Deelname is kosteloos | Online via Teams
Duurzaamheid staat binnen iedere organisatie hoog op de agenda. In de afgelopen eeuwen hebben we de vruchten mogen plukken van het huidige economische systeem. De wereldwijde ontwikkeling van welvaart is gepaard gegaan met ontegenzeggelijk positieve ontwikkelingen: de levensverwahting is hoger dan ooit, het percentage mensen dat leeft in armoede is lager dan ooit, meer mensen dan ooit hebben toegang tot schoon drinkwater en onderwijs en het gemiddelde inkomen is hoger dan ooit tevoren.
Economische groei lijkt het ultieme recept voor een florerende wereld. Maar de keerzijde van het succesverhaal is immiddels bekend: economische groei gaat gepaard met ontwikkelingen die in onze samenleving fundamenteel ontwrichten. Denk aan factoren als klimaatverandering, ineenstorting van biodiversiteit, groeiende welvaartsongelijkheid, polarisatie in de samenleving an de alarmerende toename van het aantal mensen met een depressie of burn-out.
Dinsdag 14 mei gaan Kees Klomp en Sacha Göddeke-Mulder met elkaar in gesprek over duurzaamheid waarbij de focus ligt op het leven en ecologie als uitgangspunt.
In deze Talk laten we twee personen het woord die ieder op hun eigen manier weg zijn van duurzaamheid en waarbij de focus licht op het leven en ecologie als uitgangspunt.
Volgens Kees Klomp zijn de ecologische, sociale en individuele kosten van het huidige economische systeem zo hoog geworden, dat er sprake is van een existentiële crisis. Het is daarom volgens Kees noodzakelijk om op zoek te gaan naar een volledig nieuw economisch narratief: de Betekeniseconomie. Betekeniseconomie koppelt ons (indiviuele, menselijke) levensbestaan aan het (universele, natuurlijke) levensbestaan. Ecologie is daarbij het ontwerpuitgangspunt.
Sacha Göddeke benadert het vraagstuk van verduurzaming met een bedrijfskundige bril waarbij analyseren, structureren, verbeteren en verbinden centraal staan. Daarbij heeft ze een duidelijke missie: “leidinggeven aan de transformatie van bedrijven van ‘focus op economische groei’ naar ‘focus op het leven’ en dat in de breedste zin van het woord.” In het interview gaan we in op het verschil tussen deze twee visies en hoe verduurzaming zo dicht mogelijk naar de betekeniseconomie kan komen. Kan dit eigenlijk? En hoe gaan we om met wellicht een waardevermindering op financieel gebied? Heft de waardevermeerdering op het gebied van levensbestaan dit op? En wat is er dan voor nodig?
Als directeur MVO bij NS is Sacha Göddeke-Mulder verantwoordelijk voor het verduurzamen van het NS-bedrijf. Bij NS zijn er vijf speerpunten die centraal staan als je het hebt over MVO: fossielvrij, circulair, groen en voor en door iedereen. Ook de implementatie van CSRD-wetgeving en -verslaglegging hoort bij haar verantwoordelijkheden. Sacha werkt sinds 2007 bij NS en heeft daar verschillende complementaire rollen vervuld met altijd als rode draad: verbeteren en verbinden. Sinds 2019 is zij directeur MVO. Voordat zij bij NS aan de slag ging was zij consultant op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Kees Klomp (1968) studeerde Politicologie en Communicatiewetenschappen aan de UvA. Na mijn studie en 20 jaar werkzaam te zijn geweest als business-adviseur, maakt Klomp 10 jaar geleden de overstap naar het onderwijs; eerst als directeur van het Erasmus Universiteit Rotterdam duurzaamheid-instituut SMO, later als lector Betekeniseconomie aan Hogeschool Rotterdam, en momenteel als programmamanager AGENCY! Bij Hogeschool Windesheim in Zwolle. Klomp schreef verschillende boeken over Betekeniseconomie, waaronder managementboekbestseller Handboek Betekenisvol Ondernemen, het studieboek Betekeniseconomie en het internationale boek THRIVE.