Actueel

Board Dynamics & Team Effectiveness, draagt u bij?

Artikel    |    7 augustus 2024    |    5 minuten

Tevens inzake maatschappelijke waardecreatie en opgaven Bestuur & Toezicht. In dit artikel worden Board Dynamics & Team Effectiveness belicht. Ook wordt in dit artikel verwezen naar duurzame lange termijn waardecreatie en actualiteiten.

Het artikel is geschreven door Annemarie van der Burg. Annemarie van der Burg van Partner in Governance is gedegen Kennispartner Governance, Board Adviseur Bestuur & Toezicht (ondermeer begeleider Zelfevaluaties RvC’s en RvT’s) en Partner in Governance Educatie. Zij beschikt over ervaring als meervoudig Toezichthouder (Commissaris). Zij bekleedt diverse Voorzitterschappen. En zij is lid van NCD.

In vorige artikelen van Partner in Governance werd belicht het belang van de Nederlandse corporate governance code (de Code) op gebied van Bestuur & Toezicht. Deze code geldt voor de Nederlandse beursgenoteerde vennootschappen en bedrijfsleven groot (>Euro 500 miljoen balanswaarde). Ook werd een olievlekwerking van deze code naar andere sectoren uiteengezet.
Verder werd aangegeven dat het zinvol is op gebied van Bestuur & Toezicht ontwikkelingen in de tijd, en actualiteiten en thema’s in het vakgebied, te volgen.

In de corporate governancecode wordt gesproken over duurzame lange termijn waardecreatie als uitgangspunt bij ondernemen en voor Bestuur & Toezicht. Duurzame lange termijn waardecreatie is in de Code opgenomen onder Hoofdstuk 1. Effectief Bestuur & Toezicht is opgenomen in de Code onder Hoofdstuk 2. In het vorige artikel werd Effectief Bestuur & Toezicht volgens de code belicht.

In dit artikel een verdere reflectie door Partner in Governance inzake Board Dynamics, zo ook inzake het belang van Zelfevaluaties RvC/RvT.

Good Governance betreft voldoen aan compliance. De wettelijke taken BW voor de BV/NV voor de commissaris. Zo ook de vrij actuele WBTr voor de vereniging en stichting. Daarnaast voldoen aan geldende wetgevingen. En het volgen van een betreffende governance code met principes en best practices.
Een passend bestuursmodel, de juiste bemensing, de informatievoorziening op orde. De juiste organisatiestrategie, visie, bewaking van passende continuïteit, en actueel uitgangspunt van duurzame lange termijn waardecreatie.
Dit betreft een meer blauwe kant.

Daarnaast is van belang passende Board Dynamics & Team Effectiveness.
Wordt diversiteit in de RvC/RvT geborgd. Hoe verloopt de interactie, communicatie in de RvC/RvT en met de Bestuurder.
Een duidelijke Voorzittersrol in de RvC/RvT is van belang, ondermeer het belang van gecoördineerde communicatie tussen de Voorzitter RvC/RvT en Bestuurder.
Verder van belang of de juiste en open vragen gesteld worden door de Commissaris/Toezichthouder. Is er een open aanspreekcultuur ook en het belang van persoonlijke en teamontwikkeling.
Ook teambuilding voor een RvC/RvT is van belang, een Board compositie houdt niet meteen vanzelfsprekend een effectief team in. Het is nuttig dat personen elkaar beter leren kennen, elkaars taal begrijpen en inzichten in persoonlijkheden, gedrag en drijfveren zijn waardevol. Daarnaast blijft gepaste in-en tegenspraak gezond. En, en ook bij, een gedeelde visie.
Ook gaat Bestuur & Toezicht over samenhang en gepast samenspel.
Het gaat hier over een zowel rode kant. Dit is blijvend observeren, bewaken, zonodig bespreken, ontwikkelen, borgen.

