Actueel

College Moraliteit vs. Ethiek

Event    |    11 november 2021    |    2 minuten

Wat is het verschil tussen Moraliteit en Ethiek? Wat is ervoor nodig om het vermogen tot ethisch denken en handelen van leiders te ontwikkelen?

En wat maakt nu dat dit juist nu zo belangrijk is voor bestuurders en commissarissen? Welke voorbeelden zijn er uit de praktijk van waar het mis ging en wat waren de consequenties? Tijdens het college Moraliteit lieten Patrick Nullens en Peter van Leusden hun licht hier op schijnen. Een korte samenvatting:

We hoorden over de schandalen die we kennen uit de pers, verteld door Peter die als FIOD rechercheur vele onderzoeken heeft geleid naar dit soort corruptie en misleiding. Dit werd aangevuld met de lessen die we hieruit kunnen halen vanuit de wetenschap van leiderschapsethiek, verteld door professor Nullens die vanuit zijn leerstoel het fundament bouwt om ons vermogen hierin te ontwikkelen. Door de scherpe en nieuwsgierige vragen vanuit het publiek ontstond er een levendig en prikkelend gesprek. Het onderwerp leeft! We willen ons als leiders hier blijkbaar in verbeteren, om bij te dragen aan een betere wereld. Mooi om te zien.

We gingen weg met prikkelende stellingen en inzichten, zoals:

  • “empatisch (invloedend) leiderschap is niet genoeg, want ook een sadist begrijpt de pijn die hij een ander toebrengt; we hebben leiders nodig met sympathie en compassie (meevoelend)”
  • “in elke leider schuilt een manager en een filosoof, die dilemma’s op de korte en lange termijn tegen elkaar afzet”
  • “we moeten als commissarissen niet alleen de juiste vragen stellen, maar vooral ook tijdig deze vragen stellen, want anders ben je al onderdeel van het probleem”
  • “we moeten vooral bedacht zijn op ondermijning: waar de bovenwereld en onderwereld bij elkaar komen”
  • “bij ethische dilemma’s is het grootste gevaar dat we met cognitieve dissonantie ons eigen gedrag gaan vergoelijken”.

Dit is een kleine greep uit de enorme hoeveelheid inzichten, maar het belangrijkste dat bijblijft is dat er nog veel meer te leren valt en dat dit hard nodig is in deze tijd van maatschappelijke verontwaardiging, grote uitdagingen rondom klimaatverandering en grote druk van vele stakeholders.

We organiseren met regelmaat dit soort colleges voor onze leden. Deze kunnen ook door niet-leden worden bijgewoond. Lid worden? Neem contact met ons op.

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image