Op donderdag 2 november organiseert NCD de Dag van de Commissaris. Een evenement waarbij alle toezichthouders en commissarissen in Nederland bijgepraat worden over de trends van 2024 op het gebied van leiderschap!
10:30 - Ontvangst
11:00 - Welkomstwoord door Esther de Jong, directeur NCD
11:15 - Biases binnen het toezicht: ‘De irrationele toezichthouder’ door Ten Have Change Management
12:00 - Q&A
12:15 - lunch
13:30 - Marilieke Engbers “Het ongezegde in de Boardroom” in gesprek met Gijs de Vries, meervoudig commissaris
14:15 - Q&A
14:30 - Break/energizer
14:45 - Jitske Kramer “de dynamiek van grote veranderingen”
15:45 - Q&A
16:00 - Afsluiting Paul Geraeds en aansluitend borrel
Wouter Ten Have en Maarten Hendriks van Ten Have Change Management spreken tijdens een interactieve sessie over Biases binnen het toezicht: ‘De irrationele toezichthouder’. Tijdens deze sessie bespreken ze welke invloed biases hebben binnen het toezicht (gebaseerd op het boek ‘Organizational Behaviour and Change management the impact of cognitive and social bias). Ze zoomen in hoe toezichthouders biases in hun dagelijkse praktijk kunnen herkennen, voorkomen én inzetten.
Door middel van sprekende voorbeelden en kleine psychologische experimenten gaan ze in gesprek met de deelnemers over ervaringen met biases in de praktijk. De sessie biedt praktische handvatten aan de toezichthouders over hoe te gaan met veelvoorkomende biases in het toezicht.
Marilieke Engbers deed baanbrekend promotieonderzoek over de invloed van het ongezegde in de boardroom. Gijs de Vries is meervoudig commissaris en daarmee ervaringsdeskundige over het reilen en zeilen binnen de board. Ze gaan het gesprek aan over de theorie en de praktijk met elkaar en de aanwezigen in de zaal. Tijdens het gesprek gaan ze in op de context van de groep en het thema wat actueel is. Hierbij speelt het ongezegde in relatie tot governance de voornaamste rol.
Jitske Kramer gaat in gesprek over ‘omgaan met grote veranderingen en transformaties’ wat het thema is van haar meest recente onderzoek en het boek wat zij momenteel schrijft. Grote veranderingen leiden altijd tot een periode waarin we veel moeten loslaten, terwijl we niet precies weten hoe de toekomst eruit gaat zien. Antropologen noemen deze tussentijd liminaliteit, een verandertijd die uitdaagt tot vernieuwing en vaak wordt ervaren als chaotisch, emotioneel en verwarrend. Deze lezing gaat over de dynamiek van grote veranderingen en hoe de antropologie ons kan helpen hierdoorheen te navigeren.
Het Arsenaal
Kooltjesbuurt 1
1411 RZ Naarden
Donderdag 2 november 2023
Prijzen:
NCD-Leden: € 249,-
Niet-Leden: € 295,-
parkeren
Bij het Arsenaal zelf zijn een aantal parkeerplaatsen. Op loopafstand van de locatie (6 minuten) parkeert u gratis bij Bastion Nieuw Molen.
openbaar vervoer
Vanaf Station Naarden-Bussum vertrekt ieder uur lijn 110.
Marjolijn Feringa (1972) is ondernemer, interim-directeur, executive coach en toezichthouder. Als (interim-)directeur heeft zij jarenlang veranderingen geleid gericht op het verbeteren van resultaat, organisatiestructuur en manier van werken. Als executive coach werkt Marjolijn met directieteams om met hen de effectiviteit van het bedrijf te verbeteren en de strategie te operationaliseren.
Voor Marjolijn is het belangrijk een maatschappelijke bijdrage te leveren. Hiervoor zet zij zich in als bestuursvoorzitter bij stichting Prago, een organisatie die basiseducatie verzorgt aan volwassenen die in het reguliere onderwijs niet mee kunnen komen. Zij is bestuurslid bij NCD en auteur van onder andere de boeken De Toolbox voor dienstverlening en Agile focus in besturing (ook in Engelse vertaling: Agile focus in Governance) en Hybride Teams.
Marjolijn spreekt regelmatig op congressen in binnen- en buitenland en is podcaster bij Werkgeluid.
