De wereld van technologie en mens zijn

Jarno Duursma over 'what is real, what is fake'

Artikel    |    15 april 2022    |    3 minuten

Op de dag van het Leiderschap nam Jarno Duursma iedereen mee in de wereld van technologie en mens zijn.

Met een nadruk op ontwikkelingen in kunstmatig intelligente software en de invloed hiervan op de wereld van werk en leiderschap. Onze grondhouding ten aanzien van software is vaak: ‘ik vind het eigenlijk niks’. Omdat we in films zien dat software slechte dingen doet, ‘evil’ is. Jarno nodigde iedereen uit om met open vizier te luisteren naar deze sessie.

De Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) noemt Artificial Intelligence (AI) een systeemtechnologie. Het gaat op alle vlakken impact hebben. Dat kunnen we ons nu soms nog lastig voorstellen. Jarno daagde ons uit om na te denken over ons eigen werk. ‘Welke taken heb ik in mijn werk die worden aangevuld of vervangen door kunstmatig intelligente software?

Software kan bijvoorbeeld heel goed (grotendeels of geheel): voorspellingen maken met betrekking tot financiën, detecteren van fraude, voorspellen van kredietwaardigheid, matchen van banktransactie en factuur, en matchen van vacature en sollicitant.

AI geeft ons supermenselijke vermogens

Jarno Duursma: “Met kunstmatig intelligente software krijgen we een soort supermenselijke vermogens. Software is nooit moe, chagrijnig, wordt steeds slimmer, leert van voorbeelden.” Een term die hier gebruikt werd is ‘connected brain’. Meer mensen gaan software gebruiken, software wordt steeds slimmer, daardoor gaan meer mensen het gebruiken, etc.

Welke menselijke vaardigheden worden aangevuld door kunstmatig intelligente software? Steeds meer van de dingen die we als mens doen, worden overgenomen door software. Kijken, luisteren, spreken, lezen. Zelfs creativiteit.

Jarno gaf een voorbeeld van software die ons helpt met schrijven en creativiteit. GPT-3 is een tekstgenererende machine. Het genereert tekst op basis van voorbeelden. Software gaat dienen als onze creatieve assistent: een oneindige ideeënmachine met steeds nieuwe ideeën.

Met de steeds verdergaande digitalisering is waakzaamheid echter ook verstandig. Jarno liet ons zijn zogenoemde ‘avatar’ of ‘digital deep fake clone’ (geïmiteerde afbeelding van een persoon, bijv. Jarno Duursma) zien. Deze afbeelding lijkt op een bestaande persoon, maar is het niet.

Team Human

Jarno: “Ik vind het een interessant idee als onze menselijke vaardigheden worden versterkt door kunstmatig intelligente software. Er zijn echter ook zaken waar software slecht in is.”

Er zijn zaken waar we als ‘team human’ heel goed in zijn.

Software is heel slecht in het bedenken van scenario’s die te maken hebben met de fysieke wereld. Mensen zijn heel goed in improviseren. Denk bijvoorbeeld aan de corona tijd. Er werd een thuiswerkadvies gegeven en binnen zeer korte tijd konden we thuiswerken.

Zaken waar mensen heel goed in zijn en software heel slecht zijn bijvoorbeeld: empathie, improviseren, moreel kompas, vragen stellen, zelfstandig plannen, context en duiding, begrip van de fysieke wereld.

Denk ook aan verbinding maken, het aangaan van een persoonlijke connectie maken met andere mensen. En als leider het geven van vertrouwen aan mensen die problemen moeten oplossen, een vangnet zijn.

Wat moet je morgen doen om als mens relevant te blijven? Jarno Duursma sloot de sessie af met twee adviezen:

  1. Omarm de digitalisering. Denk na over de vraag hoe jouw baan volledig kan worden overgenomen door kunstmatig intelligente software? En zorg ervoor dat je digitale vaardigheden blijft ontwikkelen.
  2. Meer Mens Worden. Blijf de dingen ontwikkelen waar we als mens heel goed in zijn, waar software nooit komt. Er is maar één manier om dat te doen: zelfreflectie. Ontwikkel jezelf als leider richting de menselijke (‘zachte’) kant. Je ontwikkelt zo je moreel kompas.

Het blijven ontwikkelen van je menselijkheid zorgt ervoor dat je zelf als mens in je loopbaan nog lang relevant blijft. En dat we samen de menselijke samenleving blijven ontwikkelen. De samenleving digitaliseert steeds verder. We hebben mensen nodig die met het hart op de juiste plek naar digitalisering kijken.

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image