Actueel

Dag van het Leiderschap gaf inspiratie en reflectie

Artikel    |    8 april 2022    |    4 minuten

Donderdag 7 april was de Dag van het Leiderschap, een hybride programma welke zowel online als live bijgewoond kon worden. Een heel geslaagde en succesvolle dag met meer dan 15 sprekers en zeer uiteenlopende thema’s. BNR Nieuwsradio zond live uit vanuit de Dag van het Leiderschap in Maarssen.

Talkshow

We zijn de dag begonnen met een talkshow waarin het thema “Next Level” op verschillende actuele thema’s is besproken. Karlijn L’Ortye, directeur NCD, en tafelheer Robbert van Waart, managing partner van Rainmen gingen in gesprek met de gasten over o.a. een duurzame strategie, cyberweerbaarheid en persoonlijk leiderschap. En uiteraard maakten we op deze dag de resultaten van het eerste Nationaal Leiderschapsonderzoek bekend.

Uitslagen Nationaal Leiderschapsonderzoek

Deze laatste werden gepresenteerd door Marise Born, hoogleraar personeelspsychologie aan de Erasmus Universiteit en Diddo van Zand, eigenaar van onderzoeksbureau Ixly. Enkele opvallende resultaten; de thema’s die voor leiders belangrijk zijn; Persoonlijk Leiderschap en Wendbaarheid. Ook geven alle ondervraagde leiders aan dat binnen nu en drie jaar duurzaamheid een belangrijk thema zal zijn. Het potentiele gevaar dat hierin schuilt is dat dit thema alsnog op de lange baan wordt geschoven, terwijl de urgentie steeds groter wordt. Een bijzonder eensgezind antwoord werd door alle leiders gegeven op de vraag welk type leiderschap het meest voorkomt in Nederland. 97% van hen noemde de tranformatieve leiderschapsstijl. Paul Geraeds, voorzitter van NCD zei hierover “Geen ontwikkeling zonder zelfreflectie”. Benieuwd naar alle resultaten van het Nationaal Leiderschapsonderzoek? Download hier de whitepaper.

Persoonlijk leiderschap

Het persoonlijke verhaal van Marc Winters, tot 1 april jl. directeur van Thialf Heerenveen, maakte indruk op het publiek. Eén van de belangrijkste inzichten die hij deelde was dat in een reorganisatie de aandacht automatisch uitgaat naar het vertrekkende personeel. Terwijl het team dat over blijft minstens zo belangrijk is. Zij moeten het met elkaar gaan doen.

NCD bij KLM

NCD liep ook een dag mee met de Executive Committee van KLM. Hierin gaf Miriam Kartman, Executive Vice President HR & Industrial Relations advies aan de 50+ generatie leiders: “Blijf luisteren naar de jongere generatie. Blijf ook vooral luisteren naar je eigen hart. Wees ook kritisch en scherp: is dat wat je doet, nog steeds het juiste”. Haar openheid en eerlijkheid en passie voor KLM was mooi om op beeld te kunnen terugzien en te delen met de aanwezigen. De volledige video komt snel online.

Cyber Security

Voor het thema Cyber Security werden aan tafel Rosalie Brand (advocaat Cyber Security bij Kenny Van der Laan) en Migiel de Wit-Beets (Cyber Security Specialist Grant Thornton) uitgenodigd. In dit gesprek werd verteld dat reguliere ransomware aanvallen íedere organitie gaat overkomen. De vraag is niet of, maar wanneer. Ook is er een nieuwe trend gaande waarbij het niet meer gaat om het vragen van losgeld bij een aanval, maar puur om de vernietiging van data. De sleutel is goede (externe) back-ups en wachtwoordzinnen, want nog steeds 80% van de incidenten vinden hun oorzaak in slecht wachtwoord beheer. Cyber Security moet bij veel organisaties op het hoogste niveau op de agenda worden geplaatst en als continu proces worden gemonitord.

Manifest 2100

We sloten af met aandacht voor duurzaamheid en een oproep brede welvaart. Nikki Trip, verbonden aan het Manifest 2100, riep iedereen om zich in te zetten voor brede welvaart en een leefbare wereld. Zodat de nu al 1 miljoen mensen in Nederland die er nog zijn in 2100, een menswaardig bestaan hebben. Nikki vertegenwoordigt een groeiende groep jongere Nederlanders die zich zorgen maken over de leefbaarheid van onze wereld en daar nu iets aan wil doen. Het manifest is hier te ondertekenen.

“Crisis trekt aandacht, duurzaamheid verdient de aandacht.”

Wil je de compilatie van de Dag terugkijken? Kijk deze hier: https://youtu.be/LLKmcbHi3Bo

De hele talkshow terugkijken? We delen de link zo spoedig mogelijk.

Subsessies

Na een break waren er voor de aanwezige gasten vier rondes met daarin twee keuzes voor subsessies. De onderwerpen waren heel divers; van Next Level Leiderschap naar de Deepdive in de resultaten van het Nationaal Leiderschapsonderzoek als wel een deepdive in cyber weerbaarheid. Ook kwam de schrijver van het boek; Van CAPO tot CEO, Jan-Joost Kroon aan het woord en deelde inzichten uit hoe de Italiaanse maffia georganiseerd is.

Tot slot konden de deelnemers genieten van een walking dinner en een uitgebreide netwerkborrel. Toen op dat moment over het de Maarsseveense plassen, waar de locatie direct aan ligt, een dubbele regenboog ontstond was het een kadootje ter afsluiting van de mooie dag.

Voor beeldimpressie van de Dag van het Leiderschap klik je hier

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image