De Governance Essentials bij NCD Academy

Hoe word je een all-round commissaris?

Artikel    |    13 maart 2023    |    3 minuten

Commissaris of toezichthouder zijn is een vak.

In de huidige tijd en maatschappij wordt er steeds meer van deze rol gevraagd én er wordt meer druk uitgeoefend op organisaties. Daarom is een opleiding voor een toezichthouder een must. Wanneer je een rol als deze ambieert, wilt investeren in een opleiding, je kennis als toezichthouder wilt verbreden en verdiepen of de dynamiek van de board beter wilt begrijpen biedt de leergang Governance Essentials uitkomst. In 8 dagen (24 thema’s) krijg je inzicht en overzicht om deze rol in te praktijk optimaal in te vullen.

NCD is een vereniging met 70 jaar ervaring op het gebied van toezicht en leidinggeven. Vanuit deze rijke kennis en ervaring is NCD Academy opgericht, met de overtuiging dat toezicht houden op een kwalitatief hoog niveau moet plaatsvinden. De Governance Essentials bij NCD Academy is uniek en onderscheidend ten opzichte van andere, soortgelijke opleidingen. We delen graag alvast 5 onderscheidende kenmerken met je:

1) Toegepast leren
De focus ligt bij NCD Academy altijd op toegepast leren. De voorbereiding van de theorie doe je thuis en breng je tijdens de gezamenlijke bijeenkomsten in de praktijk. We doen dit door middel van casuïstiek, rollenspellen en ‘living cases’. Ieder dagdeel wordt verzorgd door een andere expert. Tijdens één van de onderdelen komt een DGA of CEO zijn casus voorleggen aan de groep, die acteert als RvC.

2) Professionals voor professionals
alle experts zijn zelf ervaren commissaris. Zij brengen hun jarenlange kennis en ervaring mee om te delen en om van te leren. Deelnemers kunnen per thema hun eigen vragen en dilemma’s inbrengen, die dan plenair en interactief behandeld worden.

3) Deelnemers hebben invloed op het programma
Door het voorbereiden van de theorie, het vooraf opsturen van vragen en dilemma’s naar de experts en ook de beantwoording of reflectie op de vragen die jou als deelnemer zijn gesteld door de experts, dragen bij aan de invulling van het programma.

4) De samenstelling van de groep
Wij kiezen ervoor om in de groepen deelnemers die al toezichthouder zijn samen te brengen met degenen die een rol als toezichthouder ambiëren. Elke groep wordt met zorg geselecteerd en bestaat uit zowel toezichthouders, DGA’s als bestuurders. Dat biedt ruimte en de gelegenheid om van elkaar te leren door de rijkdom en complementariteit aan inzichten, lessen, ervaringen en uitdagingen.

5) Hecht groepsverband en kleine groepen
NCD Academy vindt persoonlijke aandacht en interactie van groot belang. We hebben aandacht voor ieders persoonlijke vragen en dilemma’s en dit speelt een wezenlijk onderdeel tijdens de opleiding. We houden daarom de groepen klein tot een maximum van 17 deelnemers. De verbinding met NCD als vereniging zorgt voor toegang tot een veelzijdig, sterk en informeel netwerk.

Review

“Ieder heeft zijn eigen reden om een rol van toezichthouder te ambiëren Voor mij is dat het kunnen delen van kennis en ervaring om daarmee zaken beter te maken en het door een andere bril leren kijken naar onze organisatie. Ongeacht van je staat van dienst is een opleiding daarvoor een belangrijk fundament.

De NCD heeft mij aangenaam verrast. Zij hebben een winnende combinatie van gedegen sprekers uit de praktijk voor gevarieerde en fundamentele thema’s, diepgaander interactie en een zorgvuldig samengestelde groep van deelnemers die elkaar uitdagen en verrassen” Ed van Ingen, Managing Director bij Esri Nederland

/uploads/posts/website-pasfoto.png

Governance Essentials volledig vernieuwd

De leergang Governance Essentials is in 2023 volledig vernieuwd. Nieuwe onderdelen zijn onder andere ‘Het voeren van het goede gesprek als commissaris’, ‘Toezicht houden bij start-ups & scale-ups’ en ‘de rol van de commissaris bij een bedrijf in crisis’. Voor meer informatie over de nieuwe programmaonderdelen klik hier.

Voor meer informatie over de leergang Governance Essentials, het downloaden van de informatiebrochure of deelname aan een online informatiebijeenkomst, kijk op deze pagina.

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image