Inzicht, macht en verantwoordelijkheid

Dag van het Leiderschap 2023

Artikel    |    11 april 2023    |    3 minuten

Moedig en Menselijk: 70 jaar Leiderschap

Donderdag 6 april vond de Dag van het Leiderschap plaats op een unieke locatie: Landgoed Parc Broekhuizen. De dag stond in het teken van moedig & menselijk leiderschap.

De dag startte na een kort welkomstwoord van dagvoorzitter en trendwatcher Farid Tabarki met een bevlogen dialoog met ons expert panel over veranderend leiderschap. De tijd waarin we leven wordt ook wel een liminale fase genoemd, een tussentijd. Dit brengt onzekerheid, frictie en uitdagingen met zich mee. Als leider vraagt deze tijd om het vermogen om jezelf kwetsbaar te kunnen opstellen en meer onbaatzuchtig in de samenleving te staan.

De dialoog tussen de experts was open, confronterend en inspirerend. Een voorbeeld van de moed die nodig is in deze tijd.

Leiderschap in een veranderende tijd – inzicht, macht en verantwoordelijkheid

Feike Sijbesma, onze keynote spreker wist de zaal te raken, confronteren en inspireren met zijn persoonlijke verhaal.

Inzicht is een essentiële karaktereigenschap voor leiders, aldus Feike. Inzicht in jezelf, de mensen met wie je werkt en de wereld waarin je opereert. Kritische zelfreflectie is altijd onderdeel geweest van zijn werkwijze, gekoppeld aan de moed om risico’s te nemen, te experimenteren en ook fouten te erkennen. Tijdens zijn carrière is Feike altijd op zoek gegaan naar wijze mensen, van wie hij kon leren.

Feike onderstreepte hoeveel impact en macht je als leider hebt. Een groot verantwoordelijkheidsgevoel is hierbij essentieel, om op constructieve en verantwoorde wijze met veel macht en impact te kunnen omgaan.

Het is duidelijk dat fundamentele verandering van het bedrijfsleven en de samenleving nodig is om gezamenlijk een antwoord te formuleren op de uitdagingen van deze tijd. Verandering kan echter eng en ongemakkelijk zijn. Loslaten is onderdeel van verandering, hiervoor moet je ‘de ankers liften’. Stilstaan en niet bewegen lijkt soms wellicht comfortabeler, maar is ook ongemakkelijk.

Feike Sijbesma: “Ik vind niets gevaarlijker dan besluitvaardige leiders zonder inzicht”.

Feike benadrukte het belang van geloofwaardigheid als leider. Doe wat je zegt en wees eerlijk over je inconsistenties.

Blijven staan waarvoor je staat, ongeacht de gevolgen voor zijn carrière, is voor Feike een belangrijk principe. Dit deed hij onder andere toen kritische aandeelhouders de samenwerking van DSM met het wereldvoedselprogramma bekritiseerden als “hobbyisme van het bedrijf”.

Medemenselijk ondernemen (MMO)

Suzanne Ekel presenteerde een aanpak van ondernemen die laat zien hoe je medemenselijk kunt ondernemen. Ze maakte hierbij gebruik van succesverhalen van ondernemingen in Nederland die de principes van medemenselijk ondernemen al toepassen. De vraag hoe je rekening kunt houden met alle stakeholders staat hierbij centraal. “Hoe doen we wat met wie?”, vatte Suzanne de essentie van MMO samen.

Alle gasten kregen aan het einde van de dag de praktijkgids Anders groeien van prof. dr. Harry Hummels mee naar huis. Hiermee kun je binnen jouw eigen organisatie aan de slag met de principes van MMO.

“Je bent de onderneming, er is geen onderneming, economie, samenleving buiten jou,” aldus Suzanne Ekel.

De avond werd afgesloten met een feestelijk diner ter ere van het 70-jarig jubileum van NCD.

We danken alle sprekers en aanwezigen voor hun bijdrage. We kijken terug op een dag met inspiratie, reflectie, confrontatie, plezier, verbinding en moed.

Alle foto’s kun je hier bekijken.

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image