Actueel

Vrouwelijke commissarissen gezocht

Artikel    |    1 december 2014    |    3 minuten

In Noorwegen is het verplicht, binnenkort ook in Duitsland: 30% van de toppers in beursgenoteerde bedrijven moeten vrouw zijn. Geen gemakkelijke opgave, vooral als het ‘moeten’ betreft.

Excuus Truus

En dat terwijl ‘moeten’ geenszins voorop staat. Juist dat ‘moeten’ maakt dat veel topmannen hun kont tegen de krib gooien en het laten afweten. Kun je voorspellen wat er gebeurd in de Boardroom: “waar halen we een Excuus Truus vandaan om het gat te vullen”..

Zonde, want er is alle aanleiding om vrouwen aan de top mee te laten draaien. Niet omdat het ‘moet’, maar omdat het aanmerkelijke voordelen oplevert.

Meer winst!

Onderzoek na onderzoek toont aan dat die voordelen evident zijn. Niet alleen brengt het een andere sfeer in de bestuurskamer, maar wat te denken van de grotere effectiviteit, meer betrokkenheid, loyaliteit, het luisteren of meer geluk op de werkvloer. Triviaal? Zeker niet, de onderzoeken spreken over 20 a 25% meer (financiële) winst bij bedrijven die door mannen én vrouwen worden gerund.

Alle reden om een goede mix van mannen en vrouwen in een bedrijf serieus te nemen dus!

NCD M/V Project

Het M/V Project van de NCD beoogt om vrouwen een handje te helpen om de top te bereiken. Door opleiding, maar ook begeleiding. Want alleen schreeuwen dat het MOET is niet voldoende.

Zo start er 15 januari a.s. een splinternieuwe commissarissen/toezichthouders opleiding waarvan de inhoud mede is afgestemd op vrouwen die de ambitie hebben commissaris of toezichthouder te worden. Niet alleen wordt je de basis bijgebracht om daadwerkelijk commissaris te worden, maar je krijgt ook alle hulp om ervaring op te doen na de opleiding. Een stage en een begeleiding door een meer ervaren collega zijn onderdeel van het traject. Opleiding en begeleiding is door NCD collega’s zelf opgezet. Een geruststellend gevoel, de NCD is een vereniging van, voor en door collega Commissarissen en directeuren.

Geen hobby, maar een vak

Realiseer je wel dat commissaris worden al lang geen hobby meer is, maar een echt vak. Je verplicht je dus ook tot onafhankelijke certificering (die ook in 2015 start) en het bijhouden van je kennis en vaardigheden in de loop der jaren.

Gezwam van een enkeling of…?

Intussen vraag ik me wel af of het geroep om vrouwelijke toezichthouders nu iets is van een paar (politiek gedreven) doordrammers of iets van de meerderheid. Ik krijg op alle plekken waar ik het ‘neerleg’ (en dat zijn er heel wat) maar heel weinig support (ook niet van vrouwen!). Een veeg teken. Ik heb dus zeker niet de neiging voor een quotum te gaan, maar de organische weg te bewandelen. Met, ondanks het gebrek aan enthousiasme uit vrouwelijke kring, nog steeds alle steun om het te laten slagen. Want succesvolle bedrijven vragen om meer vrouwelijke input.

PS Mocht je iemand weten die in aanmerking komt hoor ik dat graag van je! Ik ben het zat te horen dat er ‘geen vrouwen zijn die in aanmerking komen’. Genoeg gelegenheid en steun, nu jullie zelf nog!

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image