Ondernemersvraag

Wat is venture capital?

Overig    |    12 oktober 2014    |    1 minuut

‘Venture capital’ wordt ook wel aangeduid met de term ‘durfkapitaal’.

Venture capital stelt ondernemingen in staat het benodigde kapitaal te verkrijgen voor de ontwikkeling van gewenste activiteiten, in het geval de eigen middelen te kort schieten. Financiers zullen hun geld inbrengen wanneer zij verwachten het geïnvesteerde bedrag binnen een zekere termijn terug te verdienen, uiteraard vermeerderd met een aantrekkelijk rendement.

Verschillende soorten financiers bieden hun kapitaal aan ter investering. Venture capitalists zijn een voorbeeld van dit soort kapitaalverschaffers. Dit kunnen zowel vermogende particulieren als professionele participatiemaatschappijen zijn. Venture capitalists nemen relatief grote risico’s. Zij investeren met relatief grote bedragen in jonge bedrijven, veelal start-ups. Zij hebben in de regel een grote kennis van de sector waarin zij investeren. In het algemeen verlangen zij een nauwe betrokkenheid bij het management van de onderneming.

In Nederland zijn de meeste participatiemaatschappijen verenigd in de NVP, de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. Op de NVP-website vindt u een handige applicatie om te bepalen welke participatiemaatschappij voor u geschikt is. U kunt een keuze maken uit: naam, participatiebedrag, sector, gebied en ondernemingsfase. Op deze website is ook een volledig overzicht te vinden van alle leden en geassocieerde leden van de NVP.

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image