Actueel

Governance Essentials: ‘Ik ga nu makkelijker de diepte in’

In gesprek    |    2 oktober 2018    |    2 minuten

Ze is onder meer algemeen directeur bij Prowind, oprichter en eigenaar van Wes te Wind en commissaris bij Otly!

Linda Wes heeft een druk bestaan, maar vond toch de tijd om het programma Governance Essentials te volgen. “Mijn grootste leerpunt? Het besef dat het er niet om gaat dat je alle antwoorden weet, maar dat je de juiste vragen stelt.”

Als grootaandeelhouder bij een multinationaal dacht Linda Wes wel eens na over een commissarisfunctie. Die positie heeft ze inmiddels gevonden bij Otly! Een organisatie die kinderen en ouders diensten aanbiedt, daar waar traditionele scholen en banken daarin tekortschieten. Otly! brengt onder meer ervaring in financiële technologie, bedrijfsontwikkeling en financiële educatie bij elkaar. Maar behalve het willen invullen van een commissariaat, zocht Linda Wes ook naar een mooie verdieping, om door de ogen van een commissaris te kunnen kijken. Als aandeelhouder ben je eigenlijk met hetzelfde bezig, alleen vanuit een andere rol.”

Als commissaris de juiste vragen stellen

De opleiding Governance Essentials vond ze ‘echt geweldig’. “Mensen uit de praktijk vertelden verhalen die je normaal niet zo snel hoort. Heel mooi en leerzaam. Daardoor leer je anders kijken. Mijn grootste leerpunt? Het besef dat het er niet om gaat dat je alle antwoorden weet, maar dat je de juiste vragen stelt. Als je dat kunt als commissaris of aandeelhouder, maak je dingen los en laat je mensen nadenken, en dat is heel interessant. Dat soort dingen leer je niet uit een boek, maar dus wel uit de verhalen van anderen.”

Governance Essentials leert anders kijken

De oprichtster van Wes te Wind stelt dat ze dankzij het programma uit de stal van de NCD Academy anders heeft leren kijken. “Zo heb ik bijvoorbeeld een MBA op het gebied van energie gevolgd, waarbij veel zaken terugkwamen uit Governance Essentials. Ik ben me veel meer bewust geworden van de dynamiek die er heerst tussen mensen. Dat je goed moet nadenken over welke vraag je stelt en wat die vraag kan losmaken. Daarnaast ga ik nu ook makkelijker de diepte in. Je kunt aan de oppervlakte met onderwerpen bezig zijn, maar als je doorvraagt kom je vele niveaus dieper. Je hebt als commissaris altijd met een directeur te maken die ook iets wil. Door de juiste dingen aan de orde te stellen kun je uitsluitsel krijgen over wat er nu echt speelt, en dat is heel bepalend voor het resultaat.”

Informatieborrel Governance Essentials

Voor aanmelden en meer informatie, ga naar Governance Essentials.

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image