Actueel

Blog Natuurlijk Leiderschap

Artikel    |    23 november 2023    |    4 minuten

Wat is eigenlijk natuurlijk leiderschap? Is hiervoor een goede definitie te formuleren of heeft natuurlijk leiderschap van persoon tot persoon een verschillende betekenis. Er zijn tal van vormen van leiderschap en rollen gedefinieerd. Er is veel onderzoek gedaan naar leiderschap en stijlen van leidinggeven en het effect hiervan op personen en organisaties.

In onze beleving is natuurlijk leiderschap een persoonlijke vorm van leiderschap die zich op verschillende wijzen kan manifesteren, omdat het vertrekpunt altijd de kernwaarde van de betreffende persoon is die handelt in het moment en doet wat nodig is. Wat wordt hiermee bedoeld en hoe uit zich dit?

Kenmerken van natuurlijk leiderschap

Natuurlijk leiderschap heeft tal van kenmerken waar jij je wellicht in herkent:

Vrij van oordeel:
Natuurlijke leiders zijn oprecht nieuwsgierig naar wat zich gaat ontvouwen en zijn vrij van oordeel. De oprechte verwondering kan zorgen voor de geboorte van nieuwe ideeën, inzichten en diensten.

Verbinding:   Natuurlijke leiders staan in verbinding met zichzelf, hun medewerkers en de buitenwereld en beseffen dat alles met alles is verbonden. Dat maakt dat zij oog hebben voor het grotere geheel en zich daar ook verantwoordelijk voor voelen. Daardoor sturen zij veel meer vanuit de bedoeling, de bijdrage of toegevoegde waarde die ze als persoon en organisatie willen leveren. Een natuurlijk leider is zich ervan bewust dat potentieel slechts ten dele wordt benut en er nog veel te leren en ontdekken valt.

Authentiek, open en transparant:
Een natuurlijk leider handelt vanuit zijn of haar kernwaarden, accepteert wie hij/zij is en is in staat om vanuit talent dienstbaar zijn of haar kwaliteiten in te zetten.

Automatisch gegenereerde beschrijving
Een natuurlijk leider zorgt voor zijn of haar medewerkers en stimuleert tegelijkertijd ontwikkeling, groei en het nemen van risico’s. Een open en transparante houding stimuleert en inspireert anderen om het beste uit zichzelf te halen. Persoonlijke verantwoordelijkheid nemen voor hun bijdrage aan de heldere gezamenlijke doelen van de organisatie zal een natuurlijk leider aanmoedigen. En fouten maken mag bij natuurlijk leiderschap. Ze worden uit hun comfort zone gehaald.

Kwetsbare kracht:   Een natuurlijk leider durft zich uit te spreken en vanuit emotie of niet weten zich te uiten. Vanuit veiligheid zal een veld van vertrouwen ontstaan waaruit inspiratie geput kan worden. Het mobiliseren van collectieve wijsheid.

Vertrouwen:
Als je mensen vertrouwen geeft, gaan ze daar ook naar handelen. En het vergroot zonder meer het werknemersgeluk, de bevlogenheid, betrokkenheid en de duurzame inzetbaarheid van personeel.

Zelfreflectie:
Om goed in verbinding te staan met alles en iedereen om je heen is het noodzakelijk dat je goed zicht op jezelf hebt. Als jij geen verbinding hebt met jezelf, je eigen angsten, verdriet, belemmeringen of je verlangens en diepste waarden, hoe kun je dan echt in verbinding staan met de ander? Alleen als jij in staat bent om leiding te geven aan jezelf en jouw leven en in je kracht gaat staan, kun je een natuurlijk leider zijn voor anderen.

Er zijn als je er bent:   Een natuurlijk leider is in staat te handelen en doen in het moment wat nodig is omdat het klopt.

 Natuurlijk leiderschap kun je leren

Natuurlijk leiderschap is iets wat je bezit en kunt leren. Hoe ontdek je nu je natuurlijke potentieel en vermogens? Onze ervaring is dat de natuur hierin een zeer belangrijke en impactvolle inspiratiebron is:

Leren vanuit de waarneming, het vol instappen met je zintuigen in een prachtige context zorgen ervoor dat leren en ontdekken van je natuurlijke potentieel en verlangen een impactvolle en duurzame ervaring worden.

De magie van de natuur heeft een bijzondere en duurzame impact op je persoonlijke en professionele functioneren. Hoe vaak komt het voor dat je allerlei gedachten hebt die leiden tot druk? Hoe vaak komt het voor dat je bedenkt wat er mis kan gaan? Wij zijn niet die gedachten.

Met de natuur als inspiratiebron, leermeester en spiegel leer je je eigen natuur kennen, waardoor je beter in verbinding staat met jezelf, je omgeving en je vanuit natuurlijk leiderschap keuzes maakt die kloppen. Er komen thema’s aan de orde die vaak onbesproken blijven. Een onvergetelijke reis gericht op persoonlijke groei. Een investering in jezelf. 

Bijdrage door
Marco Verhagen - Directeur Bright Group

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image