een organisatie te helpen ontwikkelen.
Haar ervaring in verschillende sectoren – van non-profit en onderwijs tot het corporate- getuigt van haar vermogen om snel te schakelen en waardevolle bijdragen te leveren in verschillende bestuursomgevingen.
Met haar toezichthoudende rol binnen Naturalis Biodiversity Center, Hogeschool Leiden en Japanmuseum Sieboldhuis zet Anna Chernilovskaya zich in voor maatschappelijk belangrijke organisaties die bijdragen aan de toekomst van onderwijs, wetenschap, en duurzaamheid in Nederland. Haar achtergrond speelt een essentiële rol in haar aanpak als toezichthouder. Het stelt haar in staat om met een open blik te kijken naar complexe vraagstukken en bij te dragen aan inclusieve besluitvorming.
Bo-Iris Bergevoet betrad als 26-jarige de Raad van Toezicht van een grote woning coöperatie. Ze heeft nieuwe dromen in de sector van het Toezichthouderschap na 2,5 jaar. Zo wil ze de invulling van het toezichthouderschap in moderne tijden een andere invulling geven, het zelfreinigend vermogen van de raad positief kritisch uitdagen en strijden voor meer diversiteit. Maar ook: meer representativiteit, nederigheid, dienstbaarheid: het uitdagen van het realistische en empathische vermogen van toezichthouders. Niet alleen binnen haar eigen raad, maar ook daarbuiten.
Iris van Geel is zowel voorzitter als portefeuillehouder juridische zaken en governance van de RvC bij Empower Psychotherapie B.V en Visite Zonder Zorgen B.V. In de afgelopen twee en een half jaar is het haar gelukt om bij beide zorgaanbieders een professioneel werkende RvC op te zetten - ze doet dat met veel plezier vanuit co-creatie met de andere RvC leden. Iris is sterk op de inhoud, resultaatgericht en geeft zodanig leiding dat de betreffende zorgorganisaties hier daadwerkelijk profijt van hebben.
Op haar 35ste maakte Esther de stap naar toezichthouder bij zorgorganisatie Norschoten. Inmiddels is zij bezig met haar tweede termijn als vice-voorzitter van de raad. Haar boodschap aan jonge professionals die een toezichthoudende rol overwegen is: “vetrouw op je expertise, spreek je uit en sta open om te leren van ervaren toezichthouders. Jouw unieke perspectief is van grote waarde in een snel veranderende wereld. En aan raden zou ze willen zeggen: “Kijk verder dan drempels. Ga op zoek naar de kansen die het toevoegen van een jonge toezichthouder aan de raadt biedt”.
Binnen haar eigen rol is haar unieke en frisse manier van kijken naar verschillende vraagstukken. Ook is ze kundig, kan ze goed luisteren en is ze een goede sparringspartner.
Sanne van Dijk ziet als advocaat vaak dat het binnen organisaties/ondernemingen eerst vastloopt in de communicatie, alvorens het een probleem (juridisch geschil) wordt. Als toezichthouder probeert zij deze ervaring mee te nemen in het bewerkstelligen van open en transparante communicatie binnen de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht, maar ook met andere medezeggenschapsorganen. Sanne vindt het belangrijk om te zien en te horen wat de ander zegt, bedoelt en waar dienst belangen of complicerende factoren liggen. Op deze wijze tracht zij bij te dragen aan betere zorgverlening.
Karim Amghar trad op 34-jarige leeftijd toe tot een geheel nieuwe RvT van het Mediacollege Amsterdam. Zonder toezichthoudende achtergrond maar met een schat aan kennis van het beroepsonderwijs. In de adviserende rol is Karim een waardevolle sparringpartner voor het RvT en CvB en heeft hij zich de toezichthoudende rol in no-time eigen gemaakt, leergierig als hij is. Karim is een voorvechter van inclusiviteit en kansengelijkheid en een geboren verbinder. Zijn ervaring als docent, auteur en programmamaker voor de publieke omroep en de niet standaard achtergrond van een toezichthouder helpen hem, en daarmee zijn RvT collega’s om unieke verbanden te leggen tussen onderwijs, student, docent en maatschappij. Voor het functioneren van de RvT, zowel onderling als in relatie tot het CvB, zijn ook de humor en empathie van Karim van onschatbare waarde.
Fabienne Hendricks werd in 2017 lid van de Raad van Toezicht van de Hogeschool Utrecht. Inmiddels is ze er plaatsvervangend voorzitter. Omdat ze toezicht houden zo leuk en waardevol vindt, is ze ook voorzitter van de raad van toezicht bij Gilde Opleidingen geworden en lid bij INNOVO Onderwijs op Maat.
Met haar brede ervaringsachtergrond bij de overheid, de politiek, onderwijs en de corporate, is Fabienne Hendricks een echte gesprekspartner en vertrouwenspersoon voor bestuurders. Ze maakt zich bestuurlijke vraagstukken snel eigen. Op alle plekken is ze lid van de remuneratie commissie en zet ze zich in voor een sterke werkgeversrol. Zij vindt het belangrijk om bestuurders te supporten in hun rol. Zodat zij de beste keuzes kunnen maken.
Maud is in december 2022 op 27-jarige leeftijd als trainee bij de Raad van Toezicht van het Nederlands Instituut voor Marketing (NIMA) benoemd en heeft zich in de daarop volgende 9 maanden ontwikkeld tot een zeer betrokken, gewaardeerde en rolvaste toezichthouder. Dat heeft in augustus 2023, ruim voor het einde van haar traineeship, al geleid tot de benoeming als volwaardig RvT lid van NIMA. Maud geeft in haar adviesrol het bestuur en de RvT waardevolle inzichten in wat de jonge marketeer beweegt en zorgt daarmee voor de benodigde frisse blik naar buiten. In haar toezichtrol stelt ze de juiste, kritische vragen aan de bestuurder, altijd op basis van een zeer gedegen voorbereiding. Ze neemt het voortouw in de verbinding tussen en met haar RvT collega’s. Maud is een voorbeeld voor veel twintigers die een positie als toezichthouder (nog) niet aandurven.”
Zahra Sebbar kan met haar 21-jarige leeftijd worden gezien als ‘nieuw’ in de wereld van toezicht. Ze trad toe vanuit de unieke situatie als één van de kinderen van gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. Ze bouwde drie jaar mee aan de innovatieve herstelaanpak van Stichting (Gelijk)waardig Herstel als grootschalige oplossing van dit impactvolle dossier in Nederland.
Dit voortraject maakt het dat haar kennis dieper is ten opzichte van haar mede RvT leden. Ze weet diepe vragen te stellen, de operatie snel en verbindend boven tafel te brengen en weet de behaalde resultaten en doelstellingen naar waarde te schatten. Ze hanteert drie motto’s voor haar visie op effectief toezichthouderschap: toezicht met inzicht, toezicht met vergezicht en toezicht met gezicht.
De awarduitreiking vindt plaats bij Landgoed de Salentein in Nijkerk.
Landgoed de Salentein
Putterstraatweg 5 – 9
3862 RA Nijkerk
Na ontvangst van jouw nominatie ontvang van je van ons een bevestiging per e-mail.
Aanmelden kan vanaf maandag 9 september
Sluitingsdata: donderdag 24 oktober
Bekendmaking top 3: donderdag 31 oktober
Award uitreiking: donderdag 7 november
Vul hieronder je gegevens in.