Alle events
19 december 2023

Executive College: zonder alignment geen strategie-executie

NCD Leden: kosteloos | Alumni en niet leden: € 49,50    |    Oud London, Woudenbergseweg 52, 3707 HX Zeist

Succesvolle organisaties zijn niet persé succesvol omdat zij een goede strategie hebben, maar omdat zij er in slagen deze strategie als collectief succesvol uit te voeren. In dit Executive College gaan we daarom in op het belang van en het creëren van ‘alignment’ rondom de strategie. We laten je ervaren wat alignment is en hoe je alignment kunt beïnvloeden via gedrag, leiderschap en cultuur.

Als case kijken we tijdens dit college naar de NCD zelf. De NCD is een vereniging van commissarissen en directeuren, het bevorderen van goed leiderschap is een van de gedeelde doelen van de leden. Op de site wordt dat omschreven als ‘Een betere wereld begint bij goed leiderschap. Daar geloven wij bij NCD in en daarom willen wij het niveau van leiderschap in Nederland steeds verder ontwikkelen. NCD is de community voor verantwoordelijke leiders en toezichthouders die zich blijvend willen ontwikkelen’. Als exercitie kijken we in welke mate de deelnemers alignment hebben over de strategische doelen van de NCD (of binnen het drieluik Why, How, What kijken we naar het alignment over de ‘What’). Daarvoor gebruiken we aan de Erasmus Universiteit ontwikkelde ‘alignment plots’. Vooraf worden deelnemers gevraagd om een korte survey in te vullen. (een strategic alignment quick scan)

Aan de hand van de uitkomsten begeleidden Dr. Marco de Haas (gepromoveerd op strategic alignment) en Jasper Pabst (sr. strategie & change consultant) de ‘alignment dialogen” tussen de deelnemers van het Executive College. In deze dialogen ervaren deelnemers zelf op welke wijze een groep kan komen tot een gedeelde strategische agenda. We gebruiken daarbij technieken uit de Top Team Alignment module van The Better Company. Tijdens de dialoogsessies zullen relevante drijfveren op het gebied van leiderschap en gedrag van deelnemers naar voren komen die invloed hebben op het creëren van draagvlak voor alignement. Daarbij kun je denken aan concepten als: Meaning-based leadership, Visionairy leadership, Employee voice en Horizontal leadership.

We sluiten de sessie af met een overzicht van de belangrijkste drijfveren uit de wetenschap achter het succesvol realiseren strategic alignment. En hoe kunt bepalen welke drijfveren in jouw eigen organisatie de meeste impact maken op het realiseren van strategic alignment. Want alleen als de neuzen dezelfde kant op staan kun je impact maken met strategie.

Experts

Jasper is Change & Strategie-executie Lead bij The Better Company. Hij is verantwoordelijk voor de uitbouw van de consultancy practice en faciliteert opdrachtgevers bij het vormgeven en realiseren van evidence-based ontwikkeltrajecten gericht op het versterken van het presteren van organisaties.

Met een achtergrond in gedragswetenschappen en organisatie- en veranderkunde en meer dan 10 jaar ervaring in de praktijk van verandering en organisatieontwikkeling, is hij een sparringpartner voor senior management teams. Jasper is een enthousiaste verbinder die verantwoordelijkheid neemt in alle fases van het ontwikkeltraject en is pas tevreden bij een tastbaar resultaat.

Marco is één van de oprichters van The Better Company. Geschoold als ingenieur, opgeleid als wetenschapper en gepokt en gemazeld als organisatieadviseur, slaat hij samen met zijn team de brug tussen managementwetenschap en -praktijk.

Marco helpt organisaties om succesvol te werken aan hun mensgerichte doelen door ze op wetenschappelijke basis te wijzen op de factoren die de grootste impact zullen maken. Denk bij deze doelen aan het versterken van het alignment van leidinggevenden met de bedrijfsstrategie, het verbeteren van de inclusiviteit van de werkomgeving of het vergroten van de vitaliteit onder medewerkers.

Details:

Datum: Dinsdag 19 december
Tijden: van 16:00 tot 20:00
Kosten: NCD leden kosteloos | Niet leden: € 49,50


Aanmelden

No image