Wouter ten Have is één van de oprichters en partners van TEN HAVE Change Management. Als organisatieadviseur adviseert hij directies en raden van bestuur van grote en middelgrote ondernemingen en non-profitorganisaties over strategie-implementatie, organisatieontwerp, organisatieverandering, het besturen van organisaties en het ontwikkelen van managers.
Wouter is gedreven om organisaties en de mensen die daar werken te begrijpen. Wat werkt? En waarom is dat zo? Wat is er nodig om een organisatie te veranderen? En waarom lukt dat soms heel goed en soms helemaal niet? Dit zijn vragen waar Wouter in zijn onderzoek en in zijn werk als adviseur een antwoord op probeer te vinden. Wouter werkt daarbij graag met opdrachtgevers die écht iets willen of iets moeten.
Naast zijn werk als adviseur en hoogleraar Organisatieverandering aan de VU is Wouter actief als toezichthouder. Dat doet hij als lid van de Raad van Toezicht (RvT) van de KwadrantGroep en de Hartstichting en voorheen als vice-voorzitter van RvT van Cito.’
Maarten is werkzaam als adviseur bij TEN HAVE Change Management. Hij adviseert raden van bestuur, commissarissen en toezichthouders als ook ondernemingsraden van grote en middelgrote ondernemingen en instellingen over organisatieverandering, strategie, herstructurering en besturing, en (corporate) governance.
Daarnaast publiceert hij over verandermanagement, organisatiepsychologie, (corporate) governance en strategie en is coauteur van het boek: Organizational Behaviour and Change Management: The Impact of Cognitive and Social Bias.
Dr. Marilieke Engbers is ondertussen redelijk bekend als specialist, onderzoeker, spreker en evaluator in de wereld van corporate governance en intern toezicht. Met een achtergrond in bedrijfseconomie heeft zij haar carrière gewijd aan het bestuderen van de cultuur in organisaties en de dynamiek in raden van commissarissen en raden van bestuur.
Marilieke’s baanbrekende promotieonderzoek over de invloed van het ongezegde in de boardroom, heeft veel erkenning gekregen. Door dit onderzoek gaf de Autoriteit woningcorporaties (Aw) haar de opdracht te onderzoeken hoe raden van commissarissen toezicht houden op de risico’s bij langzittende bestuurders en ze wordt veelvuldig gevraagd voor het begeleiden van zowel RvC’s, RvT’s en RvB’s van verschillende sectoren en inmiddels werkt ze ook internationaal.
Haar werk resulteerde onder andere in het rapport ‘Kracht en Tegenkracht’, dat in 2019 door Aw werd gepubliceerd, haar bestseller ‘Onder Commissarissen’ was genomineerd voor managementboek van het jaar 2022, en recent verscheen haar eerste wetenschappelijke publicatie in een A-journal over governance. Naast onderzoeker, adviseur en spreker is Marilieke assistant professor op de VU en verzorgt daar ondermeer het college strategierealisatie aan de post-doctorale registercontrollersopleiding en het vak ‘corporate governance en business ethics’ voor de VU MBA ‘leading with purpose’, tot slot is ze lid van de adviesraad van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
Gijs de Vries is meervoudig commissaris en voormalig algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis. Voorheen was hij ook Managing Partner van EY Advisory en lid van de Raad van Bestuur van EY België/Nederland en zat hij in de directie bij Capgemini voor sales & marketing. Momenteel richt Gijs zich op toezichthoudende functies en executive coaching.
Hij heeft brede ervaring op het gebied van strategie, beleidsvorming en procesverbetering van organisaties in de gezonheidszorg/publieke domein, zakelijke dienstverlening en goede doelen. Momenteel is hij president commissaris bij de Arbo Unie, voorzitter van het bestuur van de stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving en voorzitter van het bestuur van Kamp Amersfoort. Ook vervult hij voorzitterschappen van een drietal Raden van Toezicht: TNO - Innovation for Life, Integraal Kankercentrum Nederland en Erasmus MC.
Jitske Kramer is corporate antropoloog, ondernemer en bestseller auteur. Zij reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. Ze brengt haar kennis en ervaringen via ijzersterke lezingen en masterclasses naar de wereld van organiseren, samenwerken en leiderschap. Om de slagkracht en resultaten van individuen en groepen te verbeteren (en de wereld gewoon een beetje mooier te maken). Ze heeft de ambitie om organisaties te activeren om voor alles en iedereen woest aantrekkelijk te zijn. En het liefst ook nog verrukkelijk eenvoudig. In haar verhalen wordt wat vertrouwd is vreemd. En wat vreemd is vertrouwd.