Actueel

Het hele team aan de top

Artikel    |    23 juni 2023    |    5 minuten

Dinsdag 13 juni was Titus Mennen te gast bij de NCD Talk ‘Het hele team aan de top’. Titus was voormalig hoofdcoach van PSV Eindhoven en ook parttime bondscoach jeugd bij de KNZB en programmamanager Talentontwikkeling. Hij begeleidt jarenlang de Nationale jeugdteams tijdens de Europese Jeugd Kampioenschappen en weet als geen ander om het beste in een team en in ieder individu naar boven te halen.

/uploads/posts/titus-mennen.png

Esther de Jong, directeur NCD, ging met Titus in gesprek.

Ken jezelf, blijf uit crisis en ga buiten je comfortzone

Als je het juiste team bouwt met de juiste ingrediënten, ben je altijd in staat om een organisatie naar een hoger niveau te brengen.

Het is volgens Titus belangrijk om georganiseerd te werken en daarmee uit crisis blijven. Veel managers zijn dagelijks bezig met urgente en belangrijke dingen, daarmee is de focus erg op de ‘waan van de dag’. Als je niet in crisis zit, kun je verder kijken en een toekomstperspectief ontwikkelen.

Titus: “In mijn werk binnen de sportwereld is het programma leidend. Hier komt een team uit voort met individuen, die gezamenlijk gebruik maken van elkaars krachten en verschillen. Binnen een goed team kunnen individuen schitteren.”

We krijgen wat we accepteren

Binnen organisaties is structuur belangrijk. We krijgen wat we accepteren.

Titus: “Hou je gewoon aan de afspraken, zorg dat je op tijd aanwezig bent voor vergaderingen. In sportbedrijven ligt hier nog een structuur onder: huis op orde, team op orde, programma op orde. Dan kunnen medewerkers veranderingen het beste begrijpen.”

De voorwaarden voor succes uit de sportwereld kunnen ook vertaald worden naar het bedrijfsleven. Voorwaarden voor succes: goede structuur, afspraken nakomen, succes wordt door het team geleverd. In een omgeving die op orde is, randvoorwaarden moeten kloppen.

Het is belangrijk om als leidinggevende of coach mensen aan te spreken op gedrag. Zowel bij successen als bij ontwikkelpunten.

Als coach ben je een belangrijk voorbeeld. Titus vertelt: “Ik ben iedere dag de gelukkigste die ik kan zijn. Ook ik heb mindere dagen. Op die dagen kun je besluiten er het beste van te maken”.

Veiligheid en integriteit

Een veilige werk- en leeromgeving is actueel. In zijn werk volgt Titus de sfeer op de werkvloer en gaat in gesprek naar aanleiding van wat hij hoort. Er zijn niet onderhandelbare afspraken, zoals niet op dagelijkse basis vervelende dingen tegen elkaar zeggen. Daarnaast is omdenken belangrijk: in plaats van oordelen over wat iemand niet kan, kijken naar wat iemand heel goed kan en mensen daarop beoordelen. Het is nodig om onszelf te veranderen om naar positieve zaken te kijken.

Titus vertelt dat hij integriteitsproblemen ervaren heeft in het werken met teams en leidinggevenden. Als er na gesprekken en coaching geen verbetering optreedt, kan het leiden tot ontslag. “Helaas heb ik te vaak meegemaakt dat leidinggevenden terugvallen in gedrag dat onveiligheid creëert,” aldus Titus.

Nieuw leiderschap

Belangrijke ingrediënten voor een succesvol team en organisatie zijn: Een opgeruimd huis, goede structuur, positieve mensen die zin hebben in de dag, passie en bevlogenheid, een coach die duidelijke afspraken maakt, zorg ervoor dat je heldere spelregels met elkaar maakt, zodat zowel individu als team kan krachtig kunnen zijn.

Titus: “Beeld en geluid naar alle medewerkers is heel belangrijk. Ik probeer elke dag contact te maken met iedereen waarmee ik werk.”

Esther vroeg Titus naar zijn visie op intuïtief leiderschap. Het is ook een belangrijk vermogen om te voelen wat mensen hun situatie is, hoe het echt met ze gaat, om voorbij de oppervlakte te kijken. Kan iedereen voelen hoe het met een ander gaat?

Titus hanteert in zijn werk de driedeling: manager, coach en trainer. De trainer heeft vooral verstand van zwemmen. De coach is vooral manager van mensen. De manager heeft vooral verstand van processen om de beste te zijn. Hij heeft zelden ervaren dat 1 persoon deze drie rollen kan vervullen.

Titus: “Het is helemaal niet erg als ik niet alles zelf kan, je kunt als manager iemand aantrekken die de rol van coach vervult.”

Een goede leider kent zichzelf

Ben je een goede manager, trainer of coach? Ken je kracht en zet andere mensen in om de rollen te vervullen waar je minder goed in bent. Deze driehoek heb je op elke laag binnen de organisatie. Als maar duidelijk is wie de trainer, coach en manager is van wie.

Vragen uit het publiek:

Esther: “De nieuwe generatie kiest vaak voor meer flexibiliteit en vrijheid. Is meer gericht op resultaat. Hoe past dat op jouw visie op werk?”

Titus: “Dat kan niet altijd samen gaan met het programma binnen een organisatie.”

Esther: “In het bedrijfsleven wordt er veel gewerkt met een bonusstructuur. Als iemand het goed doet, krijgt hij/zij een hogere financiële beloning. Hoe kijk jij hiernaar?”

Titus: “Ik geloof in een bonus gebaseerd op een combinatie van gedrag en resultaat. Resultaat hoeft niet 100% te zijn, iemands attitude, houding en professionaliteit is ook erg belangrijk voor een succesvol team en organisatie.”

Esther: “Welke ‘lessons learned’ zou je met ons willen delen?

Titus: “Evalueren is heel belangrijk, terugkijken op een proces en de volgorde in een proces. Een voorbeeld uit de voorbereiding voor de EU jeugdkampioenschappen. We vlogen naar een volgende bestemming. Bij aankomst bleken de koffers met zwemspullen nog op de vorige plek te staan. De les hier was: zorg dat je altijd zwemspullen meeneemt in je handbagage”.

Belangrijkste lessen uit deze talk:

Connectie sport-bedrijfsleven. Werk met betrokkenheid, passie en boek resultaten. Je moet volledig kunnen rekenen op elkaar. Werken met mensen die allemaal willen werken en allemaal elke iets beter willen worden.

Beloon mensen op gedrag. Betrek hun houding, attitude en professionaliteit hierin.

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image