De kansen en risico's

Quantumtechnologie

Artikel    |    28 februari 2023    |    2 minuten

Donderdag 16 februari vond de tweede NCD Talk van 2023 plaats met Deborah Nas. Deborah is professor, autoriteit op gebied van technologische innovaties, spreker, toezichthouder bij diverse start-ups en initiative lead van het Centre for Quantum and Society. Vorig jaar sprak zij, onder andere, tijdens het Amsterdam Business Forum.

/uploads/events/deborah-nas-fotograaf-william-rutten-vierkant-kopieren.jpg

In de NCD Talk nam Deborah ons mee in de wereld van Quantumtechnologie (QT). Deze nieuwe technologie, die ‘pas’ over 10 jaar daadwerkelijk onderdeel wordt van ons werkende bestaan, biedt veel potentiële kansen maar heeft ook risico’s.

De belangrijkste learnings uit deze Talk: Quantumtechnologie is een technologie die nog volop in ontwikkeling is. Toch is het belangrijk om juist nu na te denken over de mogelijke toepassingen. QT kan nog veel gaan betekenen op het gebied van onder andere medicijnontwikkeling, duurzaamheid (bijvoorbeeld de ontwikkeling van groene waterstof), batterijen (hogere energiedichtheid) en veel efficiëntere zonnepanelen. Energienetwerken zouden dankzij Quantumtechnologie kunnen worden geoptimaliseerd en gestabiliseerd.

De zogenoemde Quantum computers kunnen andersoortige berekeningen maken dan de huidige supercomputers. Beide computers zullen in de nabije toekomst naast elkaar gebruikt gaan worden, voor verschillende toepassingen.

“We moeten ons bewust zijn van de mogelijke risico’s,” vertelt Deborah. “Denk aan bijvoorbeeld mogelijke schade aan vitale infrastructuur en het ‘kraken’ van digitale encryptie”.

Als commissaris/toezichthouder kun je de organisatie waar je toezicht op houdt verschillende vragen stellen:

Vanuit opportunity: in de chemie en farmacie zijn volgens Deborah Nas grote kansen voor het gebruik van Quantumtechnologie.

Vanuit risico: de komende tien jaar zal Quantumtechnologie voor veel organisaties waarschijnlijk een steeds grotere rol gaan spelen. Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie tijdig op deze ontwikkeling is voorbereid? Je kunt bijvoorbeeld overwegen om vanuit Technology/ICT iemand aan te wijzen die deze ontwikkelingen volgt en hierop anticipeert, zodat de organisatie zich tijdig kan voorbereiden.

Kortom, een technologie met veel kansen, maar ook potentiële risico’s voor het komende decennium!

Meer informatie

Via de volgende links kun je meer informatie vinden over Quantumtechnologie voor een breed publiek. Ook kan je de Talk terugkijken via deze link

Magazine over quantum computing

Magazine over quantum internet

Een filmpje met een uitleg over de werking van een quantum computer

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image