Dag van het Leiderschap

Inzoomen op het Nationaal Leiderschapsonderzoek

Artikel    |    2 mei 2022    |    3 minuten

Diddo van Zand en Marise Born verzorgden tijdens de Dag van het Leiderschap een sessie waarin ze resultaten van het Nationaal Leiderschapsonderzoek bespraken.

Diddo van Zand is directeur Ixly. Ixly heeft het onderzoek uitgevoerd. Marise Born is hoogleraar personeelspsychologie Erasmus Universiteit Rotterdam

De grootste uitdagingen voor leiders op het moment van invullen van het onderzoek waren persoonlijk leiderschap, wendbaarheid, integriteit en innovatie.

Persoonlijk leiderschap: In een crisis komt het blijkbaar meer aan op de leider als persoon. Wie ben je, hoe gedraag je je, wat doe je.

Wendbaarheid: 20% van de bedrijven die het onderzoek hebben ingevuld hadden economische uitdagingen.

Duurzaamheid: Het valt op dat dit thema actueel op plaats 5 staat, maar voor de komende tijd weer naar plek 1 gaat. Waarom is het op dit moment wel belangrijk, maar op plek 5? En voor de komende tijd het belangrijkste?

Diddo: “Is er niet altijd een vorm van crisis? Zou je niet belangrijke doelen die je op lange termijn wilt realiseren naar voren moeten halen? Zou duurzaamheid niet op een hogere plek dan plek 5 moeten staan?”

Uitdagingen tijdens corona

Leiders ervaarden met name de volgende drie uitdagingen tijdens corona: verminderde samenwerking (31%), economische onzekerheid (18%) en thuiswerken (13%). De ondervraagde leidinggevenden zijn niet echt veranderd in de manier van leidinggeven tijdens corona.

Persoonlijkheid van leiders

Hoe verschilt de persoonlijkheid van leiders met die van de algemene beroepsbevolking?

Uit het onderzoek blijkt dat dominantie als eigenschap er wellicht toe leidt dat je een leidinggevende positie ambieert. Leiders hebben een grote behoefte aan variatie en hebben een bovengemiddelde hoeveelheid energie. Daarnaast valt op dat veel leiders beschikken over originaliteit en zelfontwikkeling belangrijk vinden.

Effectiviteit en leiderschapseffectiviteit

Bij leiders is er veel meer discontinuïteit in de prestatie, de effectiviteit is lastiger te meten dan bij bijvoorbeeld een verkoper. In het onderzoek is vooral gekeken naar persoonlijke effectiviteit en leiderschapseffectiviteit.

De grootste voorspeller van leiderschapseffectiviteit blijkt een transformationele leiderschapsstijl te zijn. De leidinggevende met een transformationele leiderschapsstijl is erop gericht medewerkers te inspireren om een groter doel na te streven. Deze leider speelt in op hun behoeften en stimuleert ze zichzelf te ontwikkelen.

Leiderschapsstijl en vrouwelijk leiderschap

97% van de ondervraagde leiders geeft de voorkeur aan een transformationele leiderschapsstijl.

Diddo: “Voor 25% van deze leiders past deze leiderschapsstijl bij hun persoonlijkheid, voor 75% is het een uitdaging.”

Qua persoonlijkheid zijn er geen grote verschillen waarneembaar tussen mannen en vrouwen in een leidinggevende rol. Diddo: “Vrouwen in deze rol lijken heel erg op mannen in deze rol, of omgekeerd.”

Dark side en bright side

In het onderzoek is ook gekeken naar de zogenoemde ‘dark side’ en ‘bright side’ van de persoonlijkheid van leiders.

Narcisme voorspelt affectieve motivatie (affectief: leuk, past bij mij). Vriendelijkheid is een voorspeller van een non-calculatieve motivatie (belangeloos). Hoe minder machiavellistisch en psychopatisch hoe meer non-calculatief.

Marise: “Van de ‘dark’ trekken is narcisme de minst donkere, het heeft ook een extraverte, succesvol, sociaal, functionerende kant.”

Alle resultaten van het onderzoek

Op 7 juni presenteert Ixly de resultaten van het Nationaal Leiderschapsonderzoek 2022 tijdens een hybride event. Schrijf je in via https://ncd.nl/actueel/ixly-event-nationaal-leiderschapsonderzoek/

Download de whitepaper met alle resultaten van het Nationaal Leiderschapsonderzoek via https://www.ixly.com/nl/nationaal-leiderschapsonderzoek-2022

https://youtu.be/bLRdPMZ5rd8

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image