Actueel

Intervisie: onmisbaar in de ontwikkeling van bestuurders, commissarissen en toezichthouders

Event    |    22 november 2020    |    2 minuten

Bestuurders, toezichthouders en commissarissen moeten iedere dag presteren.

Investeren in je persoonlijke ontwikkeling is daarom belangrijker dan ooit en groeit de behoefte om steeds vaker met elkaar van gedachten te wisselen. Ben jij bestuurder, commissaris, toezichthouder of voorzitter van de Raad van Commissarissen of Toezicht en wil je serieus investeren in je eigen ontwikkeling? Hoe houd je jezelf scherp? Breng je bijvoorbeeld een kwestie ter sprake als je ergens niet uitkomt? Intervisie is een effectieve manier om te werken aan professionele ontwikkeling.

Wat is intervisie?

In een kleine groep bespreek je een vraagstuk, aangedragen door één persoon. Het gaat erom dat je niet oplossingen of adviezen aandraagt, maar de persoon in kwestie vragen stelt. Een intervisiebijeenkomst is een reflectieve manier van met elkaar praten. Dit vereist openheid en vertrouwen.

Degene die de casus inbrengt én de andere deelnemers krijgen hierdoor meer inzicht in het vraagstuk of dilemma, het handelen van de persoon en van de groep. Op een open en onderzoekende wijze ontdek je waarom je doet wat je doet, en vanuit welke perspectieven je denkt of handelt. Door de juiste vragen leer je met enige afstand naar jezelf te kijken. Tijdens een intervisiebijeenkomst verscherp en deel je jouw inzichten. Daarmee verkrijg je nieuwe inzichten die je vervolgens in de praktijk kunt gebruiken. Op die manier vergroot je jouw toegevoegde waarde: als bestuurder, commissaris, toezichthouder of voorzitter.

Intervisiebijeenkomsten

NCD en NCD Academy bieden de mogelijkheid om zesmaal per jaar te kunnen klankborden met gelijkgestemden. De groepsgrootte varieert tussen de zes en tien deelnemers. De deelnemers gaan een commitment aan voor de periode van (minimaal) een jaar. Op deze wijze groeit de groep met elkaar. De deelnemers functioneren in de werksituatie op veilige afstand van elkaar, maar zijn wel allemaal bestuurder, commissaris of toezichthouder. De deelnemers dragen onderwerpen aan, luisteren, discussiëren en geven elkaar onderling feedback of advies volgens de gekozen methodiek. Hierdoor kan elke deelnemer zelf zijn/haar eigen uitdagingen in de uitvoering van het commissariaat of toezichthouderschap aanpakken en verder groeien in de eigen rol.

Professionele begeleiding

Een intervisor begeleidt en faciliteert de intervisiebijeenkomsten. Deze gespreksleider is geselecteerd op basis van zijn of haar ervaring als voorzitter. De gespreksleider heeft daarnaast ruime ervaring met bewezen effectieve intervisie methodieken in combinatie met persoonlijke kennis en vaardigheden op het gebied van (het voorzitterschap van) een raad van commissarissen.

Tijd

De bijeenkomsten duren ongeveer tweeënhalf uur. Deelnemers ontvangen 2,5 PE-punt.

Intervisie voor jou?

Wil jij investeren in je persoonlijke ontwikkeling als bestuurder, commissaris, toezichthouder of voorzitter van de Raad van Commissarissen of Toezicht? Neem contact op met de NCD.

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image