de Dag van de Commissaris

Next level bedrijven en hun governance

Event    |    11 september 2022    |    3 minuten

Dit is de titel van één van de subsessies op de Dag van de Commissaris 2022.

Een ‘next level bedrijf’ wat is dat horen wij je denken. Next level gaat over ‘de nieuwe economie’. Wat we ‘de nieuwe economie’ noemen is een economie die het welzijn van de mens en het behoud van de natuur centraal stelt, in plaats van geld als doel en enige maatstaf voor resultaat. Next level is die overgang. Voorbeelden van next level bedrijven zijn ‘Too Good To Go’, ‘Seepje’ maar ook Universiteit Wageningen. (meer voorbeelden kan je hier vinden). Maar wat heeft dit met jou als toezichthouder te maken?

Alles! Governance, toezichthouden gaat over de lange termijn. Het gaat over duurzame waarde creatie. Wij organiseren deze subsessie als een verdiepend en verkennend gesprek over dit type bedrijven en hun governance. In een aantal gevallen is er bij next level bedrijven nog geen sprake van een RvC of RvT, hoe werk je daar naar toe? Of als veelbelovende bedrijven overgenomen worden, of samen gaan, door en met corporates.

We gaan tijdens de eerste subsessie in gesprek met Karin Doms en Bart Jonker. Karin is medeoprichter van PIT (Platform voor Innovatie in Toezicht) en ervaren commissaris/toezichthouder. Met haar bureau voor maatschappelijke vernieuwing en organisatievernieuwing streeft ze naar een betere balans van welzijn van de mens en de organisatie. En als meditatiebegeleider en eigenaar van het Atelier voor Aandacht houdt Karin zich bezig met ‘de kunst van het aandachtig waarnemen’.

Bart Jonker is Bart Jonker is in 1995 afgestudeerd als Registeraccountant aan de Universiteit van Amsterdam. Na bij een aantal accountantsorganisaties werkzaam te zijn geweest, is Bart tevens een periode als financieel directeur werkzaam geweest binnen de sportindustrie. Sinds januari 2003 is Bart werkzaam als partner binnen de controlepraktijk van Grant Thornton. Ook is hij sinds 2019 toegetreden tot de raad van bestuur van Grant Thornton.

Ook voor commissarissen een bijzondere uitdaging: durf je echt anders te kijken naar de ingesleten denk- en gedragspatronen van jezelf en je organisatie en daarmee los te komen van de waan van de dag? Dat wordt opletten tijdens deze sessie.

In subsessie 2 spreekt Karin met Leen Paape, Hoogleraar Corporate Governance. Leen is daarnaast ook ervaren commissaris, wat dynamiek in de subsessie brengt. Ook vraagt dit thema om een een praktische benadering. Wat moeten we vandaag weten om morgen een betere vraag te stellen.

Jouw bijdrage hierin is ook heel waardevol. Je kan je vragen stellen aan de sprekers en je collega toezichthouders. Je kan reflecteren en nieuwe inzichten op doen. Samen maken we de wereld elke dag een beetje beter door ons leiderschap en toezicht te blijven ontwikkelen. In subsessie ronde 1 zal Sander Schimmelpenninck aanschuiven als gespreksleider/dagvoorzitter. In ronde 2 zal Sophie Kuijpers, advocaat met focus op duurzame bedrijfsvoering moderator zijn.

We herhalen deze sessie zodat inzichten uit de eerste subsessie ronde ook meegenomen kunnen worden naar de tweede ronde. Als deelnemer van de Dag van de Commissaris kan je kiezen om twee verschillende subsessies bij te wonen of tweemaal hetzelfde onderwerp met daarbij andere collega toezichthouders en een andere moderator.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image