Actueel

De CEO is straks… een vrouw

Artikel    |    1 februari 2018    |    2 minuten

Strategy& heeft een studie gedaan naar de rol van de CEO richting 2040 en constateert dat die CEO tegen die tijd voor zeker 1/3 vrouw zal zijn. Of die conclusie die kop, van Strategy& zelf, rechtvaardigt? Nauwelijks, want er is nogal een verschil tussen 33% en 100%. Maar goed, we zitten nu nog onder de 5%.

Waarom zouden dan straks wel meer vrouwen aan de top gaan komen?

Ik zou graag antwoorden: “Omdat er meer verstandige mannen komen”, maar dat is maar de vraag. Het zal vooral liggen aan de veranderende cultuur en arbeidsmarkt. Meer hoogopgeleide vrouwen, betere rolverdeling mannen/vrouwen privé, grotere invloed van talent binnen de bedrijven, grotere invloed zachte factoren, andere opvattingen over rol man/vrouw zakelijk en prive.

Eigenschappen

Vast staat dat goede feminiene eigenschappen doorslaggevend gaan zijn. Mannen die die eigenschappen hebben zijn geprezen. Beter luisteren, begrip, je kwetsbaar kunnen opstellen, praktisch creatief, authentiek, samenwerken, ethisch consistent, betekenisvol willen zijn. Ik noem dat het hebben van Dynamic Skills, de mogelijkheid om jezelf en je organisatie aan te passen aan de omstandigheden ZONDER jezelf te verloochenen. Flexibiliteit door gezamenlijke gelijkgerichtheid (waar gaan we naar toe en waarom) en gelijkgestemdheid (wat zijn onze voornaamste waarden en met welke middelen doen we dat).

LEGO: Leiders zonder EGO

Een aangepast EGO is dan relevant. Niet vaders wil is wet, maar moeders wet is onze wil. Een moeders wet, waarin draagvlak door betrokkenheid voorop staat. Niet dat we dat nu al niet weten. We weten dondersgoed dat het zo werkt. Dus kunnen we aan de slag, toch? Om meer mannen bewust te maken van het belang en gebruik van feminiene eigenschappen, maar ook om nog meer talentvolle vrouwen de weg te wijzen naar de top. En daar hoef je in de praktijk niks voor in te leveren op kwaliteit is mijn ervaring…

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image