Actueel

Vrouwelijke directeuren en commissarissen verdienen minder dan mannen

Artikel    |    8 maart 2019    |    2 minuten

Mannelijke directeuren ontvangen fors meer salaris dan vrouwen. Vrouwelijke commissarissen verdienen bijna een derde minder dan hun mannelijke collega’s.

Vrouwelijke commissarissen en directeuren verdienen minder dan hun mannelijke collega’s. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het tweejaarlijkse beloningsonderzoek van de Nederlandse vereniging voor Commissarissen en Directeuren (NCD), in samenwerking met Human Capital Group. Mannelijke directeuren/bestuurders ontvangen gemiddeld € 145.160 op jaarbasis. Het gemiddelde salaris voor vrouwelijke directeuren/bestuurders is € 79.324.

Een verklaring voor het verschil is de carrièrekeuze. Vrouwelijke bestuurders kiezen vaker voor een carrière in de publieke sector kiezen en mannelijke bestuurders voor een carrière in de private sector. Hierdoor vallen vrouwelijke bestuurders vaker onder de Wet Normering Topinkomens.

Hogere vergoeding mannelijke commissarissen

Het verschil tussen mannen en vrouwen is tevens aanzienlijk bij commissarissen en toezichthouders. De gemiddelde vergoeding voor mannen is € 16.674, voor vrouwen € 11.031. Vrouwelijke toezichthouders kiezen vaker voor een rol in de publieke sector en mannelijke commissarissen vaker voor een rol in de private sector. Meer mannen dan vrouwen zijn voorzitter van een Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen.

‘Je blijft je verbazen’

Gerard van Vliet, directeur van NCD, pleit voor meer transparantie in beloningen voor directeuren en commissarissen. ‘Je blijft je verbazen over dit soort resultaten. We willen door het publiceren van dit soort praktijkcijfers ertoe bij te dragen dat er transparantie komt in de beloningen en daardoor een gelijke beloning.’

NCD-bestuurslid Jill Dierikx reageert eveneens verrast op de resultaten. ‘Vooral de zichtbare betrokkenheid van, in dit geval, vrouwen voor inclusiviteit blijft me verbazen. Wij stimuleren met dit onderzoek de publieke discussie rondom dit thema: Als je als mens voor diversiteit staat, laat je dan zien en horen. We hebben een grote tegenbeweging nodig om zaken te normaliseren en dit zul je uiteindelijk onder andere terugzien in een meer gelijke beloning.’

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image