Actueel

Vóór in de bus

Artikel    |    25 september 2023    |    3 minuten

Als leider werk je hard om collega’s te bewegen om bij te dragen aan jullie ambities. Heel hard vaak. Om ze voor in de bus en aan het stuur te krijgen. Soms is daar meer aandacht voor nodig dan je lief is. Dat moet toch anders kunnen?

In mijn rol als transformatiemanager werkte ik jaren geleden met het directieteam van een bank. Het ging in de individuele gesprekken met name ook over een van de directieleden. Ze ervaarden veel frustratie over hem. Hij zou vaak beperkt opleveren wat met hem afgesproken werd in de directievergaderingen. Dat was nu al een hele tijd aan de gang en het team had er veel last van. Het wilde dat hij vóór in de bus ging zitten, maar voelde zich iedere keer teleurgesteld als hij het weer eens naliet om zijn afspraken na te komen.

Waar zaken stroperig gaan en waar het opleveren van de juiste bijdrage teveel achterwege blijft, is blijven duwen op dat wat er moet gebeuren vaak trekken aan een dood paard. Er is iets anders aan de hand en om dat te zien heb je voorbij het dagelijkse werk te kijken. Het gaat vaak over de vraag of iemand wel echt op de juiste plek zit.

In het gesprek met de betreffende man benoemde ik dat ik mijzelf jaren geleden heel gefrustreerd voelde toen ik werk deed dat minder goed bij mij paste en wat stroef verliep. En dat ik uit ben gaan zoeken waarin ik wel tot mijn recht kwam.

Ik zette de deur open.

Het kwam er met een zucht uit: hij voelde zich rot. Hij benoemde dat de situatie hem ook heel erg frustreerde. En die frustratie ging zoveel verder dan alle aanhoudende verzoeken om te doen wat er afgesproken was. Of zelfs de gesprekken die achter zijn rug over hem plaatsvonden. Waar het werkelijk om ging was het feit dat hij in deze setting werk te doen had dat hem heel veel kracht kostte en waar hij veel te weinig vervulling uit haalde.

Het vervolg was dat hij zelf met de vraag terug kwam om gecoached, begeleid te worden. Om te achterhalen waar hij wel op zijn plek zou zijn.

Deze situatie uit het directieteam vindt in alle delen van organisaties plaats. En is vaak aan de orde van de dag. Meer kracht inzetten leidt hoogstens tot millimeters vooruitgang en dat terwijl je meters winst wilt en moet boeken. Daar waar het stroperig gaat, waar je aan een dood paard lijkt te trekken, daar waar je zelf frustratie of ergernis ervaart of dat bij anderen ziet, daar is iets anders aan de hand.

Er is nog zoveel te winnen in relatie tot mensen in organisaties om hen tot hun recht te laten komen. En om daar de vruchten van de plukken. In mijn komende blogs geef ik concrete handvatten, geïllustreerd met alledaagse voorbeelden om je (directie)team en dus ook je organisatie in stroomversnelling te krijgen.

Ingrid Aarsman is NCD-lid werkt heeft als expertise persoonlijk leiderschap. Met persoonlijke begeleiding en in haar rol als transformatiemanager laat zij mensen tot hun recht komen in werk, zodat ze bijdragen aan de ambities van de organisatie én aan een betere wereld.

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image