Nieuws | 26 september 2023 | 2 minuten
Op woensdag 13 september waren wij als NCD deelnemer van de strategiesessie van EcoDa en het Education Commitee. Deze strategiebijeenkomst was in Milaan maar helaas konden wij door een volle agenda daar niet lijfelijk aanwezig zijn. Gelukkig leven wij in een moderne tijd en konden wij als NCD alsnog online deelnemen.
Jean Coroller, Chair of the Education Committee nodigde ons allen uit om onderwerpen aan tafel te brengen waar wij ons zorgen om maakte. Dit sluit goed aan bij een eerder project van onder andere Nyenrode en Patrick Nullens “Ongemak in de Boardroom’. Want juist door zaken aan te kaarten die ongemakkelijk zijn kan je transities versnellen. De open uitnodiging van Jean Corroller was een mooie stap voor eenieder om datgeen aan te dragen waar men mee worstelde.
Nog steeds zijn er veel verschillen tussen de instituten uit de diverse landen. Waar Finland ongeveer 8000 leden heeft eb bijna geen Academy hebben wij als NCD een beduidend lager aantal leden maar een sterke opleidingstak met onze parel de leergang Governance Essentials. Deze verschillen zijn veelal cultureel gebonden. Jeroen Smit gaf al eens in een lezing aan Culture eats Strategy for breakfast. Als is de strategie nog zo goed, soms kan de cultuur ervoor zorgen dat een en ander niet gedragen wordt door de maatschappij of het bedrijf. Samen kwamen enkelen tot de conclusie dat er in hun land veel concurrenten zijn als het gaat op het gebied van diverse netwerken en lidmaatschappen. Dit vereist soms een andere manier van denken of collaboraties starten.
EcoDa heeft zelf een internationale leergang “European Board Program’ (EBD). Het is een internationale leergang voor Board Members als toevoeging op de nationale leergangen zoals bijvoorbeeld onze Governance Essentials. In oktober zal de derde leergang van start gaan. INSEAD is onder andere een van de prestigieuze partners van EcoDa. European Board Diploma - ECODA.
Als laatste werden wij opgedeeld in twee subgroepen waar er werd gevraagd om een outlook te geven aan wat een toekomstige leider aan vaardigheden nog heeft. De conclusie was dat er veel gevraagd wordt op het gebied van digitalisatie, bewustzijn van de mogelijkheden van AI, een ESG mindset, sociale vaardigheden, strategisch denken, goede rapportages kunnen maken maar bovenal moet de toekomstige leider in staat zijn om flexibel te zijn en actief te reageren en te anticiperen op disrupties en crisissen.
Al met al een inspirerende bijeenkomst waar we van gedachten hebben gewisseld en nieuwe inzichten meer naar huis konden nemen.