Actueel

Jan Baljeu: Nooit spijt

In gesprek    |    1 mei 2021    |    3 minuten

Jan Baljeu is al jarenlang voorzitter van de krings Friesland. Onder zijn leiding groeide Friesland uit tot één van de meest succesvolle districten. Wat is de kracht van dit district?

Hoe begon het NCD-avontuur voor jou?

“Een collega nodigde me uit voor een districtsbijeenkomst. Hij verzekerde mij dat het ‘een leuke groep mensen’ was. Ik kwam binnen en ik zag alleen maar grijze koppen. Mijn eerste gedachte? Dit is niets voor mij. Uiteindelijk had ik een geweldige avond. Deze mensen hadden daadwerkelijk iets te melden. Het was geen rotary of een commerciële club waar iedereen visitekaartjes uitdeelt en vertelt hoe belangrijk ze zijn. Nee, ze durfden hun uitdagingen, angsten en fouten te vertellen. Mensen die vertelden dat ze een slecht jaar hadden. Dat je dat durft, dat je dat kunt. Dat vond ik zo mooi. Vervolgens ben ik blijven gaan. Ik wilde het niet missen.”

Wat maakt een bijeenkomst zo sterk?

“De bijeenkomsten hebben een enorme impact. De intieme discussies en gesprekken veranderden hun levens, omdat ze voor het eerst daadwerkelijk hun zorgen konden delen. Ze worden geconfronteerd met oprechte meningen van collega’s. “Waarom doe je dit en niet zus en zo?” Ze kregen een spiegel voorgehouden. Spiegels die je in je eigen bestuur of organisatie gewoon niet krijgt. We hebben zoveel praktijkkennis in ons district. Daar leer je heel veel van.”

Wat is de kracht van de kring Friesland?

“Het district Friesland is een gemêleerde groep van NCD-leden die werken bij de overheid, in het onderwijs, in het bedrijfsleven, noem maar op. De Friese districtsleden komen samen in de zogenoemde onderweg-naar-huis-groep. Wij hebben een mooie mix van bestuurders en toezichthouders, al zeg ik het zelf. Ik ben zelf bijvoorbeeld ook toezichthouder én bestuurder. Juist die mix maakt een district zo sterk.”

En nu ben je districtsvoorzitter.

“Ik kreeg de vraag of ik districtsvoorzitter wilde worden. Ik had al veel functies, zoals directeur bij Friesland Lease, en mijn vrouw was op dat moment terminaal ziek. Moest ik dit nou doen? Het was een lastige keuze, vooral vanwege de situatie. Ik heb het nog eens goed met mijn vrouw overlegd en zij zei dat ik het moest doen. ‘Jij vindt dit leuk.’”

Ooit spijt van gehad?

“Het was op dat moment voor mij een lastige keuze, zeker gezien de situatie waarin ik zat, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Ik heb een heel drukke job waardoor het soms lastig is om tijd vrij te maken, maar ik krijg er ook zoveel voor terug. Zoveel energie en inzichten. Als je een succesvol ondernemer bent, wil dat niet zeggen dat je niet niets meer kunt leren. Sterker nog, dan begin je eigenlijk pas te leren.”

Hoe leren directeuren en commissarissen van elkaar?

“Het zijn sterke facetten die je bij elkaar brengt. Dankzij toezichthouders krijg ik regelmatig ideeën krijg waar ik als ondernemer minder snel bij stil zou staan. Het is prachtig als je die inzichten later in de praktijk gebruikt. Maar niet alleen als ondernemer, maar uiteraard ook in mijn rol als toezichthouder. Die combinatie vind ik prachtig.”

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image