Het belang van het houden van een jaarlijkse Zelfevaluatie van de RvC/RvT verdient hier aandacht. Volgens de governance codes is een jaarlijkse Zelfevaluatie van de RvC/RvT best practice en wordt deze periodiek begeleid door een deskundige (de verschillende governance codes hanteren ondermeer verschillende termijnen voor deze periodieke begeleiding door een deskundige). Opgemerkt moet worden dat de corporate governancecode meer handvatten geeft dan enige andere governance codes. Zo staat het functioneren van de RvC/RvT en individuele leden en commissies centraal, zo ook te reflecteren interactie, lessons learned en samenstelling van de Raad.

Hoe ziet Partner in Governance een Zelfevaluatie van de RvC/RvT?
Een goed voorbereide Zelfevaluatie RvC/RvT en periodiek onder begeleiding van een extern, onafhankelijk deskundige is zeer zinvol.
Het is een nog uitgebreider moment om het functioneren van de Raad te reflecteren. Onderwerpen daarbij zijn ondermeer de interactie binnen de Raad en met de Bestuurder, zo ook lessons learned en teamsamenstelling. De RvC/RvT reflecteert haar eigen functioneren, de visie van de bestuurder wordt gebruikelijk meegenomen. Toch kan het gedeeltelijk aanwezig zijn van de bestuurder soms zinvol zijn om niet te praten over de Bestuurder maar met voor de relatie en gedeelde inzichten.
Verder is het advies de wenselijke samenwerking en compositie te bezien in het kader van de strategische opgave van de organisatie. En om stil te staan bij de borging van de blauwe en rode kant. En om ook actualiteiten te bezien en borgen. Onderwerpen als duurzame lange termijn waardecreatie en diversiteit mogen dan ook niet mogen ontbreken.
Persoonlijke ontwikkeling en team effectiviteit zijn onderwerpen.
(Semi-gestructureerde) interviews met leden van de RvC/RvT, en met de Bestuurder en mogelijk met andere Directeuren, geven verdere verdieping. Positief bijkomstig bij de methode van interviews is dat de leden van de RvC/RvT, en mogelijk de Bestuurder, al kennis gemaakt hebben met de extern deskundige en zich comfortabel voelen op de dag van de Zelfevaluatie zelf voor verdere constructieve discussie. Resultaten kunnen anoniem op de dag van de Zelfevaluatie worden teruggekoppeld met ruimte voor verdere discussie.
Het mogelijke ongezegde constructief naar boven halen is onderdeel.
Is de RvC/RvT, en de organisatie, uiteindelijk toekomstbestendig. In welke fase en situatie bevindt de organisatie en Raad zich en wat is daarbij wenselijk wendbaar.
Het advies is een aparte bijeenkomst met ruim tijd voor slechts de Zelfevaluatie en mogelijk op andere locatie in het groen voor reflectie.

Dit artikel is het zesde artikel in een mooie reeks voor NCD:
Artikel 1 besloeg de corporate governance code, fundament
Artikel 2 besloeg ook andere sectoren als Zorg, Onderwijs, Wonen, ken u het speelveld
Artikel 3 besloeg actualiteit duurzame lange termijn waardecreatie, ESG, DSG’s, bent u op de hoogte
Artikel 4 besloeg actualiteiten Diversiteit, Inclusive Leadership & Governance, kent u de ontwikkelingen
Artikel 5 besloeg Board Compositie, draagt u bij aan de laatste ontwikkelingen
Artikel 6 inzake Board Dynamics & Team Effectiveness, en Zelfevaluatie RvC/RvT

Voor vrijblijvende informatie: www.partner-governance.nl en avanderburg@partner-governance.nl


Disclaimer Artikel: dit Artikel is met de grootste zorg samengesteld, doch u kunt geen enkel recht ontlenen aan tekst (en beeld). Dit door Partner in Governance Artikel is uitsluitend bestemd voor op de website van NCD. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Partner in Governance mag dit document niet worden verveelvoudigd, verder openbaar gemaakt, of aan derden worden verstrekt, of voor andere doelstelling worden gebruikt.

Bijdrage door
Annemarie van der Burg

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image