Actueel

‘Ethiek maakt de leergang compleet’

Artikel    |    10 september 2018    |    3 minuten

‘Ethiek maakt de leergang compleet’

Na een lange carrière bij Philips (Lighting) is John Peek enkele jaren geleden jp*InnoConsult gestart. “Vanuit de overtuiging dat continue innovatie de enige echte methode is voor organisaties om nieuwe marktkansen te creëren en daarmee de potentie om te – blijven – groeien.” Ook zijn persoonlijke groei heeft John Peek gestalte gegeven, onder meer door het programma Governance Essentials te volgen. “De grootste verrassing vond ik de module ethiek.”

Enige tijd geleden zocht John Peek een opleiding als aanvulling op zijn kennis, die hij heeft opgedaan in het bedrijfsleven. “Ik had en heb veel ervaring met innovatie: R&D, strategie, businessmodellen. Zoals ik ook het klappen van de zweep ken in het contact met klanten. Daarentegen ervoor ik een tekort aan inzicht in de wettelijke en juridische aspecten van besturen. En dat heb je wel nodig in een functie als toezichthouder of adviseur.”

Intensief Het was voor hem een reden om Governance Essentials te volgen. “En dat heeft absoluut aan mijn verwachtingen voldaan”, zegt de oprichter en eigenaar van jpInnoConsult. “Het programma is breed opgezet met voldoende mogelijkheden tot diepgang, die je overigens wel zelf moet willen uitnutten.” Met de beschikbare materialen is John Peek actief aan de slag gegaan, onder meer door op basis van de aangedragen artikelen stellingen te poneren om daarmee discussie los te maken. “Het zijn acht intensieve dagen die veel voorbereidingswerk eisen, maar als je dat serieus doet kun je er ook echt veel uithalen.”

Ethiek De grootste verrassing vond hij de module ‘ethiek’. “Je kunt de commissarisfunctie proberen te vangen in procedures en wettelijke kaders, maar uiteindelijk komt het vooral neer op je eigen instelling. De simpele vraag is: ga je op een ethische manier met je rol en verantwoordelijkheid om? Als je begint met normaal beschaafd gedrag kom je al een heel eind. Naast de andere, meer thematische onderwerpen was het onderwerp ethiek voor mij de extra dimensie die de leergang compleet heeft gemaakt.”

Balans goed bewaken John Peek is zich meer bewust geworden van het belang ‘afstand houden’ in de governance-rol. “Jarenlang heb ik functies bekleed op executive-niveau en ben dan ook redelijk geneigd om beslissingen te nemen. Inmiddels pas ik het geleerde goed toe in de praktijk. Dat merk ik ook in mijn huidige werk als consultant, waarin ik de adviseursrol oppak zoals die is bedoeld: beperken tot advies geven.” Zo ziet hij ook de rolverdeling tussen toezichthouder en bestuurder helder. “Je moet niet op de stoel van de bestuurder willen zitten. En belangrijk is ook om de balans goed in de gaten te houden. Dat leidt tot betere gesprekken en betere verhoudingen.”

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image