Actueel

Het ecosysteem voor de commissaris

Artikel    |    26 augustus 2020    |    3 minuten

Wat moet je in huis hebben als je commissaris/toezichthouder wilt worden?

Wat moet je doen als je jezelf wilt ontwikkelen als commissaris? NCD biedt een ecosysteem om (beginnende) commissarissen te laten groeien.

Commissaris zijn is een veeleisend vak. Het is niet langer een vrijblijvend erebaantje, maar een serieuze positie in de organisatie met zwaarwegende verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Tegelijkertijd groeit de druk op de commissaris vanuit de binnen- en buitenwereld. De samenleving kijkt steeds kritischer naar de rol van commissarissen en toezichthouders. Commissarissen kunnen daarom eenzaam zijn in hun overwegingen, beslissingen en twijfels. Ook zij hebben behoefte aan een vertrouwde omgeving waarin zij hun ervaringen, meningen en twijfels kunnen delen.

Leren, inspireren en reflecteren

De Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren, beter bekend als NCD, biedt een unieke, persoonlijke en inspirerende omgeving voor commissarissen. NCD is een platform voor leiderschap en toezicht. Een ecosysteem van leden die eindverantwoordelijkheid dragen als directeur, commissaris of toezichthouder. Het hart is de NCD person-to-person community met de aangesloten leden en districten. Bij NCD ontmoet je toezichthouders van (beursgenoteerde) bedrijven, instellingen, verenigingen of maatschappelijke organisaties. NCD biedt daarmee een unieke, persoonlijke en inspirerende omgeving voor alle toezichthouders. Om niet alleen vanuit hun functie, maar vooral vanuit hun rol en als mens ervaringen uit te wisselen en te leren van en met elkaar in een vertrouwde omgeving.

NCD biedt een professioneel ecosysteem: een omgeving waar je kennis kunt halen, mensen kunt ontmoeten die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt en hun ervaringen met je kunnen delen. De community is een objectieve, onafhankelijke en vooral vertrouwde omgeving waarin je praktijkgericht kunt leren van collega-bestuurders.

Online inspiratie

NCD heeft daarnaast een online community voor commissarissen: Commissarissen.nl. Het doel daarvan is om de kwaliteit van leiderschap en toezicht in Nederland te bevorderen door (onderlinge) inspiratie en persoonlijke groei. Je vindt er het laatste nieuws over commissarissen, inspirerende talkshows en podcasts. De online community biedt ruimte voor gelouterde commissarissen/toezichthouders zoals Annet Aris, Aloys Kregting en Tjalling Tiemstra, maar ook aan aanstormend talent zoals Bart-Adriaan de Ruijter, Esmee Pater en Talitha Muusse. Commissarissen.nl is daarom een ideaal platform om online met elkaar verbonden te blijven.

Commissarissen vinden een totaalpakket in het ecosysteem van NCD: een veilige omgeving voor inspiratie en persoonlijke ontwikkeling. Voor iedere commissaris en toezichthouder.

De volgende stap in governance

Binnen het ecosysteem is er ook de NCD Academy, het opleidingsinstituut van NCD. NCD Academy biedt verschillende governance-opleidingen zoals Governance Essentials. De opleidingen begeleiden zowel beginnende als meer ervaren commissarissen bij hun verdere ontwikkeling. De centrale gedachte daarbij is ‘van-voor-door’: collega-toezichthouders en –experts delen inzichten vanuit de lessons learned in de weerbarstige praktijk. De opleiding Governance Essentials zet voornamelijk de basis van een commissariaat neer, terwijl Governance Chair concrete handvatten biedt voor voorzitters van een Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht. Hiermee draagt NCD Academy bij aan de verdere ontwikkeling van leiderschap en toezicht in Nederland.

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image