NCD x Grant Thornton

Een terugblik op Prinsjesdag X Grant Thornton

Nieuws    |    21 september 2023    |    3 minuten

De Cor-Rede en Pieter Pot

Afgelopen dinsdag 19 september stond traditiegetrouw in het teken van Prinsjesdag en de Troonrede. Koning Willem-Alexander begon dit jaar met het terugblikken op de gebeurtenissen van de afgelopen 10 jaar.

“10 jaar geleden mocht ik voor het eerst in uw midden de Troonrede uitspreken. 10 jaar waarop ik dankbaar terugkijk. Sommige gebeurtenissen waren indringend en rauw van verdriet, zoals de aanslag op vlucht MH17. Op andere momenten ging emotie hand in hand met heling en verbondenheid, zoals dit jaar op 1 juli, tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Natuurlijk denk ik aan de coronaperiode, die zo diep ingreep in ieders persoonlijk leven. En uiteraard denk ik aan de oorlog in Oekraïne. Het zijn dit soort momenten en gebeurtenissen die voor altijd deel uit zullen blijven maken van onze geschiedenis en die in uw en mijn geheugen staan gegrift.”

NCD organiseerde ook dit jaar in samenwerking met onze partner Grant Thornton het Prinsjesdagevent. Op Paleis Soestdijk kwamen ruim 60 deelnemers samen om bijgepraat te worden over de hoogtepunten uit de Troonrede. De avond werd geopend door Esther de Jong, directeur NCD en Bart Jonker, partner van Grant Thornton die onder andere aanhaalde dat de samenwerking met NCD onder andere sterk is door het gedeelde belang in Good Governance*1.

Aansluitend presenteerde Cor Overduin, zelfstandig belastingadviseur verbonden aan Grant Thornton, op gevatte, humoristische en compacte wijze de hoogtepunten.

De hoogtepunten uit de Troonrede 2023:
• Koopkracht is gestegen met 1,8%
• Er is 2 miljard uitgetrokken voor armoedebestrijding
• Subsidie op fossiele brandstoffen
• 100 miljoen voor jonge boeren
• Geen accijnsverhoging
• Versobering bedrijfsopvolgingsregeling
• Tarief box 3 naar 34% in plaats van 33%
• Giften door BV niet meer aftrekbaar
• MKB-winstvrijstelling wordt lager
Voor uitgebreide details uit de troonrede lees hier.

Na de troonrede een open, eerlijk en transparant betoog door Jouri Schoemaker, één van de oprichters en inmiddels CEO van Pieter Pot, verpakkingsvrije boodschappen. Jouri vertelde over de opstart van Pieter Pot die destijds “Puur Boodschappen” heette en hoe ze groeiden van 10m2 naar een logistieke opslag van 10.000m2. De exponentiele groei, de investering van 9 miljard die ze uiteindelijk de das omdeed en de heropstart door middel van crowdfunding die mede mogelijk werd gemaakt door vaste klandizie en investeerders. Een inspirerend verhaal van een eerlijke, jonge ondernemer.

Tussen de sprekers door genoten de gasten van een culinair driegangendiner. Grote dank aan onze partner voor het mede mogelijk maken van dit evenement. NCD kijkt terug op een heel geslaagde avond!

Voor alle foto’s van het event klik hier.

*1: ook dit jaar doet Grant Thornton wederom onderzoek naar Good Governance door middel van het Commissarissen Benchmark onderzoek. U kunt via deze link meer informatie lezen en deelnemen.

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image