Actueel

Kom in actie, handel wijs en kijk nóóit weg

Artikel    |    12 juni 2023    |    2 minuten

Lizzy Doorewaard is ervaren toezichthouder en één van de experts binnen de leergangen Governance Essentials en Governance Chair van NCD Academy. In een recent verschenen interview in de rubriek ‘Topvrouwen uitgelicht’ van SER sprak zij met Nicole Gommers over de gelijkwaardige behandeling van vrouwen, good governance, diversiteit en inclusie en de professionalisering van toezicht in Nederland.

/uploads/academy_experts/lizzy-doorewaard.jpeg

Lizzy haar motto is: ‘Kom in actie, handel wijs en kijk nóóit weg’.

Toezichthouders hebben de mogelijkheid om verandering van binnenuit te realiseren, ze kunnen zelf maatschappelijke thema’s inbrengen bij de organisaties waarop ze toezicht houden. Juist daarom werd Lizzy onlangs commissaris bij Esso.

Lizzy: “Ik zit daar met een groen hart en hoop vanuit dat perspectief een bijdrage te leveren aan de energietransitie.”

Uit eigen ervaring weet Lizzy dat de aandacht voor good governance bij de meeste bedrijven toeneemt, ondanks het feit dat het bedrijfsleven regelmatig negatief in het nieuws komt. “Duurzame langetermijnwaardecreatie, diversiteit en inclusie en aandacht voor de belangen van alle stakeholders staan hoog op de board-agenda,” aldus Lizzy.

Professionalisering van toezichthouders en gelijkwaardige behandeling van vrouwen

Lizzy is – met het oog op de cultuuromslag die nodig is om echte diversiteit en inclusie te bereiken, met het oog op het stoppen van grensoverschrijdend gedrag én met het oog op tal van andere zaken – groot voorstander van professionalisering van het toezicht.

Lizzy vertelt dat ze het liefst ziet dat certificering van toezichthouders als best practice wordt opgenomen in de corporate governance code. “Professionalisering van het vak in combinatie met de verankering van maatschappelijke verantwoordelijkheid van bestuurders en commissarissen in een gedragscode biedt veel kansen, óók voor een soepelere doorstroom van vrouwen naar de top van de piramide,” aldus Lizzy.

Ondanks alle aandacht voor diversiteit en inclusie is er werk aan de winkel als het gaat om gelijkwaardige behandeling van vrouwen. “Dwars tegen onze socialisering in moeten we er alles aan doen om vrouwen gelijkwaardig te behandelen.”

Lees hier het volledige artikel bij de SER.

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image